Najave 01. listopada 2018.

Na festivalu Top Vino najprestižnija vina svijeta

foto: Dean Dubokovic
gastro postao gastro.24sata.hr
U organizaciji tvrtke eVino 8. listopada će se po drugi put u Ljubljani održati festival Top Vino. Slovenski i drugi mediji prvi su festival iz 2016. godine označili kao najprestižniji vinski događaj u Slovenij!

Ovogodišnji festival ići će korak dalje jer će vinari imati na raspolaganju više prostora za izlaganje, biti će organizirane radionice, dok će dio prostora za izlaganje biti namijenjen sve više popularnom ginu i gin-tonicu. U Cankarjevu domu u Ljubljani tako će se 8. listopada predstaviti najboljih 30 slovenskih vinara, kao i gosti iz Hrvatske, Srbije, Italije i Austrije te probranih etiketa iz SAD-a, Kine, Novog Zelanda, Gruzije, Portugala i Španjolske.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Na jednoj od radionica koje počinju od 13.30 Caroline Gilby odvest će vas u svijet prestižnih vina; to je gospođa koja je od 1992. godine nositeljica prestižne titule u svijetu poznavatelja vina – Master of wine. U svijet vina ušla je nakon stečenog doktorata iz botanike i kada je shvatila da život ne želi preživjeti uz mikroskop. Po čitavom svijetu ocjenjuje vina i predavač je u najznačajnijim vinarskim školama i događajima.

Drugu radionicu vodit će Primož Lavrenčič iz „Posestva Burja“, vrhunski slovenski vinar iz Vipavske doline. Tema treće radionice bit će čaše za vino svjetskog brenda Riedel gdje će vam razotkriti zašto je vino dobro poslužiti u odgovarajućoj čaši. Budući da je broj mjesta u radionicama ograničen, posjet radionici bit će moguć samo uz posebnu ulaznicu.

Kupnjom ulaznice za TOP VINO posjetitelji će moći degustirati vina više od 80 vinara koji spadaju u sam svjetski vrh. Uz to najavljuju i premijerne prezentacije vina.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Osim tridesetak najboljih slovenskih vinara na festivalu će sudjelovati i nekoliko Hrvata, među njima Vina Grgič in Vina Matošević. Na Top Vinu moći će se degustirati bordoške chateaue, šampanjce i vina najuglednijih podruma iz Italije, Austrije, Španjolske, Portugala, Gruzije, Novog Zelanda i SAD. Posebnost ovogodišnjeg festivala je da će za kušanje biti dostupna i vina koja stoje preko 100 eura po boci. Ova vina bit će dostupna u unaprijed određenim terminima.

Vrata festivala bit će otvorena od 13 do 19 sati. Iznimna lokacija koju nudi Velika prijemna dvorana Cankarova doma u Ljubljani ugostit će ograničen broj posjetitelja. Cijena ulaznica je 42 €, a na dan događaja 50 €. Dok ne budu rasprodane, ulaznice možete kupovati na ovoj adresi.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju:
Franci Kek kek@rock-otocec.com (00386 41 609 170)
Erika Zupanc erika@evino.si (00386 41 332 297)

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Strani vinari

Francuska:
Château Giscours I Château du Tertre I Château d’Yquem I Château Figeac I Château Smith Haut Lafitte I Château Pontet Canet I Château Capbern I Château Calon Segur I Château Lassegue I Château Le Pey I Champagne Pol Roger I Champagne Serge Mathieu I Vincent Girardin I Louis Max I Bailly Lapierre I La Chablisienne

Italija:
Gravner I Trevisiol I Castello Banfi I Tenuta di Biserno I Sassicaia – Tenuta San Guido I Ornellaia I Zidarich I Keber

Španjolska:
Torremilanos I Aalto I Ramon Bilbao I Vega Sicillia

Portugal:
Casa Alexandre Relvas I Van Zellers I Esporao I Quinta do Vallado

Austrija:
Weingut Gross I Pichler-Krutzler

Gruzija:
Lagvinari I Our WIne

SAD:
Kendall-Jackson I Rockbare I Stonestreet I Mt. Brave

Novi Zeland
Tenuta di Biserno

Srbija
Vinarija Cilić, Vinarija Aleksandrović

Hrvatska
Vina Matošević, Piquentium,

SLOVENSKI VINARI
Vina Gašper, Simčič Marjan, Posestvo Burja, Vina Blažič, Čarga, Dobuje, Dolfo, Guerila, Simčič Edi, Istenič, Kmetija Jakončič, Klet Brda, Korenika & Moškon, Movia, Pasji Rep, Ščurek, Šturm, Šumenjak, Sutor, Vinska klet Metlika, Steyer, Joannes, Frešer, Dora Erzelj, Puklavec Family Wines, Vina Oskar, Fedora, Vina Gross

GINOVI
G’Vine I Nordés gin I Martin Miller’s I Brin I Monologue

GOURMET
KZ Sevnica, Selecta, Blazquez

POSUĐE
Riedel

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.