Najave 12. listopada 2018.

Grahfest na sajmu Slavonski banovac u Pakracu

Grahijada
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarni 10. po redu sajam Slavonski banovac koji će u Pakracu biti održan 20. listopada, prema najavama organizatora, Grada Pakraca, bit će najsadržajniji do sada. Jedva čekamo natjecanje u kuhanju graha!

Dokazuje to vrlo bogata i raznolika gastronomska i ugostiteljska ponuda, zabavni sadržaji, tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha, zatim večernji koncert „Gazda“, ali i dašak povijesti kroz cjelodnevni srednjovjekovni program, kutak za djecu i mlade, izložbeno – prodajne štandove i ostale sadržaje.

 | Author: Promo foto: Promo

Sajam starta već od 10 sati degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima, a zainteresirani izlagači mogu se prijaviti u Turističku zajednicu Grada Pakraca na mail: slavonski.banovac@gmail.com ili informacije dobiti na 098/436-176. Iz TZ Grada Pakraca zainteresirane pozivaju da se požure jer broj mjesta je ograničen, a interes već sada prilično velik.

Predstavljanje obrtničke brošure
Ova godina je za Pakrac značajna i stoga što pakrački obrtnici slave 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Tom prigodom je Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tiskalo prigodnu brošuru „200 godina stvaranja i zajedništva“ koja će biti prezentirana u gradskoj vijećnici kurije Janković s početkom u 11 sati.

 | Author: Promo foto: Promo

Grahfest
Svečano otvaranje sajma najavljeno je za 13 sati, a u 15 sati započinje Grahfest - natjecanje u kuhanju graha. Zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika, i ove godine se na Grahfestu, uz natjecatelje iz cijele Slavonije, očekuju i obrtnici iz cijele Hrvatske, a za sada su svoj dolazak potvrdili obrtnici iz Kaštela, Trogira, Splita, Rijeke, Vrbovskog, Karlovca, Slunja, Vukovara…

Srednjevjekovni program
Posebnost ovogodišnjeg sajma bit će i srednjovjekovni program koji će biti organiziran na prostoru parka na Trgu bana J. Jelačića. Tijekom cijelog dana prigodno kostimirani glumci će održati prikaze i predstavljanja srednjovjekovne opreme i oružja, poučavat će mačevanje i borilačke vještine, tijekom popodneva će biti organiziran i streličarski turnir, a zahvaljujući Povijesnom društvu Pakrac – Lipik čak će se za ovu prigodu izgraditi srednjovjekovna krčma u kojoj će se kuhati prava srednjovjekovna jela! Središnji događaj je bitka za kovnicu novca koja je najavljena u 18 sati, a srednjovjekovni program će biti realiziran zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca.

 | Author: Promo foto: Promo

Koncert „Gazda“
Nakon proglašenja pobjednika Grahfesta koje je planirano za 20 sati, posjetitelji će se moći zabaviti uz besplatan koncert Tamburaškog sastava „Gazde“ koji je najavljen za 21 sat.

Turistički vlak iz Zagreba
Uz sve navedeno, treba dodati da će tijekom cijelog dana u dvorištu kurije Janković biti instaliran kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim luna parkom. Ulicama Pakraca će ordinirati kočije te turistički vlakić, a samo za ovu prigodu će iz Zagreba voziti i turistički vlak koji sa zagrebačkog glavnog kolodvora kreće u 10:45 sati i u Pakracu je oko 13 sati. Planirani povratak iz Pakraca za Zagreb je u 22:15 sati, a cijena povratne karte je simboličnih 10 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.