Najave 12. travnja 2021.

Krauthaker Pinot sivi - harmonija tradicije i suvremenog

gastro postao gastro.24sata.hr
Krauthaker Pinot sivi 2020 najbolje pristaje uz rižoto, jela s tjesteninom te bijelu ribu...

Nisu bez razloga još stari Rimljani dolinu okruženu Psunjem, Papukom, Krndijom, Diljem i Požeškom gorom nazvali Zlatna dolina (Vallis Aureae). Tu je iznimno izdašna, kvalitetna i plodna slavonska zemlja, u kojoj se, na osunčanim južnim padinama Krndije već stoljećima uzgaja i vinova loza. Upravo iz vinarije Krauthaker, koja obradi vinograda posvećuje posebnu pažnju i koristi stare tehnike koje su se primjenjivale prije više od stotinu godina, stiže Pinot sivi, berba 2020. U ovom živom, toplom, dotjeranom, skladnom vinu, svjetlije slamnato-žute boje, kristalne bistroće osjeća se voćnost i svježina bez začinskih utjecaja drva, a njegov miris upućuje na zrelo domaće bijelo i zeleno voće, jabuku, krušku i breskvu, ali i na južno voće, pa se kušanjem otkriva i trag kivija, nijansa korice limuna, pa čak i sijeno.

„Krauthaker Pinot sivi dolazi s naših poznatih položaja Vidim. Prošla godina nikome nije bila laka, pa ni nama, a mraz koji je bio točno kada je ova ranija sorta cvala, nanio je dosta štete. Međutim, svake se godine trudimo iz grožđa izvući maksimum i održati ujednačenu kvalitetu, tako da sam iznimno zadovoljna vinom Krauthaker Pinot sivi 2020. koji će se pojaviti na policama trgovina upravo početkom proljeća. U vinariji smo ga kušali nekoliko puta i savjetujem poslužiti ga ohlađenog na 10 do 12 stupnjeva, a najbolje pristaje uz nježna, delikatna jela: rižota, jela s tjesteninom, bijelu ribu te pečeno, ne pretjerano začinjeno svijetlo meso“, kaže Martina Krauthaker Grgić, enologinja vinarije Krauthaker.  

 | Author:

Vinarija Krauthaker u svojim podrumima njeguje 25 etiketa vina, a na tržište su upravo plasirali i Krauthaker Rose 2020. te Krauthaker Muškat žuti 2020., koji će posluženi prije i nakon jela, uz Krauthaker Pinot sivi, idealno zaokružiti svečani ručak ili večeru.

Vinarija Krauthaker, poznata kao vinarija u kojoj osnivač i vinar Vlado Krauthaker i njegova kći, enologinja Martina Krauthaker Grgić stalno eksperimentiranjem u uzgoju i podrumu streme prema  novom, sigurno neće tržište ostaviti bez slasnih iznenađenja. „Dosta eksperimentiramo, stalno nešto isprobavamo, a prošle i ove godine težište smo stavili na crne sorte. Uostalom, svojoj kćerki Magdaleni sam posvetila jedno vino na koje smo obje ponosne, a jedno dugujem sinu Mateju. Želim da to bude posebno, crno, moćno vino“, kaže Martina Krauthaker Grgić.

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.