Gastronomska scena Lime nikad nije bila uzbudljivija! Lista najboljih restorana na svijetu, World’s 50 Best Restaurants za 2025. godinu objavljena je prošli tjedan na svečanoj dodjeli u Torinu, a peruanska prijestolnica imala je dvostruki razlog za slavlje - čak dva restorana iz Lime našla su se u top 10, uključujući i apsolutnog pobjednika!
Maido na svjetskom tronu
Titulu najboljeg restorana na svijetu ponio je Maido, kultni restoran u vlasništvu chefa Mitsuharua “Miche” Tsumure, majstora Nikkei kuhinje – spoja japanske preciznosti i peruanske eksplozije okusa.
"Ovo je 16 godina Maida. Gastronomija, hrana i gostoljubivost mogu činiti čuda - mogu snove pretvoriti u stvarnost", rekao je dirnuti Tsumura preuzimajući nagradu.
Maido je prošle godine bio peti, no 2025. suvereno je zasjeo na tron zahvaljujući jedinstvenom pristupu kuhanju i spoju kultura koji oduzima dah.
U samom vrhu liste je i još jedan restoran iz Lime – Kjolle, kojeg vodi chefica Pía León, koji je zauzeo 9. mjesto, potvrđujući da je peruanska kuhinja i dalje u velikom svjetskom uzletu.
Chef restorana Maido Mitsuharu Tsumura
Dodjela nagrada 50 Best, tim restorana Maido
Uz Limu, slavili su i Axpe, Mexico City, Madrid i Kopenhagen
Drugo mjesto na listi najboljih restorana na svijetu za 2025. zauzeo je Asador Etxebarri iz baskijskog grada Axpea, treći je Quintonil iz Mexico Cityja, dok top 5 zatvaraju madridski Diverxo i danski Alchemist iz Kopenhagena.
Azijska scena ove je godine također briljirala – Bangkok se istaknuo s čak 6 restorana među 50 najboljih! Najviše plasirani je Gaggan na 6. mjestu, a pratila ga je i senzacionalna nova zvijezda – Potong, koji je odmah u svom prvom pojavljivanju zasjeo na 13. mjesto. Smješten u povijesnoj peterokatnici u kineskoj četvrti, Potong nudi moderni tajlandsko-kineski degustacijski meni koji je već zaradio Michelinovu zvjezdicu.
U top 10 još se smjestio i pariški Table by Bruno Verjus (na 8. mjestu), dok je listu ovogodišnjih top 10 restorana zatvorio Don Julio, najpoznatiji steakhouse u Buenos Airesu.
S druge strane Atlantika, jedini američki restoran na listi je Atomix iz New Yorka, koji je zauzeo 12. mjesto i ponio titulu najboljeg u kategoriji “Izvrsna usluga”.
50 najboljih restorana na svijetu
Kako nastaje lista najboljih restorana svijeta?
Ova globalno praćena lista temelji se na glasovima više od 1100 gastro stručnjaka - chefova, gastro novinara i kritičara. Restoran može titulu najboljeg ponijeti samo jednom, nakon čega ulazi u elitni klub “Best of the Best”.
Među tim kulinarskim legendama su već Noma i Geranium iz Kopenhagena, Eleven Madison Park iz New Yorka, The Fat Duck pokraj Londona, te Central iz Lime, koji je prošle godine ponio titulu najboljeg.
Svi najbolji na jednoj fotografiji
Koje su još nagrade dodijeljene?
Osim nagrade za najbolje restorane dodijeljene su i posebne nagrade za 2025. godinu. Chef Massimo Bottura i njegova partnerica Lara Gilmore primili su prestižnu Woodford Reserve Icon Award, priznanje za izniman doprinos globalnoj kulinarskoj sceni.
Pariški slastičar Maxime Frédéric proglašen je najboljim slastičarom svijeta u 2025., dok je titulu najboljeg sommeliera svijeta ponio Mohamed Benabdallah iz restorana Asador Etxebarri. Angélica Ortiz dobitnica je stipendije 50 Best Restaurants i namijenjena je mladim kulinarskim talentima.
Restoran Celele iz kolumbijske Cartagene proglašen je dobitnikom nagrade za najodrživiji restoran godine. Slavni chef Albert Adrià iz restorana Enigma u Barceloni odnio je kući nagradu Estrella Damm Chefs' Choice Award 2025, koju dodjeljuju kolege chefovi.