Najave 22. svibnja 2019.

“Krk Food Fest - Okusi proljeća”: Sjajno za bijeg iz metropole!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Od 19. travnja do 31. svibnja u 20 restorana na otoku Krku održava se “Krk Food Fest - Okusi proljeća”

Novinari iz Hrvatske i regije, članovi kluba Gastronaut, koji osim novinara okuplja i vlasnike hotela, restorana i vinare, a koji vodi predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva Karin Mimica, posjetili su brojne restorane i kušali razna jela.

Domaćini su bili Turistička zajednica otoka Krka te Turističke zajednice Omišlja, Njivica, Dobrinja, Malinske, grada Krka, Punta i Baške.

Tijekom festivala „Okusi Krka – okusi proljeća“ nude se autohtona jela koje se tradicionalno pripremaju na raznim lokacijama po otoku Krku kao što su: janjetina, krčki sir, krčki pršut, skuta, maslinovo ulje, jela od morskih plodova i sa šparogama te domaće slastice.

Baška plaža
Košljun

Baščanska staza glagoljice

Za novinare bili su pripremljeni i drugi sadržaji kao što je plovidba brodicom iz Malinske do Porta i izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun. Organizirana je i šetnja antičkim središtem grada Krka i Baščanskom stazom glagoljice te posjet plaži u Baški Posjetili smo i i kraški fenomen špilju Biserujku .

Primorska koliba

Primorska koliba

Mulino

Mulino

U restoranu Primorska koliba kušali smo skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panakotu sa šparogama i crumble sa šparogama uz vino Šipun Ivice Dobrinčića. U hotelu Malin i njihovom restoranu Mulino poslužena je fritaja od jaja i samoniklih šparoga.


OPG Utla

OPG Utla

Prezentacija maslinovog ulja OPG Utla održana je u njihovom masliniku Ulja OPG Utla već su dva puta dobila zlatnu plaketu i osvojila prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, među 3000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta.


Inntrada

Inntrada

U konobi Intrada u Malinskoj kušao se Pastirski pijat, domaća krčka janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, fažolete sa svježim sirom i špinatom i Knežev presnac slasticu od skute i limuna.


Bracera

Bracera

U konobi Bracera jelo se sve ono što se taj dan ulovi s njihova ribarskoga broda.

Noštromo

Bistro Toni

U restoranu Noštromo posluženi su brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule i maslinovo ulje s ružmarinom. Bistro Toni i njihovi kuhari pripremili su beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, salatu od capesanta i šparoga, te koktele s južnim voćem s ginom i viskijem.


Pod prevolt

U Milohnićima smo posjetili restoran Pod prevolt, gdje su domaćini pripremili juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice .

Kuća krčkog pršuta

Kuća krčkog pršuta, u Vrhu poslužila je paštetu od pršuta, kruh s pršutom, maneštru s pršutom i proljetnim krčkim povrćem s vinima Gospoja.

Galija

Restoran Galija u Krku odabrao domaću tjesteninu i kruh iz krušne peći, šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Agrolaguna, Josić i Brzica.

Volsonis

U bar-restoranu na staro rimskim iskopinama Volsonis, na glavnom trgu u gradu Krku poslužene su bruskete, pašteta od janjeće jetre, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.


Heritage hotel Forza

U Baški u Heritage hotelu Forza na stolu su bile šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom i krema od skute uz vina Agris.

Cicibela

U restoranu Cicibela kušalo se od ribljeg moussea, domaćih kozica u dijon senfu i whiskyju do spaghettate alla Cicibela što je buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama uz vina Pinkert i Svijetli dvori.

Restoran Marina je odabrao „finger food“ na temu šparoga, janjetine i morskih plodova.

Bocoon

I restoran Bocoon u Vrbniku pripremio je razna jela a u vinariji Ivana Katunara osim Žlahtine kušala su se i druga vina iz njihovog podruma

Vinarija Šipun Ivice Dobrinčića predstavila je svoja vina Žlahtinu, ali i rijetke sorte Sansigot i Trojščinu, a uz vina je predstavljen i OPG Magriž iz Kornića sa njihovim sirevima.


Konoba Nada

S terase restorana Nada u Vrbniku koji je poznat po dobrom vinu i hrani pogled se pruža u sve do obalnih mjesta Dramlja, Crikvenice i Selca. Naravno, i tamo smo kušali nešto iz njihove ponude.

Gospoja

U Vrbniku u restoranu Vinotela Gospoja obitelji Toljanić uz Žlahtinu chef Dino Knežević pripremio je majstoriju suvremene kuhinje uz pomoć tekućeg dušika što je bio performance kao dio večere tijekom koje se među ostalim jelo pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče i Cryo cheesecake od ovčjeg sira..

Žal

U Klimnu u restoran Žal do kojeg sei može doći brodom i vezati uz terasu, na meniju su bili zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta, crvena bio riža s kaneštrelama i kozicama, goveđi obrazi u Aceto glazuri, krema od krumpira uz vina Svijetli Dvori, Pinkert i Agrolaguna

A u kampu Maris / Omišalj tema je bio “Krčki finger food” Predstavljeni su i Antički dani i domaćini preodjeveni u odore rimskih vojnika.

Rivica

I za kraj “gastro maratona” u restoranu Rivica u Njivicama, Dražen Lesica i njegova ekipa ponudili su pjenušac kuće Valomet. Nakon toga kušalo se maslinovo ulje sorte drobnica iz maslinika Bonifačić, a od jela posluženi su kvarnerski škamp mariniran s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel, oslić u juhi, jež s tagliatellama uz Terre blanche couvee blanc 2016. Degrassi , lignja kozica i porto palenta uz Sansigot 2015. Šipun te šparoga, bijela čokolada i lješnjak uz Muškat Momjanski 2016. Kozlović.

Posjetite otok Krk i sve ove predivne destinacije!

http://www.krk.hr/dogadanja/Krk_food_fest

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.