Tri turističke zajednice – Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, udružile su se oko zajedničkog cilja – promocije Crikveničko-vinodolske rivijere kroz eno-gastro ponudu i vrhunsku namirnicu po kojoj je ovo područje posebno – škampe. Projekt je prepoznat od strane Hrvatske turističke zajednice koja je kroz Fond za udružene TZ-ove dodijelila sredstva za realizaciju nove eno- gastro priče koja u fokusu ima promociju škampa kao namirnice, Rivijere kao destinacije te cijelog Kvarnera kao područja veoma važnog u eno-gastro kontekstu cijele Hrvatske.
Riječ je o festivalu koji pokazuje bogatstvo gastronomije Crikveničko-vinodolske rivijere spajajući tako plavo more i zeleno zaleđe. Festival škampa traje od 6. do 15. lipnja.
Festival škampa
Festival škampa
Bogatstvo lokalne gastronomije
Festival škampa tako, osim što pokazuje bogatstvo gastronomije Crikveničko-vinodolske rivijere, povezuje tri turističke zajednice ovog kraja i nudi uživanje u divnim outdoor aktivnostima. Glavna zvijezda, škamp, ovdje se stoljećima priprema klasično - na buzaru, na grilu ili u orzotu, što je zbog posebnog okusa ove namirnice pravi gastro doživljaj.
No Festival škampa pomiče granice te nudi i maštovito kreirane tanjure. Tako se repovi škampa mogu kušati u tempuri na slatko, s aromatiziranom palentom i aioli umakom (restoran Lemoon), kao dio rolade sa skutom i jagodama (restoran Burin), u orzotu s espumom od skute (restoran Dida), na salatu sa svježim namirnicama ovog kraja ili kao glavni sastojak uz pečenu skutu (Oris catering / pizzeria Nava), frigani u tempuri od kave, badema i pistacija (konoba Lucija) ili u kombinaciji s pršutom (konoba Pod orajem).
Festival škampa
Festival škampa
Za one koji vole spojiti more i unutrašnjost ove divne destinacije festivalu se pridružila i Vagabundina koliba s ukusnim polpetama od koprive, dinstanim ječmom te divnim zalogajima u kojima dominira namaz od medvjeđeg luka na domaćem kruhu. Na ovom mjestu ćete dan započeti prirodnim sokovima od kadulje ili bazge, a u potrazi za gastro adresama na kojima dominira škamp budite spremni na osvježenje selekcijom vina Vinske kuće Pavlomir.
Posebno slasna ponuda do 15. lipnja
U spomenutim jelima i neizostavnoj kapljici vina odabrani su uživali na promotivnoj turi održanoj 6. lipnja, meni je dostupan do 15. lipnja u restoranima Crikveničko-vinodolske rivijere. Detalje ponude moguće je provjeriti ovdje.
Festival škampa
Festival škampa
"Ovom pilot turom najavljujemo manifestaciju Festival škampa koja će se održati u proljeće 2026. godine kao novi gastro-turistički proizvod, upravo u godini kada je Kvarner nositelj titule Europske prijestolnice gastronomije. Prema velikom interesu posjetitelja, mogu samo zaključiti da je novi proizvod naše Rivijere nešto što privlači brojne zaljubljenike.
Zašto baš škamp? Zato što je vrhunski morski specijalitet i simbol naše destinacije, posebno Vinodolskog kanala, gdje obitavaju škampi veći i ukusniji od onih u otvorenom moru zbog vrste tla, temperature mora te velikog broja izvora, odnosno kombinacije bočate i morske vode", izjavila je Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice.
Festival škampa