Najave 17. listopada 2023.

Omiljeni festival crnog pinota slavi 5. rođendan!

Modri les Noirs
Modri les Noirs foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Na ovogodišnjem festivalu crnog pinota Modri les Noirs u Idriji moći će se kušati više od 100 vina vrhunskih proizvođača iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske, Mađarske, Poljske, Srbije te Novog Zelanda

Matjaž Lemut, poznati slovenski vinar koji često radi i u Hrvatskoj kao konzultant, ne krije da je veliki zaljubljenik u jednu vinsku sortu – crni pinot kojeg u različitim izvedbama pravi i u svojoj vinariji Tilia Estate - Kuća pinota, u Vipavskoj dolini. Upravo on je i začetnik festivala Modri les Noirs posvećenog isključivo crnom pinotu koji se održava od 2018. godine. Festival okuplja renomirane slovenske vinare koji prave vina od te sorte, ali i vinare iz okolnih zemalja (i Hrvatska svake godine ima odličnu reprezentaciju!), ali i ostatka Europe te svijeta.

Modri les Noirs | Author: Press Matjaž Lemut foto: Press

Vinska zajednica

Ove godine, na peti rođendan festivala Modri les Noirs u Kendovom dvorcu u Idriji, u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada okupit će se brojni vinari, vinski entuzijasti, međunarodni novinari, renomirani chefovi i vodeći vinski stručnjaci koje čeka dva dana nesputanog uživanja u omiljenom crnom pinotu.

"Ovaj festival nije samo običan događaj, on je sinonim za zajednicu ljubitelja crnog pinota. Iz godine u godinu samo rasli i dovodili sve više međunarodnih sudionika. Do sada, festival je privukao 36 proizvođača vina od crnog pinota iz 9 zemalja, stotine vinskih entuzijasta, novinara, vinskih stručnjaka…“, poručuju organizatori festivala koji će ove godine biti podijeljen u dva dijela – masterclasseve i festival s promenadnim kušanjem vina.

Modri les Noirs | Author: Press Masterclass Quentina Sadlera foto: Press

Kušaj evoluciju

Subota će biti dan posvećen masterclassevima, dok će u nedjelju na festivalu dominirati promenadno kušanje vina, uz pokoji masterclass. Subota počinje masterclassom "Crni pinot, refleksija vremena" u kojem će 10 vinara, svaki sa po dva svoja vina, predstaviti svoju evoluciju kao kreatora vina od crnog pinota. No prije toga, pokretač festivala vinar Matjaž Lemut održat će uvodni govor na temu mističnosti i posebnosti crnog pinota. Potom će poznati britanski vinski stručnjak Quentin Sadler govoriti o evoluciji crnog pinota, nakon čega slijedi gore spomenuti masterclass.

Subota će završiti gala večerom s otpisom glavnog chefa Kendovog dvorca Klavdija Piriha. Uz jela točit će se odabrani crni pinoti koje će predstaviti sami vinari.

Jaka hrvatska reprezentacija

U nedjelju dan će biti posvećen promenadnom kušanju više od 100 crnih pinota slovenskih, ali i inozemnih vinarija, a radno vrijeme bit će do 13 do 19 sati. Također, posjetitelji će u 14 sati moći sudjelovati i u zanimljivom mini masterclassu Quentina Sadlera na temu "Crni pinot iz Cote de Baune, jednog od pet vrhunskih područja u Burgundiji" na kojem će se kušati 5 vina. Nakon toga domaćin Matjaž Lemut održat će svoj pozdravni govor posvećen omiljenoj sorti vina.

Modri les Noirs | Author: Press Modri les Noirs foto: Press Modri les Noirs | Author: Press Modri les Noirs foto: Press

Tijekom kušanja, osim vinara i njihovih vrhunskih crnih pinota, za dobro raspoloženje i ugodnu atmosferu bit će zadužena i glazbenica Lana Janković, dok će se u 16 sati održati mini masterclass "U pozadini svetog grala crnog pinota – kako ga kušati i ocijeniti poput profesionalca" koji će voditi Amerikanac Miguel Hudin, vinski pisac i Decanterov ocjenjivač.

Iz Slovenije na festivalu nastupaju Heaps, Jakončič, Kristančič, Movia, Meum, Maro, Marjan Simčič, Burja Estate, Pasji rep, Sanctum, Tilia Estate, Vina Čuk, Saksida Wines, Vina Verus, Ščurek, Vina Zavec, Vipava 1984., Joannes Protner Wines, Jamšek te Wine Kupljen. I Hrvatska ima zavidnu reprezentaciju - u Kendov dvorac stižu Feravino, Galić, Tomac, Korak, Sontacchi i Šember.

Modri les Noirs | Author: Press Modri les Noirs foto: Press

Modri les Noirs | Author: Press Modri les Noirs foto: Press

Zarazna strast prema crnom pinotu

Veselimo se i sudionicima iz Italije – Castelfeder i Franz Haas, ali i crnim pinotima mađarske vinarije Etyeki Kuria. Iz Srbije stižu Frug Vina te Kovačević Winery, iz Poljske Winnice Wzgorz Trzebnickich, a s dalekog Novog Zelanda vinarija Salomon&Andrew. Iz francuske regije Burgundije, pradomovine crnog pinota, stiže pak vinarija Maison Vincent Girardin.

"Svima bih najiskrenije preporučio da posjete festival Modri les Noirs jer pruža predivnu priliku za kušanje velikog raspona potpuno različitih vina od crnog pinota te razgovor s vinarima koji ih proizvode. Strast prema crnom pinotu je zarazna", poručuje redoviti sudionik festivala, britanski vinski stručnjak Quentin Sadler.

Do Idrije iz Zagreba ima 120 kilometara, a vožnja traje malo dulje od 2 sata. Za ljubitelje crnog pinota to je najbolja pozivnica za odličan vikend u Sloveniji.

Modri les Noirs | Author: Press Modri les Noirs foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.