Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024., a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.
Najbolje i najbolji
Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024. je Marko Đurašević iz Splita. Podijeljena su 3 trofeja Velikog chefa sutrašnjice, a primili su ih Gabriela Filca iz restorana Nebo u Rijeci, Hrvoje Kroflin iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roko Nikolić iz restorana ZOI u Splitu.
Veliki chefovi sutrašnjice - Roko Nikolić - ZOI, Gabriela Filca - Nebo, Hrvoje Kroflin - ManO2 i direktori u Dukatu, Zoran Ković i Iva Kuhtić-min
Najbolji restorani
Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, chef restorana Villa Rova u Malinskoj.
Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika, a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić, iz hotela Esplanade u Zagrebu.
Vedran Bego, Ingrid Badurina Danielsson, chefovi godine Marko Đurašević 2024 i Marijo Curić 2023-min
Slastičarka godine Dragana Kovačević
Čak 9 najboljih restorana
Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH.
Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandel’s iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika.
Stipendisti Raise the Bar Akademije Hrvoje Kroflin i Filip Grljević CCHBC Adria-min
Chefovi Vinko Krnić i Braco Sanjin, i Mihaela Kadija TZ Zadarske županije
Voditelj Frano Ridjan i chef Zlatko Marinović Noštromo
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri - Noći kulinarskih Oscara - u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP - popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.
Vrijedne stipendije za mlade nade hrvatske gastronomske scene
Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih 5 godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.
Ovogodišnji dobitnici stipendija su Kate Svaguša iz Makarske, Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača, Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.
Chefovi Antonela Goreta i Marin Pleše, Irena Peršić Živadinov - TZ Kvarner i Maja Franetović TZ SDŽ Kvarner i -min
Chefovi Ana Grgić Tomić I Ludovic Turac prepremili su večeru od šest sljedova
Najveće godišnje okupljanje chefova i restorana
Gault&Millau večera najveće je godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana na kojemu su oni za promjenu - gosti, a vrhunac večeri je dodjela prestižnih priznanja najboljima. Trofej Chef godine i poklon bon Chefu godine Marku Đuraševiću uručio je Vedran Bego - direktor poslovnog područja veleprodaje i distribucije Konzuma, čiji brend Velpro je premium partner Gault&Millau Croatia.
Velike chefove sutrašnjice razveselio je dar Dukata - putovanje u Roquefort, u posjet čuvenim spiljama za dozrijevanje sira - što su im ga uručili Zoran Ković, Izvršni direktor kompanije i Iva Kuhtić, direktorica marketinga.
Chefovi na dodjeli nagrada Gault&Millau Croatia
Ostale trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski vodič: Kruno Rozić - rukovoditelj marketinga CCHBC Adria, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarner. Uz TZ Splitsko-dalmatinske županije upravo te Turističke zajednice u novom izdanju vodiča posebno su predstavile svoju gastronomiju, a na večeri je predstavljen i novi projekt Stories, platforma za promociju premium turizma u različitim kategorijama, što ju je pokrenula HGK. Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan.
Gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2024. globalno je dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura. Tijekom večere promovirana je i raskošna knjiga "Croatian cuisine by Zlatko Marinović", legendarnog splitskog chefa, a na dar su je dobili svi dobitnici trofeja Gault&Millau.
Gault i Millau - Esplanade, meni
Humus canapei i tortice id brie sira
Večera za pamćenje
Ekskluzivnu večeru od 6 sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema vodiču Gault&Millau France 2024., te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel's hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.
Večera je počela uz vrhunski šampanjac Veuve Clicquot Brut za aperitiv, kanapee od humusa Planet of Plants i tortica od Presidentovog brie sira. Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija Belje, Agrolaguna, Kuće Vina Katunar, Bora te Markus Fine Wines.
Glavno jelo Chef Ludovic Turac
Glavno jelo chefica Ana Grgić Tomić
Preddesert Chef Ludovic Turac i Festigia Muškat Ruža
Chefovi Ana Grgić Tomić i Ludovic Turac
Desert Ana Grgić Tomić Foto Robert Gašpert