Najave 29. travnja 2025.

Pizza Festival počinje 8. svibnja, znamo sve o ponudi

Pizza Festival Zagreb 2025.
Pizza Festival Zagreb 2025. počinje 8. svibnja
foto: Sandro Sklepic
Pizza festival Zagreb na zagrebačkom Strossmayerovu trgu počinje u četvrtak 18. svibnja i traje do nedjelje 18. svibnja. Donosimo detalje njegove slasne ponude

Danas završava Asian Street Food festival, ali ljubitelji fine hrane s nogu neće dugo biti zakinuti, već idući četvrtak, 8. svibnja, na istom mjestu, zagrebačkom Strossmayerovu trgu, počinje 4. Pizza Festival Zagreb. A već i vrapci na grani znaju da je pizza najpopularniji comfort food na svijetu, pa ne sumnjamo da će ljubitelji ovog talijanskog jela koje je pokorilo svijet pohrliti već na otvorenje festivala.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Al Dente - bresaola i burrata foto: Press

Al Dente pizze pričaju jedinstvenu priču

Među ukupno 11 kućica nalaze se već provjereni majstori kao što je zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza, od kojih je svaka prava umjetnost okusa.

“Naše pizze pričaju jedinstvenu priču, utkanu u savršeno tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotta, s izraženim, prozračnim i napuhanim rubovima. Na ovu posebno osmišljenu podlogu pažljivo slažemo sastojke vrhunske kvalitete: Fior di Latte mozzarellu, koju nabavljamo iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, te sočne San Marzano rajčice i kremastu burratu, svježe dopremljene iz Napulja i od malih lokalnih proizvođača.

Svaki zalogaj odražava strast prema autentičnom okusu i posvećenost tradiciji”, kažu iz ove cijenjene zagrebačke pizzerije koja će na Pizza Festivalu ostati vjerna klasici te predstaviti pizze Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella, Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Pizza Re - Mortadela foto: Press

Napolitanske pizze s potpisom Pizza Re

I ove godine na Pizza Festivalu u Zagrebu među najboljima svoje mjesto zauzima i Pizza Re, pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične pizze Napoletane. Ove godine na Festival donose 5 neodoljivih pizza: klasičnu Margheritu, bogatu Capricciosu, vatrenu Picante, popularnu Mortadelu te svoju posebnu pizzu kuće Pizza Re.

Tajna njihova uspjeha krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati koristeći posebno certificirano brašno odobreno od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Rezultat? Nevjerojatno lagano, mekano i prozračno tijesto koje osvaja već na prvi zalogaj. “Ako ste prošle godine propustili priliku, sada je pravo vrijeme da osjetite što znači prava Napoletana pizza.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Pizza Social Club - Pizzaioli foto: Press

Kvaliteta by Pizza Social Club

Na Pizza Festival Zagreb stiže i legendarna ekipa iz Pizza Social Cluba koja se već godinama ističe svojom kvalitetom, brzinom i nepogrešivo savršenim pizzama.

Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, a nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu koju su nadjenuli truffle ricottom, flor di latte mozzarellom, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja kojima se silno radujemo.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: BOJAN HARON MARKICEVIC RougeMarin - Vesuvio foto: BOJAN HARON MARKICEVIC

Debele sicilijanske pizze by RougeMarin

Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će pak vijest da će na Pizza Festivalu i ove godine sudjelovati zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi.

“Ova je pizza također poznata i kao focaccia s dodacima pa je zovu i ’sfincione’, odnosno na Siciliji ’sfinciuni’. Nekoliko je faza pripreme, počevši od uzgajanja startnih kultura (kvasca), što sami radimo, do pripreme i dizanja tijesta te pečenja tijesta. Na pečeno tijesto stavljamo umak od rajčice, ribanu mozzarellu pa sve zajedno još jednom zapečemo. Na kraj poslužujemo ju sa svježim dodatcima”, otkrivaju nam svoje tajne iz RougeMarina.

