Najave 13. lipnja 2019.

Kaj su jeli naši stari: Turističko-kulinarska manifestacija Vrbovečkog kraja

foto: Kaj su jeli naši stari
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove godine, od 23.-25.8. 2019., U Vrbovcu će biti održana 39. manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

Turističko – kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

Vrbovec već sada živi za 39. manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ koja će se održati 23.-25. kolovoza 2019. Kroz tri dana Vrbovcem će se širiti mirisi dima krušne peći, svježe pečenog domaćeg kruha, kolača od dizanog tijesta, štrukla, domaćih juha s ručno miješenim rezancima, čušpajza i kaše, dinstanja, pečenja, roštilja i ražnja.

Zrakom će odjekivati topot konjskih kopita i praporaca sa zaprega i vesela cika djece koja se valjaju po sijenu. Udruge žena kuhat će ponovo uz bok učenicima Srednje škole Vrbovec jela što otimaju zaboravu i dijele Vam ih s puno ljubavi i srca.

 | Author: Kaj su jeli naši stari foto: Kaj su jeli naši stari

Kako je sve počelo
Krajem rujna 1981. godine u Motelu Vrbovec, danas Hotel Bunčić, održana je prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Sudjelovalo je 200 domaćica iz 15 aktiva žena. Tada, prije 39 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu. Domaćinska škola ostavila je najveći trag upravo u vrbovečkim selima, poučivši žene naprednijim načinima pripreme tradicijskih jela. Na tim temeljima, obogaćenima iskustvom i tajnama naših majki i baka – žena kućanica kroz generacije, nastala je ova jedinstvena manifestacija koja se neprekinuto održava do danas svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu. Važno je spomenuti PIK Vrbovec Plus d.o.o., nekada Mesna industrija PIK Vrbovec d.d., kao jednog od utemeljitelja a ujedno i glavnog sponzora svih dosadašnjih manifestacija koji se svojom djelatnošću uklopio u cjelokupnu ideju manifestacije Kaj su jeli naši stari.

Od početka je manifestacija pripreme jela bila natjecateljskog karaktera te se prema tom konceptu održavala do 25. manifestacije (2006.), na kojoj su predstavljena sva dotad pobjednička jela. Od tada se udruge žena više ne natječu u pripremi jela, već se jela pripremaju u obliku izložbe i takva ih posjetitelji mogu kušati. Od 2014. godine manifestacija ponovo uvodi natjecateljski dio ali samo kao zabavan segment cjelokupnog programa.

 | Author: Kaj su jeli naši stari foto: Kaj su jeli naši stari

Čuvarice tradicije
Kao što je ranije spomenuto žene koje su pohađale Domaćinsku školu počele su formirati udruge kroz koje i danas prenose svoja znanja i vještine pripreme tradicijskih jela Vrbovca i okolice, a slove kao „kamen temeljac“ ove manifestacije jer su prisutne od samog početka njenog održavanja. Na području Vrbovca trenutno je aktivno 13 zasebnih udruga koje broje preko 300 članica i sve su angažirane oko pripreme i prezentacije jela u toku trajanja manifestacije.

Prilikom degustacije jela, posjetitelji mogu upoznati i starinske običaje vrbovečkog kraja. Žene koje prezentiraju pripremljena jela prezentiraju i način odijevanja, življenja i govora nekadašnjih vremena. Svake godine žene odabiru tematsku namirnicu koja će se u raznim oblicima prezentirati, a ujedno ocjenjivati u natjecateljskom dijelu manifestacije. Prethodne godine tema je bila ječmena kaša, a ove godine bit će kukuruz. Tako će se u svim jelima koja ćete kušati biti osnovna namirnica - kukuruz.

 | Author: Kaj su jeli naši stari foto: Kaj su jeli naši stari

Vrbovečka pera

Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se s koljena na koljeno. Sama izrada jela potekla je zahvaljujući domišljatosti kuharica – domaćica. Kruh se nekad za cijelu obitelj pripremao jednom ili dvaput tjedno u krušnoj peći. S obzirom na to da je za visoku temperaturu koja je potrebna za termičku obradu kruha trebalo dugo čekati, domaćice su u želji da pripreme djeci poslasticu dok čekaju kruh prethodno u njoj ispekle peru, odnosno od dijela tijesta uzele manji komad, namazale ga smjesom sira, vrhnja i jaja i ispekle, te još vrućeg poslužila djeci. Kasnije je pera postala desert, odnosno zasebno jelo. Pisanih izvora o tome je malo, međutim postoji usmena predaja od žena koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji "Kaj su jeli naši stari", zahvaljujući kojoj je recept i sačuvan.

Na prvoj takvoj manifestaciji u Vrbovcu, davne 1981. godine, upravo je pera pripremljena tradicionalnim načinom, odnijela pobjedu u kategoriji desert. Kroz proteklih 38 godina zapisano je i publicirano u kuharicama nekoliko recepata pere, a najviše se traži i prodaje upravo »Vrbovečka pera«. Posebnost vrbovečke pere je što se izrađuje od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od sira, vrhnja, jaja, soli s dodatkom brašna ili krupice, bez drugih sirovina u smjesi. Također vrbovečka pera uvijek je okruglog oblika. Danas se Vrbovečka priprema kao slano jelo i njen recept dobit će oznaku Zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. 

 | Author: Kaj su jeli naši stari foto: Kaj su jeli naši stari


Manifestacija danas

Procijenjeno je da je na prošlogodišnju manifestaciju, u sva tri dana posjetilo 60.000 posjetitelja. Uz to, u manifestaciji je sudjelovalo u sportskim, kulturno-umjetničkim, gastro i zabavnim programima, te komercijalnim sadržajima 200 izvođača/izlagača s preko 2.000 sudionika.

Domišljat promotivni materijal, a ujedno i jedini suvenir manifestacije, keramičke su zdjelice s otisnutim znakom manifestacije, koje se kupuju za vrijeme njezina trajanja i služe za degustaciju jela sa svih štandova s tradicijskim jelima koja izlažu udruge žena. Tako se za simboličnih 30 kuna može zaista dobro najesti i kušati raznovrsna ponuda.

U skladu sa stručnim i modernijim pristupom brendiranju Vrbovca, želi se pozicionirati Vrbovec i manifestaciju na gastro karti i kalendaru Hrvatske kao top destinacije koja bi okupljala stručnjake, kuhare i gastro turiste. 

 | Author: Kaj su jeli naši stari foto: Kaj su jeli naši stari

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.