Najave 04. srpnja 2024.

Gastro iskustvo koje će probuditi svih 5 osjetila

the 5 senses
The 5 Senses
foto: Press
Predstavljen je The 5 Senses, autorski projekt i inovativni koncept sommeliera Kristijana Merkaša i chefa Zlatka Belužića, profesionalaca s dugogodišnjim iskustvom u luxury hospitality industriji

Stalno smo u potrazi za novim iskustvima, koja će probuditi sva naša osjetila, tražimo i priliku i povod da se maknemo od užurbane gradske svakodnevice i barem jedno poslijepodne potpuno posvetimo uživanju...

A baš tome posvećen je The 5 Senses, autorski projekt sommeliera Kristijana Merkaša i chefa Zlatka Belužića, u sklopu kojeg će ovaj sjajan dvojac, zajedno s partnerima, organizirati niz premium evenata, koji spajaju enogastronomiju s glazbom i umjetnošću.

The 5 Senses | Author: Press Kristijan Merkaš i Zlatko Belužić foto: Press

Iskustvo za svih 5 osjetila 

Projekt The 5 Senses uključuje iskustvo koje zadovoljava svih 5 osjetila. Svoje evente održavat će na različitim lokacijama koje su neuobičajene, ali i po nečemu posebne. A svaki od evenata imat će i posebne goste tako da je posebno za ovu priliku, kada je projekt premijerno predstavljen na Etno farmi Mirnovec, iz Ljubljane došao francuski pastry chef Dimitri Chapelle, kojeg je hrvatska javnost već upoznala kroz njegov rad u lošinjskom hotelu Alhambra i tamošnjem restoranu Alfred Keller.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

"Cilj je napraviti evente koji u svojoj bazi imaju 3 glavna segmenta – gastronomiju, lifestyle i umjetnost. Što se tiče gastronomije, uvijek ćemo Zlatko i ja raditi show pred gostima – kuhat ćemo, bit će tu i kuharske radionice, prezentacije vina, alkoholnih pića, koktela, radit ćemo razne edukacije… Sve to radit ćemo na zanimljivim mjestima poput ovog koja nisu komercijalni, klasični restorani a opet imaju neku posebnu dozu šarma.

Kuhanje će definitivno biti na visokom nivou, no nećemo se baviti fine diningom, molekularnom kuhinjom i sličnim stvarima. Ipak, bit će to definitivno fini dining", rekao nam je Kristijan Merkaš.

The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses foto: Press The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses - Brancin i povrće foto: Press

Žele iznenaditi i usrećiti svoje goste

"Kristijan i ja zajedno smo krenuli u ovaj projekt kojim želimo raditi najbolje što znamo te njime ljude činiti sretnima. Okupili smo oko sebe partnere i suradnike s kojima mi volimo raditi, koji nas prate godinama kroz naše poslovanje.

Pripremat ćemo fini, vrhunski comfort food koji će posjetiteljima razbuditi sva osjetila, i možda ih okusima i mirisima i vratiti u neke lijepe trenutke iz prošlosti. Planiramo na svako eventu i posebna gostovanja naših dragih kolega, tako je ovaj put s nama slastičar Dimitri Chapelle koji priprema današnji desert“, objasnio je pak chef Zlatko Belužić.

The 5 Senses | Author: Press Teletina i mrkva - The 5 Senses foto: Press The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses foto: Press

5 slasnih sljedova

Ovaj uigrani dvojac predvidio je da svaki od evenata The 5 Senses traje do 4 sata, uz 5 sljedova jela, 6-7 vrsta pića, te limitirani broj uzvanika koji neće biti veći od 25. Lokacija i uređenje prostora bit će koncipirani tako da izazovu iznenađenje i oduševljenje u vizualnom smislu. Osim na vrhunsku gastronomiju, posebna pažnja bit će usmjerena i na prezentaciju jela i kulturu stola.

Imali smo priliku posjetiti prvo događanje koncepta The 5 Senses na kojem je ljestvica podignuta visoko pa ne ćudi da su projekt prepoznale najuglednije tvrtke i profesionalci: Renata Šobak - General Manager PPD Global, Danijel Šarušić - Pago Croatia, Ivana Vidak - Sommar Adria , Big Green Egg, Dražen Zec -  Provider, Igor Runtas - Igomat, Milan Budinski - Omo. 

The 5 Senses | Author: Press Kristijan Merkaš ,Danijel Šarušić, Igor Runtas, Ivana Vidak, Renata Šobak, Danira Orešić, Dražen Zec, Zlatko Belužić foto: Press

Evo što smo sve kušali… Kao finger food ponuđena su nam 3 odlična zalogaja: caprese štapić, beef carpaccio te goveđi tartar. Uz ove slasne male zalogaje kušali smo pjenušac Terra Falconis Extra Brut.

Prvi slijed bio je carpaccio od brancina uz koji se predivno sljubio Sauvignon Blanc Erdoro 2023. Drugi slijed, pohani ćevap i predivan pire krumpir, nazvan „Će surprise“, sjajno je pratio Blend One Erdoro 2022.

Iz vinarije Erdoro kušali smo još i sivi pinot iz 2022., dok je njihov enolog, vrhunski stručnjak Milan Budinski predstavio i vlastitu etiketu OMO – kušali smo Malvaziju istarsku OMO 2022. te Refošk OMO 2021. Ova divna vina bila su sjajna pratnja sljedovima Brancin i povrće i Teleći kotlet i mrkva.

The 5 Senses | Author: Press Pastry chef Dimitri Chapelle uspješno je u svom desertu spojio koprivu i trešnju foto: Press

Slatko za kraj potpisao je sjajan mladi francuski pastry chef Dimitri Chapelle koji je u svom desertu na predivan način spojio trešnju i koprivu. I da ne zaboravimo, kušali smo i izvrsne, osvježavajuće ljetne koktele od vrhunske tekile – Don Paloma, Reposado Blossom i Don Special.

The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses - chef Zlatko Belužić foto: Press The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses foto: Press

Važan dio je i dobra glazba

Svaki od evenata The 5 Senses, koji će biti komercijalno dostupni publici, upotpunit će prezentacije odabranih vina i žestokih pića, te zanimljive priče o fenomenima iz različitih svjetskih regija i tema o sljubljivanju, te segment pod nazivom Tips and tricks sa savjetima vrhunskih kuhara primjenjivih u kuhinjama gastro entuzijasta.

Oduševljenje  na događaju izazvao je i simpatični  tim koji stoji iza brenda Old Jack koji su retro bubama i kombijima dovezli uzvanike na destinaciju eventa.  A sjajnu glazbenu kulisu eventu je  pružio vrhunski jazz duo – Joe Kaplovitz i Bruno Mičetić. Čestitke kreativnom timu u kojem su Danira Orešić, Zlatko Belužić i Kristijan Merkaš.

The 5 Senses koncept evenata zamišljen je tako da ga svaki put oplemene vrhunske glazbene točkama od klasične glazbe, preko jazza i bluesa, a repertoar će biti odabran sukladno temi eventa. Jedan od partnera projekta je i Muzička Akademija u Zagrebu, pa će tako i mladi glazbenici, studenti Akademije, sudjelovati na svakom od evenata.

U planu za iduće evente koncepta The 5 Senses su i kreativne umjetničke radionice poput kiparstva ili kroki slikarske radionice uz plesne točke vrsnih profesionalaca, a važan dio ove inicijative jest i networking.

The 5 Senses | Author: Press The 5 Senses - Zlatko Belužić i Kristijan Merkaš foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.