RougeMarin stiže sa 5 odličnih pizza koje redom donose prave erupcije okusa. Četiri su nazvane po aktivnim talijanskim vulkanima (svi su oko Sicilije ili na Siciliji), dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi:

  • Etna spaja bolognese umak, grašak, mozzarellu, goudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive.
  • Stromboli se može podičiti umakom od rajčica, mozzarellom, inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino, motarom i maslinovim uljem.
  • Vesuvio osvaja umakom od rajčica, mozzarellom, roast beefom, tonnatom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom.
  • Vulcano usprkos imenu stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka, te maslinovim uljem s češnjakom.
  • Magma pak najavljuje snažne okuse s umakom od rajčica, mozzarellom, pikantnom salamom i medom s chilijem.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Zagyland - pizza Zagyland foto: Press

Opičeni Zagorci iz Zagylanda

Svima koji su je lani upoznali, sigurno će biti drago čuti da nam i ove godine stiže Zagyland. Oni su jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima.

U kratko vrijeme prepoznata je po kvaliteti kako od stručnih kritičara tako i svakodnevnih gostiju. "Opičeni i veseli Zagorci" premijerno su oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, pa nema razloga da ne nastave u istom tonu, a kako doznajemo, za ovu prigodu pripremaju i jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj, koja kako kažu, nema veze ni s kebabom ni ananasom. Donose nam ukupno 4 pizze: Margheritu, Cezar, Iznenađenje i Zagyland.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Sandro Sklepic Pizza Fritta foto: Sandro Sklepic

Prženi calzone i tjestenina u kolutu sira

Fanovi pizze fritte moći će do mile volje uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici, jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.

Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi pak kućica Pastamisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Nudi dva jela, a to su slavni talijanski Cacio e pepe, kremasta tjestenina u umaku od sira i tostiranog papra, te tjesteninu s tartufima i to svježe naribanim u svakoj porciji. 

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Pastamisee - truffle pasta foto: Press

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Sandro Sklepic Ginglebells sprema nove kreacije koktela foto: Sandro Sklepic

Fry Dubai, odlični kokteli, radionice, food kviz...

Za uživanje u pravom talijanskom gelatu bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić koji je nakon adventskih Dubai fritula, na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu uspio još i više oduševiti fanove pistacije, belgijske čokolade i kadaifa svojom Fry Dubai slasticom. Nimalo ne sumnjamo kako već naveliko sprema novo slatko iznenađenje za Pizza Festival.

Doznajemo da se i u svima omiljenoj i kreativnoj koktel radionici Ginglebellsa miksaju nova specijalna izdanja koktela i spritzeva koji će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski dolce vita stil uživanja u životu. Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima te još jednom oduševiti posjetitelje svojom brzom i besprijekornom uslugom.

Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18-19 h moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a vraća se i ultrapopularni Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića Ribafisha.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Press Bloger Vedran Bošković vodi radionicu pečenja pizze foto: Press

U četvrtak, 15. svibnja u 17 sati, kada KitchenAid Hrvatska organizira svoju prvu kulinarsku radionicu na otvorenom. Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je food bloger i KitchenAid ambasador Vedran Bošković, koji će polaznike voditi kroz svaki korak – od prve gramaže brašna, do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći.

Polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto koristeći KitchenAid Artisan mikser, kako razumjeti fermentaciju, oblikovati tijesto kao pravi pizzaiolo, te koje su male tajne velike pizze. Broj sudionika ograničen je na samo 10, kako bi organizatori svakome omogućili pažnju, prostor i doživljaj koji zaslužuje”, kažu iz podružnice KitchenAid Hrvatska. Prijave i ulaznice dostupne su na ovom LINKU, mjesta su ograničena stoga se prijavite na vrijeme.

Filmofile očekuju čak dva termina za Staropramen Movie Night, 9. i 16. svibnja, a zabavu i razonodu za najmlađe osigurat će omiljeni Zagi eventi s trampolinima, bungee trampolinima i napuhancima. Ljubitelji umjetnosti i vina moći će sudjelovati u kreativnoj Pinelli i vino radionici a svih dana festivala nezaboravnu atmosferu uz bezvremenske talijanske canzone i svjetske hitove stvarat će vrhunski DJ-i što ih je okupio Ozren Kanceljak.

Pizza Festival Zagreb 2025. | Author: Sandro Sklepic Pizza Festival Zagreb foto: Sandro Sklepic

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.