Najave 24. siječnja 2019.

Najavljen zagrebački Salon of Sparkling Wines

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U utorak, 22.1. 2019., na Dan Sv. Vinka, najavljen je prvi ovogodišnji salon iz mreže »Salon of Sparkling Wines« 3. Salon pjenušavih vina Zagreb koji će u petak, 1 veljače 2019. otvoriti novu zagrebačku vinsku sezonu.

Salon će se održati u srcu Zagreba – u Hotelu Dubrovnik, gdje će se na uniformiranim mjestima predstaviti preko trideset ponajboljih hrvatskih i slovenskih te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušavih vina. Poruka i cilj Salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga će na Salonu biti organizirane - besplatne vođene radionice za posjetitelje. Dio Salona bit će namijenjen ponudi kulinarskih delicija koje se sljubljuju s pjenušavim vinima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

MREŽA SALON OF SPARKLING WINES
Salon u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15. veljače 2019. održava 6. Salon penečih vin Ljubljana. Slijedom uspješne suradnje i čvrste veze Zagreba i Ljubljane, organizatori su odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina »Salon of Sparkling Wines« koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice putem pjenušavih vina.

Radionicu na Konferenciji za medije »Pjenušci i paštete«, kojom smo potvrdili da se pjenušci mogu sparivati u svakodnevnim prigodama i uz »obična jela«, vodio je DARKO LUGARIĆ, sommelier HSK (restoran AGAVA, Zagreb).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na radionici (degustacijsko-edukacijskom neformalnom druženju novinara i organizatora) mogli su se kušati sljedovi:
- San Marino, PAVLOMIR brut, 2014 pjenušac od žlahtine - pašteta od bakalara
- PERAK brut, 2015, pjenušac od graševine - janjeća pašteta
- TANGO Josipović brut, 2015, rosé pjenušac od sivog pinota - boškarin pašteta

Paštete je osigurao dućan delicija na Kvaternikovm trgu »GRUNT«, tvrtka Gastro Fanatik (https://www.facebook.com/gastrofanatik )

RADIONICE na 3. SALONU PJENUŠAVIH VINA ZAGREB
16:30, dvorana Frankopan: „Hrvatska i Slovenija – prijateljstvo u pjenušavoj čaši“
dr. Nina Levičnik, koordinatorica mreže, i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona

18.30, dvorana Frankopan: „5 stoljeća mlada ljepotica - Gosset Champagne” (najstarija vinska kuća u Champagni, od 1584.), Suvad Suwi Zlatić – Suwine.at; najbolji sommelier Austrije 2014, Ambassadeur du Champagne 2015/2016; Vineus Sommelier of the Year 2016

Uvjet za sudjelovanje na radionici je kupljena ulaznica za Salon i rezervacija mjesta na radionici. Prijave na radionice su moguće do popunjenja, putem e-maila: radovan@geniuslocidesign.eu.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA & rasprava »TRENDOVI U SVIJETU PJENUŠAVIH VINA«
Svjesni da brojni proizvođači pjenušavih vina imaju tek jedno vino, vrlo ograničenu količinu ili tek traže svoj put prema tržištu, odlučili smo, od ove godine, ocjenjivanje na razini mreže nadograditi tako da omogućimo prijavu svim vinarima, uključujući one koji ne sudjeluju na nekom od Salona. Omogućavanjem svim vinarima da prijave svoja vina na ocjenjivanje dobivamo veći broj vina/uzoraka, a time i bolji pregled stanja na tržištu pjenušavih vina. Rezultati ocjenjivanja bit će na dvije razine, što znači da će vina biti razvrstana na dva načina i da ćemo dodijeliti dvije vrsta priznanja: Salonska priznanja i velika priznanja mreže Salon of Sparkling Wines.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Nakon ocjenjivanja želja nam je otkriti rezultate i pokrenuti raspravu o stanju i trendovima na (slovenskoj i hrvatskoj) vinskoj sceni. Takva će rasprava biti jedna od rijetkih, a možda i prva s tom temom »TRENDOVI U SVIJETU PJENUŠAVIH VINA« , stoga ćemo pozvati na kušanje i razmjenu mišljenja, osim ocjenjivača, i ostale koji aktivno sudjeluju u proizvodnji, promociji i prodaji pjenušavih vina (vinogradare, vinare, enologe, sommeliere, novinare, promotore i druge). Dvije slovensko-hrvatske deveteročlane komisije vodit će enolozi Darja Bovha i mag. Franjo Francem.

Partneri i prijatelji Salona:
Genius Loci Design; Zlatne riječi; HSK – Hrvatski sommelier klub; Hotel Dubrovnik – Zagreb; Julio Frangen Foto, Salon penečih vin Ljubljana TZGZ – Turistička zajednica Grada Zagreba; TZZŽ – Turistička zajednica Zagrebačke županije; Högl Hrvatska;
Voda Salona: Jana & Jamnica
Medijski pokrovitelj: journal.hr
Službeni »Afterparty« 1.2.2019. od 21h: wine bar Basement

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Radionicom »Pjenušci i paštete« potvrđeno je da se pjenušci mogu sparivati u svakodnevnim prigodama i uz »obična jela«, vodio je DARKO LUGARIĆ, sommelier HSK (restoran AGAVA, Zagreb). 3. Salon pjenušavih vina Zagreb bit će otvoren od 15 – 21 h. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi u pretprodaji 120 kn, a na dan priredbe 150 kn. Ulaznice su dostupne putem sustava Eventim te na svim prodajnim mjestima Eventima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.