Najave 02. svibnja 2025.

Pakoški kraj nova je destinacija zlatnih maslinovih ulja

pakoštane, maslinova ulja
foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane
Pakoški maslinari ove su godine na prestižnom natjecanju New York International Olive Oil Competition osvojili šest zlatnih i jednu srebrnu medalju pretvarajući tako Pakoštane u destinaciju zlatnih maslinovih ulja

Gotovo da nema kuće u pakoškom kraju u čijem dvorištu ne raste maslina, gotovo da nema obitelji koja predano skuplja zrele plodove pretvarajući ih u gotovo maslinovo ulje. A kad još dodamo i to da se naslijeđeni maslinici pažljivo njeguju i čuvaju, plodovi skupljaju, a ulja šalju na natjecanju lako je zaključiti da se pakoški kraj s pravom može nazvati destinacijom maslinovih ulja

pakoštane, maslinova ulja | Author: Boris Kacan foto: Boris Kacan pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

Prestižna međunarodna priznanja

Pakoški maslinari višestruko su nagrađeni za proizvodnju 'tekućeg zlata' na raznim natjecanjima, a ove godine, možemo zaključiti, na prestižnom natjecanju New York International Olive Oil Competition sve je bilo u znaku ulja pakoškog kraja. Naime, njih sedam vratilo se u domovinu sa šest zlatnih i jednom srebrnom medaljom pretvarajući tako Pakoštane u destinaciju zlatnih maslinovih ulja.

Pakošku uljarsku reprezentaciju u Americi činili su Vinko Lalin s uljem Dalma Premium (OPG Lalin), Branka i Slavo Stojanov (OPG Didini vrtovi) s uljem Oblica didinih vrtova, Mario Barešić Ćićo s uljem Skipper (Obrt "Skipper Drage), Tomislav Čudina s uljem Olea Viola (OPG Čelini), Ante Lokin s uljem Oblica (OPG Ćaće moga), Ante Vulin s uljem Antino ulje, (OPG Ante Vulin) i Sebastijan Adžić s uljem Leut (Leut grupa doo). Svi maslinari u Ameriku su krenuli s ciljem da se predstave, pokažu u finim uljima posebnost zemlje, sunca i ljubavi prema maslini.

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

"Ponosni smo što je ulje našeg podneblja prepoznato u svijetu i što je trud i predan rad nagrađen", rekao je Slavo Stojanov iz OPG-a Didini vrtovi koji kako im i samo ime kaže objedinjuju stoljetne maslinike koji su naslijeđeni ali i osvježeni novim generacijama. S ovom etiketom dolaze nagrađivana ekstra djevičanska ulja vrhunske kvalitete koja nastaju na ekološki održiv način čiju kvalitetu prepoznaju i hvale i stručnjaci ali i brojni gastronomi.

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

Maslinarstvo od antičkih vremena

Prvi tragovi maslinarstva ovdje nisu zapisani u knjigama – već skriveni pod valovima. Na plaži Janice, pod plavetnilom mora, leže ostaci antičke luke. Na ovom mjestu pronađene su koštice maslina svjedoci davnih dan. Kada su mornari pristajali u luku, zaštićenu od vjetrova kopnom i prirodnim grebenom a danas skrivenim na morskom dnu, te prevozili ulje i plodove maslina u daleke zemlje.

O arheološkom potencijalu ove lokacije prvi je pisao don Luka Jelić, ističući luku kao moguće antičko pristanište grada Aserije. I stoljećima kasnije, Vranski zakonik iz 1454. godine koji predstavlja zbirku običajnog prava šireg područja Vrane te donosi prvi pisani trag o maslinarstvu u ovom kraju: kroz njegove članke jasno se vidi da su zemljoradnja, maslinarstvo i vinogradarstvo bile glavne gospodarske djelatnosti ovoga kraja. Ovdje je zemlja oduvijek bila temelj opstanka. Hraniteljica.

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

Maslinarstvo danas

Danas je maslinarstvo vrlo važna grana poljoprivrede ovoga kraja pa se lijepi i uredni maslinici protežu cijelim krajem. Na ovom području najstariji maslinici su u Modravama, krškom dijelu Draga koji su se dugo smatrali i najvećim maslinikom na istočnoj obali Jadrana (radi se o više od 150.000 stabala maslina na prostoru površine oko 1500 hektara) s kojim su se masline rasadile (ljudi su mahom uzimali 'pelcere') te pretvorili u divne maslinike.

Najdominantnija sorta je oblica ili orkula, dok ostale domaće sorte čine lastovka, levantinka i plavica. Na ovom području se uz domaće sorte uzgajaju i talijanske sorte leccino, pendolino i frantoio. Masline se danas beru ručno ili strojno, a svježe maslinovo ulje je ujedno i jedino ulje koje se može konzumirati odmah nakon prešanja. Ako se pravilno skladišti, ulje čuva sve nepromijenjene okuse, arome i vitamine.

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

"Stanovnici pakoškog kraja oduvijek povezani su sa zemljom. Naša plodna polja traže mnogo truda i rada, a zauzvrat nas obilno darivaju. Pa je tako kvalitetno maslinovo ulje ovoga kraja rezultat rada naših ljudi i ove bogate, plodne zemlje.

Pakoški maslinari višestruko su nagrađeni za proizvodnju svoga ulja koje se svakodnevno poslužuje gostima kroz divne kombinacije okusa naših zelenih vrtova, ali i plodonosnog mora i jezera koji dominiraju na ovoj destinaciji. U Pakoštanima će svaki čovjek uživati u divnoj hrani, spoju tradicije i modernog znanja da jede zdravo i proizvedeno na ovoj destinaciji.

Ponosni smo na to da je rad vrijednih ruku prepoznat te da uz mnoge blagodati koje destinacija nudi nosimo i titulu destinacije zlatnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja", zaključuje Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane pakoštane, maslinova ulja | Author: Nikola Zoko i TZ Pakoštane foto: Nikola Zoko i TZ Pakoštane

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.