"Hrvatska i Francuska iz iste su kulinarske obitelji!", poručio je Michelinom okrunjen chef Michel Husser na konferenciji "Putovanje kroz Michelinovu povijest dugu 88 godina", u modernoj konferencijskoj dvorani Isola hotela Pullman Zagreb. U suradnji s tvrtkom MPPD koja je u glavni grad dovela ovaj premium hotelski brend poznate svjetske grupacije Accor, konferenciju je organizirala udruga "Ja volim Francusku" na čelu s predsjednicom Slađanom Novaković.
"Reci mi što jedeš, i reći ću ti tko si"
"Reci mi što jedeš, i reći ću ti tko si", poručio je chef Nusser i time objasnio koncept svoje kuhinje: poštivanje regije (u njegovom slučaju Alsace), poštivanje namirnice, kolega, dobavljača i gostiju. Lokalno, sezonalno, svježe, jednostavna je formula svake dobre kuhinje, uvjeren je chef Husser čiji obiteljski restoran Le Cerf jedini u kontinuitetu ima Michelinovu zvjezdicu već četvrtu generaciju, odnosno punih 88 godina.
Chef koji je Hrvatsku posjetio već 4, 5 puta i upoznao Lijepu našu kroz gastronomiju, otkrio je kako je odmalena pomagao svom djedu u kuhinji restorana, gulio krumpire i na kraju odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju.
"Imao sam samo 2 izbora, hoću li biti kuhar ili gost...", prisjeća se chef Husser (66) kojeg krasi francuski, razigran i kreativan, duh, ali i njemačka disciplina koju je usvojio u franjevačkoj školi, ali i kasnije u Hotelijerskoj školi u Strasbourgu.
Chef Michel Husser
Gastronomija je dio nacionalnog identiteta
"Gastronomija je dio identiteta svake zemlje. Naravno, kao inspiraciju smijemo koristiti sve druge svjetske kuhinje, no prioritet vam uvijek mora biti vaša prepoznatljivost i vaš gastronomski proizvod", uvjeren je chef Husser, koji, iako ponosan na Michelinovu zvjezdicu kojom je ovjenčan njegov restoran, ima stanovite rezerve prema tom gastronomskom vodiču.
"Ne trebamo mi kuhari Michelin, Michelin treba nas! Mislim da Michelin trenutno nema ni načina ni financijskih uvjeta da svoj posao i dalje rade kao su ga radili ranije", zaključio je chef Husser koji kuhanje u konačnici smatra - činom ljubavi.
Panel "Hrvatska na svjetskom tanjuru"
Panel s domaćim chefovima
Konferencija, koju su pratili hrvatski chefovi, vlasnici restorana i hotela, ali i svi oni kojima je gastronomija strast i izazov, nastavila se panelom "Hrvatska na svjetskom tanjuru", u kojem su, osim chefa Michela Hussera, sudjelovali i chef Mario Mihelj (El Toro, Maredo, hrvatski Masterchef), gospodin Zlatko Puntijar (kultni restoran Stari Puntijar, strastveni sakupljač starih kuharica i najveći poznavatelj stare zagrebačke kuhinje) te Branko Galic, executive chef restorana Tanto hotela Pullman Zagreb. I na tom dijelu konferencije čuli smo zanimljiva razmišljanja.
"Zadovoljstvo gosta je najvažnije, kao i zadovoljstvo tima koji s veseljem dolazi na posao", kazao je chef restorana Tanto, a s ovom njegovom tvrdnjom složili su se svi sudionici.
"Najveće priznanje mi je kad gost ode iz restorana s osmijehom, kad je zadovoljan. Inače, gosti me često pitaju za recepte i ja ih rado dijelim jer sam siguran da će dva para ruku, i na temelju istog recepta, skuhati različito jelo", kazao je Puntijar.
"Treba stvoriti tim i trebamo profitabilnost jer inače ćemo doći do toga da nećemo biti dugo uspješni", ustvrdio je pak chef Mario Mihelj koji je ispričao i svoje iskustvo kada gosti nisu razlikovali Michelinovu preporuku od Michelinove zvjezdice, nakon čega su se svi sudionici složili kako treba educirati sebe, svoj tim, ali i goste.