Najave 13. lipnja 2024.

Osvajaju medalje na prestižnim natjecanjima, a nalaze se 30 minuta od Zagreba

Litterarii Winery
Litterarii Winery
foto: @litterariiwinery
Nagrađivana vinarija Litterarii ponosna je na svoja vina koja osvajaju medalje na prestižnim svjetskim natjecanjima, te najavljuje niz slatkih malih događaja vinariji smještenoj u kuriji Nespeš. Prvi je na redu već ove nedjelje

Nagrađivana vina vinarije Litterarii, koja je postala je omiljena destinacija za ljubitelje vina koji traže intimnija događanja i privatna okupljanja na samo 30 minuta od Zagreba, predstavljena su u Zagrebu u ambijentu novog wine&lifestyle boutiquea Pupitres & A'more. Na predstavljanju su objavili izvrsne vijesti koje su stigle s prestižnih međunarodnih natjecanja.

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery smještena je u kuriji Nespeš foto: @litterariiwinery Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery - predstavljanje u wine&lifestyle boutiqueu Pupitres & A'more foto: @litterariiwinery

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery - predstavljanje u wine&lifestyle boutiqueu Pupitres & A'more foto: @litterariiwinery

A'more i Pupitres Možda vas zanima... A'more i Pupitres - mjesto gdje se uživa u vinu i dizajnu Najave

Nagrađivana vina

Litterarii Sauvignon blanc 2022. je na Sauvignon Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2024. u konkurenciji više od 1200 uzoraka vina nagrađeno zlatnom medaljom. Isto vino nagrađeno je zlatnim medaljama i na manifestaciji Salon Sauvignon Ptuj 2024. te Izložbi kontinentalnih vina Hrvatske 2024.

Sauvignon blanc vinarije Litterarii izlazi na tržište tek nakon dvije godine odležavanja, godinu dana u inox tankovima i godinu dana u boci, što mu osigurava kompleksnost i strukturu, uz zadržavanje iznimne kakvoće i intenziteta aroma. Riječ je o moćnom, strukturiranom vinu visoke svježine.

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery - vinogradi na južnim obroncima Medvednice foto: @litterariiwinery

Litterarii Emeritus Chardonnay 2020. nagrađen je brončanom medaljom na Decanteru 2023., dok je berba 2021. osvojila Veliku zlatnu medalju na Izložbi kontinentalnih vina Hrvatske 2024., kao najbolje ocijenjeno vino u kategoriji suhih vina.

Ovaj chardonnay izuzetno je slojevit i bogat, vrlo profinjene kakvoće. Vino odležava na vlastitom talogu u 500-litarskim tonneaux bačvama od francuskog i američkog hrasta do 12 mjeseci, a potom još najmanje 12 mjeseci u bocama.

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery

Kurija Nespeš dom je ovim vrhunskim vinima

Vinarija Litterarii smjestila je svoju vinogradarsku i vinarsku proizvodnju u kuriju Nespeš, izgrađenu 1794. godine kao ladanjsko imanje, a koje se nalazi nedaleko Zagreba. Njihovi vinogradi su na najposebnijim položajima zelinskog Prigorja, na južnim padinama Medvednice. Ova pozicija osigurava savršene uvjete za uzgoj vinove loze.

Vinogradi su stari 36 godina i zasađeni su sortama iznimnog potencijala kao što su chardonnay, silvanac zeleni, rajnski rizling, sauvignon, te traminac. Ekspozicija i položaj vinograda, uz superiornu zrelost nasada i idealne klimatske uvjete, čine ovaj terroir jedinstvenim na vinskoj mapi, ne samo kontinentalne Hrvatske, već i svijeta.

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery

Grožđe se bere isključivo ručno

Sva vina vinarije Litterarii proizvedena su iz grožđa iz vlastitih vinograda, a sve grožđe bere se ručno. Goran Hanžek, vlasnik vinarije, okupio je tim vrsnih stručnjaka koji potpisuju ova fantastična i višestruko nagrađivana vina.

Glavni enolog je profesor Agronomskog fakulteta Željko Andabaka, koji uz sebe ima mladog enologa Tomislava Drempetića, svog bivšeg studenta, koji brine o svakom detalju kako bi vina bila besprijekorna. Ova predivna obiteljska vinarija ponosi se i sjajnim vinogradarom Ivicom Sušecom, koji već više od 30 godina vodi brigu o njihovim vinogradima.

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery

Savršen spoj vina i trešanja već ove nedjelje

Vinarija Litterarii, iako je tek četiri godine na tržištu, s ponosom ističe svoja vrhunska vina koja osvajaju prestižna priznanja na međunarodnoj sceni. U vinariji smještenoj u predivnoj kuriji Nespeš posjetitelji mogu uživati u kušanju vrhunskih vina i sudjelovati u raznim malim, slatkim događanjima koja se organiziraju vikendima.

Sve informacije dostupne su na društvenim mrežama vinarije Instagramu i Facebooku, a već ove nedjelje 16. lipnja. od 12 do 17 sati pripremaju nam Litterarii Cherries and Wine Sunday.  

Litterarii Winery | Author: @litterariiwinery Litterarii Winery foto: @litterariiwinery

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.