Najave 20. studenoga 2020.

Izložba „Povijest alkoholnih pića“ u Muzeju mamurluka

foto: Muzej mamurluka
gastro postao gastro.24sata.hr
Muzej mamurluka je u suradnji s Badel 1862  za period 10.11.2020 – 29.11.2020 pripremio izložbu na temu „Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone“.

Na putu kroz povijest, posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga: rakije i pelinkovca! Na izložbi, uz priče, je pripremljen i razni interaktivni sadržaj poput autentičnih video materijala o „negdašnjem“ pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac – glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike gdje se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju – Ujedno i test na koronu!

Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se prvotno upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i Bogove - . Bacchusa i Dionisa. Od zanimljivosti vas upoznajemo sa sortom zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.   

Dalje na svom putu nailazi na pivo – najpopularnije alkoholno piće na svijetu! Tu doznaje da je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena  Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj! Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas. 

 | Author: Muzej mamurluka foto: Muzej mamurluka

Nakon upoznavanja s pivom dolazimo do balkanskog ponosa – rakije! Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, a tako i Hrvata. Posjetitelja upoznajemo s kulturnom baštinom Hrvatske – slavonskim načinom pečenja rakije! I sam se može okušati u pečenju rakije i pokazati koliki je Slavonac u duši pomoću alkoholometra koji smo mu pripremili. 

Sljedeći korak na našem putu je brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest brandyja u narodu poznatijeg pod nadimkom „mirogojček“ koji se prvotno čak prodavao i u ljekarnama, što dokazuju i naši eksponati autentičnih boca iz tog perioda. 

Šećer na kraju je rezerviran za pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. 

Za više informacija posjetite službeni profil na Facebooku ili navratite do Preradovićeve ulice 8. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.