Najave 23. listopada 2023.

Listopad je u znaku Dana kruha – evo kako obilježiti ovaj datum

foto: PR
gastro postao gastro.24sata.hr

U listopadu se u cijelom svijetu obilježavaju Dani kruha, s ciljem iskazivanja zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti, a obilježavanje dana kruha poklapa se i povezuje sa Svjetskim danom hrane, koji pada na datum 16. listopada.

 | Author: PR foto: PR

Obilježavanje Dana kruha u svijetu

U SAD-u se Dani kruha obilježavaju kao Bread for the World Sunday, kada se crkve i zajednice mole i zalažu za politike i programe koji mogu pomoći u iskorjenjivanju gladi i siromaštva u zemlji i svijetu. 
U Armeniji se kruh smatra simbolom života i blagostanja te je dio mnogih običaja. Primjerice, kada se mladenci vjenčaju, preko njih se prebaci veliki komad lavasha, tradicionalnog armenskog kruha, a to je znak da će imati sretan brak.
U Njemačkoj se Dani kruha i zahvalnosti za plodve zemlje obilježavaju kao Tag des Deutschen Brotes, kada se slavi raznolikost i kvaliteta njemačkog kruha koji ima više od 3000 vrsta. Njemačka pekarska komora dodjeljuje nagrade najboljim pekarima i proizvođačima kruha u zemlji. 

 | Author: PR foto: PR

Dani kruha u Hrvatskoj

Kod nas se Dani kruha najviše obilježavaju u školama i vrtićima kako bi djeca od malih nogu naučila cijeniti hranu i upoznala se s procesom nastanka kruha. Tradicionalno se znaju održavati i raznoliki sajmovi i izložbe, a neizostavni su i svečani blagoslovi kruha i plodova zemlje u crkvama. 

U Pan-peku, domaćem pekarskom lideru svaki je dan - dan kruha, a ove godine u listopadu su priredili niz aktivnosti kako bi ukazali na važnost ove namirnice. Za sve svoje kupce, velike i male organizirali su Facebook kreativni natječaj u kojemu je najkreativniji crtež nagrađen sa super nagradom– čak mjesec dana gratis kruha u Pan-pek poslovnici po izboru! 

 | Author: PR foto: PR

Uz to, Pan-pek je ugostio i dječji vrtić iz Vrbovca kako bi zajednički ispekli najfiniji kruh i vidjeli kako izgleda proizvodnja kruha u prostorima ovog pekarskog lidera, te naučili ponešto o samoj izradi kruha i tome kako nastaje brašno.

I na kraju, unatoč tome što se posebna pozornost na kruh stavlja u listopadu, u ovoj namirnici uživamo cijele godine i koristimo ju na razne načine, uz bezbrojne obroke. Stoga podsjećamo kako u najbližoj Pan-pek pekarnici svakog dana možete kupiti svježe pečen, hrskav, mirisan i raznovrstan kruh i peciva. Slavonski kruh, domaći bijeli kruh, beskvasni kruh, kruh s bučinim sjemenkama, kukuruzna miješana pogača, hrskavo zlato, slani i kukuruzni klipić ili slavna Pan-pek kajzerica – dođite u Pan-pek i odaberite svog favorita! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.