Najave 16. listopada 2020.

Ljubitelji Korlata, radujte se! Predstavljena četiri nova vina

Ambasador Korlat vina 2016 Ivan Dečak. foto: Korlat
gastro postao gastro.24sata.hr
U restoranu Zinfandel's u hotelu Esplanade u Zagrebu Korlat je priredio vinsku večeru kako bi predstavio nove berbe Korlat Merlot 2016, Korlat Cabernet Sauvignon 2016, Korlat Syrah 2016 te vino iz Supreme linije Korlat Supreme Cuvée 2013.

Gurmansku večeru u elegantnom ambijentu restorana Zinfandel's nisu narušila ni pravila o nošenju maski kojih su svi pridržavali pa je na početku večer izgledala kao bal pod maskama. Nova Korlatova vina pobudila su interes poznavatelja hrvatske vinske i gastronomske scene. Među okupljenima bili su Bruno Vokal, Danijela Gajski, Dino Knežević, Domagoj Jakopović Ribafish, Rene Bakalović i drugi poznati chefovi, sommelieri, novinari i osobe iz javnog života, kao i ambasadori Korlat vina 2016 Mirela Kardašević, David Skoko i Ivan Dečak.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Ljubitelji finih vina imali su priliku uživati u premijeri nove berbe Korlat Merlot 2016,  Korlat Cabernet Sauvignon 2016, Korlat Syrah 2016 te u novom vinu iz Supreme linije Korlat Supreme Cuvée 2013, vrhunskom spoju sorti Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Nakon uvodnih riječi direktora marketinga tvrtke Badel 1862 Vanje Bartoleca, gostima je poslužen i Vezak Sauvignon 2019, perjanica bijelih vina iz Badelovog portfolia. Cijeli dojam vinske liste zaokružio je desertni Korlat Merlot Boutique berbe 2017.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Menu za Korlatovu vinsku večeru osmislila je chefice Esplanadine kuhinje Ane Grgić te su vina tako došla do svog punog izražaja. Svako od šest jela pratilo je odgovarajuće vino. Badelov glavni enolog Dubravko Ćuk gostima je predstavio svako vino, a osim vina dobroj atmosferi pridonio je i nastup glazbenice Lu Jakelić.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Premium vino i visoka kuhinja se vole

Korlatova večera u Esplanadinom Zinfandel'su počela je s vrganjima, začinskim biljem, mousseom od vrganja, aceta od jabuke i maslinovog ulja koji su se savršeno slagali s vinom Vezak Sauvignon 2019. Potom su na stolove stigli cikla, kozji sir, pesto i lješnjak koje je upotpunio Korlat Merlot 2016. Neki ljubitelji vina, često zaobilaze Merlot uz opravdanje da nije dovoljno karakterno. Ako si takvi daju priliku kušati Korlat Merlot 2016, mogli bi promijeniti mišljenje jer ovaj Merlot ima jednu vrlo zanimljivu drvenastu notu.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Bogate i duboke note Korlat Cabernet Sauvignona 2016 istaknula je pečena guščja jetra s mariniranim kruškama i umakom od klekovih boba. Rolice kelja punjene lagano dimljenim confitom od patke, crnom lećom i kardamomom dale su vjetar u leđa jakom i aromatičnom vinu Korlat Syrah 2016, a juneći obrazi, ragout od crnih truba i smrčaka te umak od timutskog papra pripremili su nepca za izrazito bogato vino Korlat Supreme Cuvée 2013. A uz desertno vino puno slatkoće Korlat Merlot Boutique 2017, savršeno su se spojili sorbeto od višnje, ušećerene višnje, crumble od tamne čokolade i meringue od kakaa.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Korlat vina superiorno nastavljaju niz

Vrhunska crvena vina Korlat predstavila su se javnosti berbom 2007. i otada su nezaobilazan hrvatski vinski brend. Dobitnici su brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za kvalitetu, a osvojili su i prestižni Red Dot Award. Među korlatovim vinima, linija Korlat Supreme je vrh ponude luksuznih crvenih vina francuskih sorti. Ova se vina uzgajaju u posebnoj mikroklimi - u blizini mora, na dalmatinskom kamenu, gdje na 300 metara nadmorske visine dobivaju puno sunca i bure.

 | Author: Korlat foto: Korlat

"Korlat premium vina dolaze s najboljih i pomno odabranih položaja unutar vinograda. Kako bi se dobila iznimna kvaliteta, reduciramo prinose, grožđe beremo ručno i vrlo pomno biramo kako bi Korlat dosegao svoja najbolja premium izdanja. Naš najnoviji Korlat Supreme Cuvée 2013 to najbolje dokazuje", izjavio je Dubravko Ćuk, glavni enolog tvrtke Badel 1862.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Vinum bonum

Vezak Sauvignon 2019 predivne je svijetle nijanse zelenkasto-žute boje i dobro znane sortne arome daruvarskog Sauvignona. Na prvu to su herbalni tonovi iza kojih slijede arome suhog voća, grejpa i bazge. Travnate note posebno su izražene u okusu koji karakterizira punoća i svježina karakteristična za daruvarske Sauvignone.


Korlat Merlot 2016, vino je kreirano od ekološki proizvedenog grožđa. Vino je žive, sjajne, tamno crvene boje. Snažne, bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano začinskim aromama barrique bačve. Dugotrajan bogat okus s lijepo izbalansiranim kiselinama i mekim, zrelim taninima daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu.


Korlat Cabernet Sauvignon 2016 izrazito je tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, začina i najdominantnijim crnim ribizom. U ustima vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma s dosta zrelih tanina.


Korlat Syrah 2016 je duboke tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture. Začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo ukomponirane arome kave, crne čokolade te diskretne duhanske note koje su dijelom iskaz sortnog aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege i školovanja vina u barrique bačvama. U ustima vino je živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo za konzumiranje.


Korlat Supreme Cuvée 2013. Proizvodnja Supreme vina započinje odabirom najboljih mikrolokacija unutar samog položaja Korlat. Nakon desetodnevne maceracije, vino kreće na trogodišnju njegu i školovanje u barrique bačvama. Korlat Supreme Cuvée 2013 odlikuje harmonija aroma zrelog crvenog voća s lijepo izbalansiranim začinskim aromama odležavanja u barrique bačvama. Izrazito suhi, zreli i meki tanini krase bogatim i prije svega harmoničnim skladnim okusom.


Korlat Merlot Boutique 2017 desertno je vino duboke tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. U aromatskom ga profilu karakterizira bogatstvo raznovrsnih koncentriranih aroma, a senzacija se nastavlja u harmoničnom, toplom i bogatom okusu gdje se na neprovreli šećer ugodno slažu arome crvenog voća i suhog grožđa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.