Najave 30. prosinca 2020.

Nonno, Nobile di San Mauro - sjajna kupaža iz Momjana

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Nonno, Nobile di  San Mauro – povratak prirodi pretočen u specijalno crno vino momjanskih brežuljaka

Vinarstvo se često opisuje kao vrsta umjetnosti, a vina kao odraz terroira, povijesti, tradicije i filozofije koja se nerijetko prenosi s generacije na generaciju. Na temeljima starijima više od sto godina, svoju vinsku priču piše vinarija San Mauro, smještena na bajkovitom brežuljku iznad Momjana. Sa željom da proizvede vino na što prirodniji i jednostavniji način, kako bi utjecaj prirode i prirodnih pojava došao do izražaja u svakom gutljaju, kreirala je vino San Mauro Nonno, Nobile di San Mauro. 

„U seriji vina sa zlatnom etiketom i nazivom Nonno nalaze se vina posebnih selekcija, posebnih godina i sorti koje se uzgajaju na prirodan način i tretiraju isključivo u situacijama u kojima je to neophodno, i to tradicionalnim preparatima. Takvu je filozofiju njegovao naš djed Piero kako bi proizveo jednostavno, čisto i tradicionalno vino, zbog čega smo ovu seriju nazvali po njemu“, rekao je Sergej Sinković, menadžer vinarije.  

Vina ove serije proizvedena su u limitiranoj količini, a napravljena su od najboljeg grožđa iz posebnih godišta. Svako vino serije Nonno proizvedeno je dužom maceracijom grožđa i odležalo je u drvu više od dvije godine. „Nonno, Nobile di San Mauro je naše specijalno crno suho vino, kupaža tri sorte crnog grožđa: Teran, Refošk i Muškat Ruža porečki u postotcima 60:30:10. Teran i Merlot odležani su po četiri odnosno tri godine tako da ovo vino nosi berbu 2016. Na nosu je mekano, ima note višnje i jagoda isprepletenih s mirisom latica ruže. U ustima je djelomično suho, uz ugodan okus višnje u kombinaciji s vanilijom“, rekao je Patrik Sinković, enolog San Maura. 

Na 350 godina starom imanju, uz vino i likere vrhunske kvalitete, proizvode se i domaći džemovi, maslinovo ulje te vinski i balzamični ocat, koji dolaze uz modernu ambalažu i originalnu priču. Balzamični ocat tako nosi naziv Aceto Balcanico San Mauro, napravljen je po staroj obiteljskoj recepturi i zamišljen kao aromatizirani ocat koji će začiniti lijepe trenutke za stolom. Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje aromatična je sinergija sorti Leccino, Pendolino, Bianchera i Buža, dok su džemovi i želei garancija dobrog početka dana – dobiveni od najboljeg domaćeg voća i pažljivo spravljeni prema obiteljskoj recepturi koju od samog početka prati iskustvo, znanje i ljubav none Dore.

U vinariji i agroturizmu San Mauro, na tradicionalnim temeljima nastaju moderni proizvodi koji dočaravaju ljepotu bajkovitih brežuljaka, prostranog zelenila, svježeg morskog zraka i toplog sunca, a svojim specifičnim aromama, bojama i okusima potvrđuju bogatstvo ovog vinorodnog područja. 

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.