Najave 21. srpnja 2022.

Najbolja chefica svijeta 2022. dolazi u Hrvatsku na poziv festivala Taste the Mediterranean!

Leonor Espinosa i Cangrejo, galanga, chontaduro, crustáceos foto: Juan Pablo Gutiérrez/Jorge H. González
gastro postao gastro.24sata.hr
Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta 2022. prema izboru prestižne liste The World’s 50 Best Restaurants dolazi u Hrvatsku, na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs

“S veseljem prihvaćam ovu nagradu jer sada će se moj glas čuti malo jače” - kaže Leonor. Tek što je objavljeno da je po izboru 50 Best proglašena najboljom cheficom na svijetu – nagrada joj je dodijeljena 18. srpnja na svečanosti u Londonu – slavna kolumbijska chefica Leonor Espinosa potvrdila je da u listopadu stiže u Hrvatsku na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs.

 | Author: Simón Bosch La Sala de Leo foto: Simón Bosch

Da ovogodišnja prestižna titula pripadne baš vlasnici restorana Leo u Bogoti, odlučilo je 1080 kulinarskih eksperata iz cijelog svijeta, među kojima su chefovi restorana, pisci o hrani te putujući ljubitelji gastronomije. Za njih je 59 - godišnja chefica ključna figura za razvoj kolumbijske gastronomske scene. Osim što je odlična kuharica, ona je i vizionarka s velikim poštovanjem prema tradiciji i izvornim kolumbijskim okusima, a svoju profesiju spaja s društvenom odgovornošću. Naime, još je 2008. zajedno s kćerkom Laurom Hernandez Espinosa, koja će također doći u Hrvatsku, osnovala neprofitnu zakladu FUNLEO, koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, te na očuvanje brojnih kulinarskih tradicija. Njezina filozofija ciklo-bioma koristi gastronomiju kao poticaj za društveni i gospodarski razvoj u autohtonim i afro-kolumbijskim zajednicama. Njezina je misija sada dobila globalno priznanje. FUNLEO osnažuje marginalizirane uzgajivače već pomalo zaboravljenih namirnica iz kolumbijske gastronomije, kao što su Santander mravi, mojojoy amazonske ličinke i riječna riba pirarucú, a istodobno stanovnici 87 ruralnih područja chefici prenose svoja znanja iz kulinarske tradicije.

 | Author: Felipe Pardo Leonor Espinosa i Laura Hernández Espinosa foto: Felipe Pardo

Jednako strastvena u očuvanju tradicije je i Leonorina kći Laura Hernandez Espinosa, njena partnerica i sommelierka u restoranu Leo te direktorica zaklade FUNLEO. Leonor Espinosa odrastala je u karipskoj regiji Kolumbije, za koju kaže da je “prepuna okusa, topline i sreće”. Stanovnici tih živopisnih otoka, svjedoči Espinosa, naprosto vole zavoditi kuhanjem, pa je i ona to zarana naučila - uz baku koja je pripravljala fantastične manjares (slasne karipske zalogaje). U knjizi “Priče iz lonca” koju je objavila 2018. piše: “Moje najsnažnije sjećanje na hranu je na farmi u La Mojani, Sucre... Prijatelji i obitelj okupljeni oko golemog stola prekrivenog lišćem banane, krcatog ukusnim jelima kao što su zec, dimljeni guartinajas (vrsta nizinskog glodavca) pirjan u kokosovom mlijeku, sancochos (juhe i gulaši), pečeno meso, jela od riže, rolice svježeg kukuruza kuhane na pari, svježi primorski sir...”

 | Author: Jorge H. González Cerdo sabanero, frijol diablito foto: Jorge H. González

Diplomirana slikarica, Leonor je shvatila da u gastronomskom izričaju može primjeniti isti pristup koji je imala u stvaralaštvu umjetnosti - istraživanje, promatranje i eksperimentiranje. “Kroz to sam shvatila da postoji mogućnost povezivanja afro-starosjedilačkih i ruralnih zajednica s naprednim idejama, koje će svima donijeti prosperitet”, rekla je nedavno dodajući kako je Kolumbija zbog miksa raznih kultura, raznovrsnih namirnica te brojnih načina njihove priprave - “zemlja tisuću kuhinja”. Vrhunski chefovi poput Leonor, koji krče puteve i stvaraju trendove, imaju jednako odgovornu ulogu kao političari jer kuhanje počinje proizvodnjom hrane, a ona utječe na razne čimbenike današnjeg svijeta - od klimatskih promjena, krčenja šuma, pogrešnog iskorištavanja prirodnih resursa, borbe za monopol, a time i na ratove. Stoga pravilan pristup gastronomiji može pridonijetismanjenju postojećih gospodarskih i društvenih sukoba.

 | Author: Jorge H. González Territorio No. 1 foto: Jorge H. González

U svibnju 2020. majka i kći otvorile su još jedan restoran. Zapravo, podijelile su Leo na dva dijela - La Sala de Laura i La Sala de Leo, koji dijele isti krov zgrade u elitnoj četvrti Chapinero u Bogoti. U oba restorana se primjenjuje isti koncept ciklo-bioma i koriste se istisastojci, no dok je Leonor ostala vjerna filozofiji fine dininga, Laura poslužuje jednostavna pučka jela, a gostima su osobito privlačna njezina fermentirana pića, inovativni kokteli i likeri od lokalnih sastojaka. Svoja iskustva u listopadu će u Hrvatskoj podijeliti s poklonicima gastronomije, a posjetit će Zagreb i Split. 

 | Author: Jorge H. González Palmito de chontaduro, lechuga, hormigas culonas foto: Jorge H. González

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.