Danas počinje 26. Tjedan restorana, omiljena manifestacija svih gurmana, te završava u nedjelju 2. travnja. Tjedan restorana održava se dvaput godišnje, već 13. godinu zaredom, te ljubiteljima fine hrane omogućuje da kušaju više toga, ali za manje novca.
U aktualnom Tjednu restorana sudjeluje 67 restorana iz cijele Hrvatske, a nude odlične menije od tri slijeda – ručkove po cijeni od 14 i 17 te večere po cijeni od 14, 17 i 20 eura, uz koje se ponekad dobije i čaša vina uključena u cijenu. Čašu vina u ponudi pronašli smo tek u jednom od pregledanih 10 ponuda restorana, a niti u jednom od njih nismo pronašli ni ručak niti večeru za 14 eura, no vjerujemo na riječ organizatorima ;)
Manifestacija je to koja se održava po uzoru na slične akcije u svjetskim metropolama, a novitet ove godine je da posjetitelji Tjedna restorana koji na društvenim mrežama uz hashtag #TRklik objave fotografije hrane i atmosfere u restoranu koji su posjetili, mogu osvojiti ručak ili večeru za dvoje u restoranu po izboru.
Donosimo naš izbor pet restorana baziranih na tradicionalnoj kuhinji i njihove jelovnike kojima su dio Tjedna restorana. Popis svih restorana koji sudjeluju u ovoj manifestaciji te njihove jelovnike možeš pronaći ovdje. I svakako na vrijeme rezerviraj svoje mjesto jer tijekom Tjedna restorana restorani se obično jako brzo popune.
Balon, Zagreb
Restoran Balon na Prisavlju u Tjednu restorana sudjeluje s večerom po cijeni od 20 eura koja počinje u 17.30 sati, a jelovnik je osmislio njihov odličan chef Stipan Iličić. Od predjela u sklopu Tjedna restorana za predjelo nude rižoto s biftekom, ciklom, espumom od kozjeg sira i parmezanom; tunu s guacamoleom, zapečenom pogačom i uljem od bosiljka te carpaccio od tikvica, sa sušenim rajčicama u acetu i soja sosu, na hrskavoj salati.
Za glavno jelo chef Iličić također je osmislio tri jela – svinjski lungić u mediteranskom bilju, rimski njok s vlascem i demiglace umak s cimetom; file kovača na kremi od graška i mente s umakom od šafrana te rižoto s ciklom, kremom od parmezana i mariniranim tofuom. Za desert možeš u Balonu naručiti crème brûlée, panna cottu s voćnim gelom te kolač od sira s marakujom.
Mrežnička kuća, Duga Resa
Restoran Mrežnička kuća smješten uz predivnu Mrežnicu oduševljava lokacijom na kojoj možeš istinski uživati u finim jelima, ali i prirodi. Njihova chefica Ivana Vukmanić osmislila je jelovnik za Tjedan restorana, u kojem Mrežnička kuća sudjeluje s večerom po cijeni od 20 eura. Za predjelo nude bresaolu s konfetama od svježeg sira, duo od hummusa i vrganja te gravlax losos s kremom od hrena na poluzrnatom kruhu.
Za glavno jelo uživa se u fileu potočne pastrve punjenom mladim špinatom s hollandaise umakom, pireom od batata i čipsom od kože pastrve; lungiću na rustikalan način s krumpirom pečenim u slatkom vrhnju te domaćim pappardellama od cikle s pestom od bosiljka i pinjola, garniranim burratom. Od deserata tu su limun torta s meringom, panna cotta sa svježim voćem te mousse od crne i bijele čokolade.
Dvorac Mihanović, Tuheljske toplice
A la carte restoran Dvorac Mihanović iz Tuheljskih toplica pod vodstvom chefa Mirka Ljubića poznat je po tradicionalnim i nacionalnim jelima, a u Tjednu restorana sudjeluje s ručkom po cijeni od 17 eura te večerom po cijeni od 20 eura. Za predjelo nude tri jela – juneći ramstek u umaku od gorušice s mariniranim kupusom, svježom mrkvom i šparogama; rižoto s vongolama i mariniranim koromačem začinjenim uljem od limuna te krem juhu od šparoga s prženim raviolima punjenim škampima.
