Najave 01. veljače 2017.

Najbolje od Nina: Najavljena 15. Šokolijada!

foto: Marija Dejanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarna, nadaleko poznata ninska manifestacija 15. Šokolijada, započela je s podjelom svježeg mesa svinjske vratine.

Po svojim organizacijskim elementima Šokolijada je složena i jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj: od animacije stanovništva, natjecateljskog programa, nabavke svježeg mesa, organizacije etno zabavnog programa, sajamske priredbe, koja započinje u siječnju i završava u srpnju.

 | Author: Marija Dejanović foto: Marija Dejanović

Manifestacija je pokrenuta prvenstveno radi očuvanja tradicije nematerijalnog kulturnog dobra, vještine izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola se posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom hrvatskom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući usmenoj predaji obiteljskog recepta u obiteljima ninskog kraja.

Ova nadaleko poznata gastro priča svake godine privlači 5000 - 7000 posjetitelja.

 | Author: Marija Dejanović foto: Marija Dejanović

Šokolijada je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu nacionalnu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu. Na njoj sudjeluju razni proizvođači ekoloških i poljoprivrednih proizvođača iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Svake godine privlači sve više gurmana, natjecatelja i znatiželjnika.

Ove godine kao organizator manifestacije Turistička zajednica grada Nina nabavila je blizu pola tone svježe svinjske vratine iz domaćeg uzgoja za prijavljene natjecatelje koji dolaze iz mjesta: Nin 36 šokolara, Ninski Stanovi 5, Žerava 4, Privlaka 7, Ljubač 4, Krneza 2, Murvica 3, Islam Latinski 1, Zadar 1, Petrčane 1, Gorica 1 šokolar te kao jedan natjecatelj uključuje se Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar sa svojim smjerom - mesar.



Najveća je vrijednost što se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj mladih natjecatelja što je sigurnost da tradicija izrade šokola neće otići u zaborav već će se očuvati u obiteljima ninskog kraja. Što će pak šokolari učiniti i na koji će način napraviti šokole, Ninjani i njihovi brojni domaći i strani turisti posvjedočit će ovog ljeta, točnije u subotu i nedjelju, 15. i 16. srpnja, kad će se upriličiti Fešta od šokola, na kojoj će se uz ostalo prirediti javna degustacija ovog proizvoda i proglašenje najuspješnijih šokolara, a sve će biti začinjeno sajamskom priredbom i etno zabavnim programom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.