Najave 17. ožujka 2023.

Jedinstveno gastro natjecanje koje svima daje jednaku priliku

UNUO
Članovi udruge UNUO foto: UNUO
gastro postao gastro.24sata.hr
Silvija i Vedran Habel iz udruge UNUO zajedno za suradnicima pokrenuli su jedinstveno gastro natjecanje za osobe s posebnim potrebama u 27 europskih zemalja. Finale je u rujnu u Zagrebu, a do tada trebaju veliku podršku sviju nas, i to ne samo financijsku

Nedavno sam boravila u hotelu u Termama Sveti Martin, gdje me posebno oduševio jedan mali, ali vrlo značajan detalj. Za doručkom, dok sam proučavala ponudu, odlučila sam da svakako želim pojesti jaje na oko. Pričekala sam svoj red i od ljubazne kuharice naručila jedno.

Dok sam čekala da ga ispeče, ona mi se cijelo vrijeme smješkala, pitala me kako sam, malo smo popričale… Ništa neobično. No bila je riječ o osobi s poteškoćama koja je odlično radila svoj posao i prije svega uživala u njemu, a nama gostima definitivno je uljepšala jutro.

 | Author: Nikola Čutuk/PIXSELL Udruga UNUO svima daje jednaku priliku foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Je li ljubazna zaposlenica prošla osposobljavanje kroz udrugu UNUO ne znam, ali pretpostavljam da je tako. Nama je bilo jako drago što nas je upravo ona poslužila, a na njoj se vidjelo koliko je ponosna i sretna zbog tog posla. Na žalost, takvi primjeri su rijetki, želimo da ih bude puno, puno više, a tu na scenu stupa udruga UNUO koja to nastoji promijeniti.

Brojni projekti, radionice…

Udruga UNUO (Udruga Najosjetljivijih U Osposobljavanju) s radom je počela 2009. godine, nakon što je njezin osnivač, kuhar Vedran Habel, primijetio kako u gastronomiji gotovo da i nema kolega s invaliditetom. Srž problema vidio je u nedostatku edukacije za takve osobe. I zato je i osnovao UNUO, koji se bavi edukacijom u području ugostiteljstva za osobe s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju. Inovativnom metodologijom poučavanja i individualnim pristupom već 14 godina nastoji sa svojim vrijednim i požrtvovnim timom štićenicima prenijeti znanja kako bi postali samostalniji i konkurentniji na tržištu rada i samim time postigli i socijalnu inkluziju.

 | Author: UNUO U akcije udruge UNUO uključili su se i brojni poznati chefovi poput Davida Skoke te pobjednika MasterChefa Ivana Temšića foto: UNUO

Do sada su održali oko 1000 radionica, osposobili 130 polaznika, odradili 12 velikih projekata te 25 online radionica. O svom djelovanju napravili su čak i predstavu “Amorova žlica“, a trenutačno je u tijeku međunarodno gastro natjecanje Cupid's Spoon Europe koje s velikim zanimanjem pratimo. Unutar Hrvatske natjecanje je odrađeno u 21 županiji i 7 gradova, a upravo je u tijeku europski dio projekta. Krenuli su 11. veljače kada je prvo natjecanje održano u Nikoziji na Cipru, a do 16. kolovoza cilj je provesti natjecanje Cupid's Spoon Europe u 27 država Europske unije.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Udruga UNUO djeluje već 14 godina foto: Igor Kralj/PIXSELL  | Author: Igor Kralj/PIXSELL Do sada su vrijedni ljudi iz udruge UNUO održali oko 1000 radionica, osposobili 130 polaznika, odradili 12 velikih projekata te 25 online radionica foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svatko se može uključiti

U natjecanju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe kao maloljetne – uz pratnju jedne odrasle osobe, s bilo kojom vrstom invaliditeta. Natječu se u nekoliko kategorija – kuhanju, posluživanju hrane, pravljenju koktela ili finog napitka. Sve namirnice mogu pripremiti kod kuće i ponijeti sa sobom te dovršiti na licu mjesta, u food trucku natjecanja Cupid's Spoon Europe gdje svoja jela ili koktele kasnije i predstavljaju žiriju. Oni koji se ne žele natjecati, ali žele nešto naučiti, mogu doći samo na radionicu za koju ne trebaju ništa pripremati i ne moraju imati nikakvo predznanje.

 | Author: UNUO Plemenit cilj - omogućiti osobama s posebnim potrebama zaposlenje u ugostiteljstvu foto: UNUO

A kako mi možemo pomoći?

Ne moramo biti dio udruge UNUO kako bismo im pomogli u daljnjem radu i podržali ih u ovom hvalevrijednom projektu kakav dosad nije viđen. Možemo proširiti ovu vijest, predstaviti je potencijalnim sponzorima, možemo ohrabriti osobe s invaliditetom u svojoj okolini da se prijave na natjecanje ili na edukaciju, a možemo donirati i novac putem online Go Get Funding kampanje (prikupljeno je dosad 50.000 eura, a potrebno je 270.000 eura za kupnju food trucka s opremom prilagođenom osobama s posebnim potrebama u kojem se održavaju natjecanja, pokrivanje putnih troškova tima, pokrivanje putnih troškova finalista natjecanja koji dolaze u Zagreb u rujnu, trošak putovanja u Rim za sve finaliste…).

 | Author: UNUO Tijekom Adventa na Europskom trgu krajem 2022. godine humanitarnim kuhanjem prikupljao se novac za kupnju food trucka za natjecanje Cupid's Spoon foto: UNUO

 

Ozren Kanceljak Možda vas zanima... Kuhanjem pomažu osobama s invaliditetom Najave

 

Možemo i samo doći na natjecanje i kao gledatelji bodriti natjecatelje kojima svaki pljesak, lijepa riječ pohvale i ohrabrenja uistinu puno znače. Ok, možda nećemo putovati za njima diljem Europe, no možemo ostaviti pozitivan komentar na društvenim mrežama, ali i podržati ih na finalnom natjecanju u rujnu u Zagrebu gdje će sudjelovati po dva najbolja kandidata iz svake države.

 | Author: UNUO Poznata lica na humanitarnom kuhanju za udrugu UNUO u sklopu Adventa na Europskom trgu - chef Mario Mandarić, natjecatelj MasterChefa Tihomir Krklec te Jazz i Joško Šarić iz showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' foto: UNUO

"Želimo im omogućiti da pokažu svoje talente i sposobnosti, da svojim profesorima i svima nama - svojim profesorima, roditeljima, mentorima, skrbnicima… - pokažu što mogu i da osjete da su prihvaćeni i da se njihov trud isplati. U našem društvu pojedinci ne smiju biti zapostavljeni i živjeti na marginama.

Svatko treba imati jednaka prava na edukaciju, na znanje, na to da bude uključen u društvo, a samim time trebaju imati i jednaka prava na zapošljavanje i na samostalan život. Stoga vjerujemo da će ovaj naš projekt, kao i svi naši raniji projekti, biti uspješan", govore nam Vedran i Silvija Habel koje svim srcem podržavamo i u ovoj velikoj akciji. Zbog mlade dame s početka naše priče, ali i zbog ostalih, njoj sličnih, koji također zaslužuju svoju priliku.

 | Author: Nikola Čutuk/PIXSELL Moto udruge UNUO je - jednake mogućnosti za sve foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.