Najave 16. rujna 2019.

Nastavak hvalevrijednog projekta Mlado Međimurje

Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Mladi međimurski vinari i ove godine tržište obogaćuju jedinstvenim mladim vinima...

Deset međimurskih vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knechtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić drugu godinu za redom nastavlja s projektom Mlado Međimurje. 

Projekt su prošle godine pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. 

 | Author: Promo Promo

Na međimurskim bregima, vinari su započeli s berbom bijelih sorti za mlado vino, a uglavnom se beru rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay i pinot bijeli. Ove se godine očekuju živahna i lepršava vina, nižih alkohola s jako dobrom svježinom. Kako bi se postigla laganija vina s iznimno voćnom aromatikom, u vinogradima se prvo ubire grožđe za Mlado Međimurje. 

Vinari ističu kako je proces proizvodnje mladoga vina isti kao i za ostala vina, samo je bitno odrediti dobar termin berbe kako bi se postigla pitka, lagana i osvježavajuća vina. Upravo taj stil vina je vrlo moderan i popularan posljednjih godina. 

Mlado Međimurje na tržište će se plasirati tjedan uoči Martinja, a upiti koje međimurski vinari već sada imaju, potvrda su odlične ideje i vrlo dobrih mladih vina međimurskih vina. „Publika nas je povratnim informacijama veoma pozitivno iznenadila. U Hrvatskoj nije postojala navika pijenja mladog vina, kao recimo u Austriji te smo upravo iz toga razloga veoma zadovoljni afirmacijom na tržištu¨, naglašava David Štampar, predsjednik Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae.  

 | Author: Promo Promo

Jesenski i zimski mjeseci uz dobro ohlađena, elegantna i lepršava mlada vina s nižim postotkom alkohola zasigurno i u Hrvatskoj postaju trend među publikom koja je prošlogodišnji projekt mladih međimurskih vinara izvrsno prihvatila. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.