Najave 76 prikaza 13. lipnja 2019.

Kaj su jeli naši stari: Turističko-kulinarska manifestacija Vrbovečkog kraja

Kaj su jeli naši stari
Ove godine, od 23.-25.8. 2019., U Vrbovcu će biti održana 39. manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

Sve je počelo krajem rujna 1981. godine u Motelu Vrbovec, danas Hotel Bunčić, gdje je održana prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Sudjelovalo je 200 domaćica iz 15 aktiva žena.

 | Author: Kaj su jeli naši stari Kaj su jeli naši stari

Tada, prije 39 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu. Svake godine ovu desetomjesečnu školu je polazilo 15-ak djevojaka u dobi od 15 do 20 godina iz raznih krajeva sjeverozapadne Hrvatske. Domaćinska škola ostavila je najveći trag upravo u vrbovečkim selima, poučivši žene naprednijim načinima pripreme tradicijskih jela. 

Na tim temeljima, obogaćenima iskustvom i tajnama naših majki, žena kućanica kroz generacije, nastala je ova jedinstvena manifestacija koja se neprekinuto održava do danas svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu. Važno je spomenuti PIK Vrbovec Plus d.o.o. kao jednog od utemeljitelja a ujedno i glavnog sponzora svih dosadašnjih manifestacija koji se svojom djelatnošću uklopio u cjelokupnu ideju manifestacije KJNS.

 | Author: Kaj su jeli naši stari Kaj su jeli naši stari

Od početka je manifestacija pripreme jela bila natjecateljskog karaktera te se prema tom konceptu održavala do 25. manifestacije (2006.), na kojoj su predstavljena sva dotad pobjednička jela. Od tada se udruge žena više ne natječu u pripremi jela, već se jela pripremaju u obliku izložbe i takva ih posjetitelji mogu kušati. Od 2014. godine manifestacija ponovo uvodi natjecateljski dio ali samo kao zabavan segment cjelokupnog programa. Priredba je tijekom godina rasla i obogaćivana je sadržajno, a rastao je i broj posjetitelja, osobito nakon uvođenja posebno organiziranog prijevoza iz Zagreba vlakom „Potepuh“ te je manifestacija odavno prerasla lokalne, čak i županijske okvire.

 | Author: Kaj su jeli naši stari Kaj su jeli naši stari

Procijenjeno je da je na prošlogodišnjoj, 38. manifestaciji, u sva tri dana manifestaciju posjetilo 60.000 posjetitelja. Uz to, u manifestaciji je sudjelovalo u sportskim, kulturno-umjetničkim, gastro i zabavnim programima, te komercijalnim sadržajima 200 izvođača/izlagača s preko 2.000 sudionika.

 | Author: Kaj su jeli naši stari Kaj su jeli naši stari

U skladu sa stručnim i modernijim pristupom brendiranju Vrbovca, želi se pozicionirati Vrbovec i manifestaciju na gastro karti i kalendaru hrvatske kao top destinacije koja bi okupljala stručnjake, kuhare i gastro turiste.

 | Author: Kaj su jeli naši stari Kaj su jeli naši stari

Domišljat promotivni materijal, a ujedno i jedini suvenir manifestacije, keramičke su zdjelice s otisnutim znakom manifestacije, koje se kupuju za vrijeme njezina trajanja i služe za degustaciju jela sa svih štandova s tradicijskim jelima koja izlažu udruge žena. Tako se za simboličnih 30 kuna može zaista dobro najesti i kušati raznovrsna ponuda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.