Najave 05. lipnja 2018.

Makarska – središte craft piva i dobre hrane

foto: Makarska Connexion
gastro postao gastro.24sata.hr
Početak lipnja donosi nam 1. Makarska Connexion - Gourmet & Craft Beer Festival koji će se održati od 6. do 10. lipnja u odabranim makarskim lokalima i na Šetalištu fra Jure Radića.Makarska će tako biti domaćin ponajboljim domaćim i svjetskim pivarima, našim vrhunskim kuharima i odličnim glazbenicima. Svojevrsni je to nastavak uspješnog Zagreb Connexiona, festivala kojim je završio prvi Zagreb Craft Beer Week početkom prosinca prošle godine

Makarska će tako biti domaćin ponajboljim domaćim i svjetskim pivarima, našim vrhunskim kuharima i odličnim glazbenicima. Svojevrsni je to nastavak uspješnog Zagreb Connexiona, festivala kojim je završio prvi Zagreb Craft Beer Week početkom prosinca prošle godine. Zagrijavanje za festival i priprema za uživanje u pivima počinje u srijedu i četvrtak, kada će u makarskim lokalima vrhunski kuhari Mirko Begić, Mate Janković, Ivica Mladinov i Damir Tomaš pripremati jela koja će sparivati s craft pivima.

 | Author: Makarska Connexion foto: Makarska Connexion

U petak, subotu i nedjelju središte događanja je Šetalište fra Jure Radića. Ondje će više od 25 pivara, što hrvatskih, što stranih, točiti svoja izabrana piva, njih više od stotinu različitih. Među imenima koja će se predstaviti Makaranima i njihovim gostima je Moor Beer čiji je glavni pivar Justin Howke proglašen najboljim britanskim pivarom 2017. Zahvaljujući Makarska Connexionu u Hrvatskoj će se prvi put točiti piva zapaženih švedskih pivara, Dugges Bryggerija, Brekerieta i Elecrtic Nursea, te pivara iz Engleske, Wild Beera i The Kernel Breweryja. Hrvatsku premijeru imat će i Munich Brew Mafia, pivovara koju smo upoznali zahvaljujući suradnji s našom Varionicom. Na Festivalu će svoje pivske specijale točiti slovenski Lobik, engleski Partizan i estonska Pohjala, a hrvatsku premijeru imat će i India Pale Ale bjelovarske pivovare Zeppelin.

 | Author: Makarska Connexion foto: Makarska Connexion

Festivalsku atmosferu upotpunit će lokalni OPG-ovi sa svojom ponudom te naši vrhunski kuhari svojim kulinarskim remek-djelima. Gostima festivala svoje kulinarsko umijeće u live cooking showu pokazat će Mate Janković, Ante Ojdanić i Marko Lajić, a Rene Bakalović predstavit će kobasice s India pale aleom i Porterom, za koje će najkvalitetnije sirovine i recepturu osigurati zagrebačka boutique mesnica „don Vito“. Kako bi cijela priča Makarska Connexiona bila zaokružena, tu je i glazbeni program u sklopu kojeg će na Šetalištu fra Jure Radića akustični nastup imati Zoran Predin i Lačni Franz, Black Coffee, Čuvari svirala i mnogi drugi, za svakog ponešto.

Osim širenja priče o craft pivarstvu i otkrivanja novih mogućnosti sparivanja piva i hrane, ideja ovog Festivala je pružiti novi i drugačiji sadržaj i ići u korak s europskim i svjetskim turističkim trendovima. Makarska Connexion organiziraju Varionica, Pivnica Pivac i Turistička zajednica grada Makarske u suradnji sa Zagreb Craft Beer Weekom te uz potporu Hrvatske gospodarske komore. Detaljan program Festivala možete vidjeti na Facebook stranici.

Na štandu makarske udruge Mike će sva 3 dana makarski chefovi Dušan Divić i Ivica Mladinov kuhati lokalne specijalitete, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe za djecu slabijeg imovinskog stanja. Pivoljupcima su spremili pivski gulaš, pivski rižoto i još pokoje iznenađenje. Također, TZ Vrgorac će promovirati svoj sjajan festival pršuta i sira.

 | Author: Makarska Connexion foto: Makarska Connexion

PROGRAM FESTIVALA

Program zagrijavanja za Makarska Connexion (srijeda i četvrtak, 6. i 7.6.):


Srijeda, 6. lipnja
Mirko Begić, iz nadaleko poznate karlovačke konobe Kostanjac, priprema svoje još poznatije burgere. Mjesto radnje je Tempera StreetFood & bar, a slasne burgere pratit će odgovarajuća craft piva.

Četvrtak. 7. lipnja
U četvrtak će središte svih događanja biti Kalalarga! U Konobi Kalalarga gostuje Mate Janković, u Arta Largi by Gastro Diva gostuju domaći kuhari Ivica Mladinov i Damir Tomaš, a u Špina Baru Varionica ima svoju večer – točit će se njihova piva, imat ćete priliku probati i koktele s pivom, sve uz pratnju odabranih zalogaja.

PETAK

Bendovi: Black Coffee, Ischariotzcky, Linda Evans
Chef (show cooking): Mate Janković

SUBOTA

Bendovi: Bojan Dizdarević trio, Čuvari svirala, Zoran Predin & Lačni Franc
Chef (show cooking) 1: Rene Bakalović i mesnica don Vito – predstavljanje pivskih kobasica pripremljenih s Varionica pale aleom i Porterom Zmajske pivovare
Chef (show cooking) 2: Ante Ojdanić

NEDJELJA

Muzika: Gostovanje MagicTime Vinyl Festival iz Imotskog (njihovi DJ-evi puštaju vinilke)
Chef (show cooking) 1: Marko Lajić

 | Author: Makarska Connexion foto: Makarska Connexion

Pivovare:

1 Varionica
2 Zmajska
3 Medvedgrad
4 Garden
5 Zeppelin
6 Primarius
7 Becker's
8 Vunetovo
9 DBC
10 5th element
11 Reservoir dogs
12 Lobik
13 Barut
14 Ressel
15 General Meister
16 Munich Brew Mafia
17 Pohjala
18 Cigar city
19 Dugges
20 Brekeriet
21 Electric Nurse
22 Tiny Rebel
23 Wild Beer (Primož)
24 Moor
25 Fourpure
26 The Kernel
27 Partizan
28 Vibrant forest
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.