Za glavno jelo nudi se confit od telećih prsa u začinskom bilju, s pireom od batata i glaziranom brokulom; panirana pureća rolada s nadjevom od špinata i algi, na kremi od ljubičastog kupusa, uz domaće uštipke s maslacem i krušnim mrvicama te file brancina na žaru i sarmice od blitve s kus-kusom.
Za desert tu su neodoljivi kraljevski štrukli (kuhani štrukli s krušnim mrvicama i umakom od šljiva i cimeta); čokoladni mousse na pjenici od jagoda i crumble od pistacija te Schwarzwald torta na kremi od čokolade i dehidriranih višanja. Ovdje se uz meni dobije i čaša vina.
Konoba Griblja, Sukošan
Konoba Griblja u Sukošanu nudi autorska jela poznatom splitskog chefa Brace Sanjina koja su spoj tradicionalne i suvremene gastronomije te, naravno, sezonska. U tjednu restorana Griblja sudjeluje s ručkom i večerom, a chef Braco Sanjin osmislio je 3 menija – ručak stoji 17, a večera 20 eura.
Prvi meni čini pašteta od junećeg repa za predjelo, domaći pljukanci s beefsteakom i cherry rajčicom za glavno jelo te tiramisu za desert. Na drugom meniju za predjelo se nudi savur od plave ribe, nakon čeka slijedi rižoto s kozicama i selekcijom povrća, a kao slatko na kraju chef Sanjin priprema kremu od bijele čokolade s narančom i crvenim paprom te šumskim voćem.
Treći meni sastoji se od krem juhe od graška i mente, rižota s gljivama te moussea od tamne belgijske čokolade s cvijetom soli i maslinovim uljem.
Mala hiža, Mačkovec
Omiljena međimurska lokacija za uživanje u finoj hrani definitivno je Mala hiža iz Mačkovca, u blizini Čakovca. Njezin vlasnik i chef Branimir Tomašić bazira se na međimurskoj, građanskoj i pučkoj kuhinji, u koju unosi vlastite inovacije i istraživanja. U Tjednu restorana Mala hiža sudjeluje s večerom po cijeni od 20 eura, ali samo radnim danima.
Za predjelo chef Tomašić i njegov vrijedni tim nude tri jela – namaz od medvjeđeg luka, sira, slanutka, bučinog ulja i koštica s pečenim mariniranim komoračem, mladim lukom i porilukom; juhu od slanutka, začinskog bilja i medvjeđeg luka ili pak prepeličje jaje pohano u panko mrvicama, uz proljetnu štrudlicu, na lisnatoj salatici, s dresingom od jogurta i kopra.
Za glavno jelo u maloj hiži osmislili su čak četiri jela. Prvo je ražnjić od polpeta – okruglice mljevene junetine i puretine u smotuljku od karea i pancete, s prženim prutićima od batata, salatom od boba, mladog krumpira, medvjeđeg luka i špinata s bučinim uljem, gorušicom, čilijem i mirisnim octom. Drugo glavno jelo je pileća roladica punjena nadjevom od mladog špinata i mozzarelle, sušene rajčice i marmelade od čilija, s proljetnim zelenim umakom i basmati rižom.
Treća varijanta glavnog jela u Maloj hiži je hobotnica pohana u panadi, škamp i kozice na crvenoj šalši, grilana palenta te salatica od mladog špinata, luka i mini rajčica. Kao četvrtu varijantu glavnog jela nude vanjkušeke punjene sirom i špinatom u umaku od kiselog vrhnja, s vrganjima pečenima na luku i češnjaku.
Od deserata tu su torta od mrkve, badema, naranče i cimeta; čokoladni mousse kolač s jagodama te baklava s makom i jabukama.