Najave 02. svibnja 2024.

Na 6. Festival traminca u Ilok stiže i slavni Horst Hummel!

Festival traminca, Ilok
U Iloku će se 7. i 8. lipnja održati 6. Festival traminca
foto: Press
U Iloku će se 7. i 8. lipnja održati 6. izdanje Festivala traminca, vinske sorte koja je obilježila iločki kraj. Dolaze vinari iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja, a na gala večeri kuhat će omiljeni domaći chef Deni Srdoč

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala - gala večera, radionice i Traminac Tasting, vratile na svoj početak – na bajkoviti Principovac te mistični Stari podrum Iločkih podruma, kao i u Kuriju Brnjaković.

Svjetska premijera biranih traminaca

Kako najavljuju organizatori, 6. izdanje Festivala traminca bit će najspektakularnije dosad po imenima sudionika i tramincima koji će biti ponuđeni na kušanje, a neki od njih će neki upravo u Iloku imati svoju svjetsku premijeru.

principovac, ilok, iločki podrumi | Author: Davor Javorović/PIXSELL Principovac foto: Davor Javorović/PIXSELL Festival traminca, Ilok | Author: Press Na gala večeri kuhat će chef Deni Srdoč foto: Press

Ovogodišnja zvijezda gastronomskog dijela Festivala traminca, odnosno gala večere koja će se održati 7. lipnja na Principovcu, bit će Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski chef koji je za čak dva restorana u kojima je kuhao, Dragu di Lovrana i Nebo, priskrbio Michelinovu zvjezdicu. Denijeve gastro čarolije bit će praćene reprezentacijom iločkih traminaca, odnosno tramincima Iločkih podruma, Mladena Papka, Vere i Roberta Zime te Dinka Draguna.

Ulaznica za večeru koja uključuje 5 sljedova hrane i 5 različitih traminaca iznosi 100 eura. Broj mjesta je ograničen! 

Festival traminca, Ilok | Author: Press Sanja Vladović i Stiv Kahlina, Taman Chocolates foto: Press

Festival traminca, Ilok | Author: Press Aleš Winkler, Kumparička foto: Press

Predikati i čokolada, sir i traminci...

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva Kahline i Sanje Vladović, sjajnog dvojca koji se krije iz dobro nam znanog čokoladnog brenda Taman Chocolates, na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma. Svojevrsnom poslasticom možemo nazvati i radionicu na kojoj će Aleš Winkler uparivati svoje Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.

Veliki Slavko Kalazić će na primjeru svoga remek djela, Batine iz 2010. godine, pokazati koliko je traminac uvijek dominantna sorta u kupažama u kojima se nalazi, bez obzira na to u kojem postotku je prisutan u vinu. Danilo Steyer će pak predstaviti vertikalu Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.

Danilo Steyer, festival traminca | Author: Press Danilo Steyer foto: Press festival traminca, ilok | Author: Press Horst Hummel foto: Press

Stiže i 'vinski ekstremist' Hurst Hummel!

Sa zadovoljstvom je Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, prihvatio poziv da održi predavanje o svojim uistinu ekstremno vinificiranim vinima s kojima uživa veliki ugled kod sve većeg broja štovatelja vina bez ikakvog intervencionizma u vinogradu i podrumu.

Horst će predstaviti tri različite berbe traminca, ali i lipovinu i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu Paganinijem portugisca.

Festival traminca, Ilok | Author: Press Kultni "crni ttraminac" Radgonskih gorica foto: Press

Na Festivalu traminca predstavit će se i slovenska vinarija Radgonske gorice, poznata ponajviše po svojim "peninama", ali i po svom tramincu s crnom etiketom, kultnom "crnom tramincu", kojeg godišnje proda u više od 100.000 butelja. Predstavit će vertikalu svog traminca, a najstarije vino na radionici bit će iz 1981. godine. Također će nam omogućiti kušanje i njihovog pjenušca od traminca, također sa crnom etiketom.

Poznati srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija, Zoran Dragoljević Žorž, na primjeru šest traminaca iz Srbije, iz vinarija Petra, Janko, Deurić, DeLena, Pusula i Mačkov podrum, objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja – subotičkim pescima, Fruškoj gori i Šumadiji.

I, za kraj, ali ne i najmanje zanimljivo, međimurski vinar Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca.

Ulaznica za sve radionice, koja uključuje i ručak, stoji 100 eura, a broj mjesta je ograničen. Mjesto na radionicama može se rezervirati na mail zeljko.garmaz@gmail.com ili telefon +385916400527.

Festival traminca, Ilok | Author: Press Sve je spremno za 6. Festival traminca foto: Press Festival traminca, Ilok | Author: Julio Frangen FilmMusicOrkestar foto: Julio Frangen

Nakon svega - Traminac Tasting

Nakon maratonskog kušanja skoro 40 vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma slijedi izložba traminaca, Traminac Tasting, ali i drugih vina koja proizvode vinari koji u svojoj ponudi imaju traminac.

Za dobro raspoloženje brinut će DJ Zoran Pezo, inače uspješan redatelj. Svoj koncertni nastup imat će i skupina briljantnih glazbenika okupljenih u bendu FilmMusicOrkestar, a zabavit će nas svojim jazzy, swing, bossa nova, blues i sevdah aranžmanima svevremenskih vječnih uspješnica iz poznatih filmova.

Ulaznica za Traminac Tasting iznosi 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od 5 eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja budu izložena na štandovima.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.