Nakon izuzetno uspješnog prvog djela projekta PLACE market, koji se održavao na splitskom Pazaru gdje su sudjelovali i kuhali neki od najkvalitetnijih hrvatskih ugostitelja i chefova poput restorana Dvor i chefa Hrvoja Zirojevića, restorana ZOI, Zrna soli, Kinoteke i chefa Jurice Jantoleka, Pinku fisk&winea, Artičoka, Šuga, Mazzgoona, pobjednika MasterChefa Ivana Temšića i njegovog novog restorana eVALA1903, Bokerije, Uje Oil bara, Ka doma, Sexy Cowa, Make Make, Pokus street fooda, The Daltonista te Barbarossa bara, projekt se konačno seli u Zagreb koji će mu i ubuduće biti baza.
Iako je PLACE market u Zagrebu trebao početi već prošlog petka, 2.lipnja, zbog najavljenog lošeg vremena te potencijalnih pljuskova i grmljavine prvo je izdanje zagrebačkog dijela projekta pomaknuto za ovaj petak, 9. lipnja. I tako će biti sve do 14. srpnja, do kada će, svako sunčanog petka, Zagrepčani i njihovi gosti imati priliku uživati na velikom gourmet druženju na Dolcu.
Nakon radnog vremena, Dolac će se pretvoriti u veliki restoran i izletište na otvorenom gdje će kuhati neki od ponajboljih zagrebačkih ugostitelja i chefova koji će se iz petka u petak rotirati i svaki nas petak ponovo iznenađivati sa svojom ponudom i specijalitetima. Od Brooma 44, Ficleka i Placa kojima je Dolac ionako dom, do Bistroa Apetit by Marin Rendić, chefa Marija Mihelja (Maredo, El Toro), chefa Christiana Misirače (Pojoda), resTača sa cheficom Vesnom Miletić na čelu, RougeMarina i Marina Medaka.
Tu su i Taika by Sherpa čija će jela potpisivati Ivana Bekavac, konoba Mašklin i Lata, Meat the King, SOI fusion, Amelie, Begs plant based streetfood, Areperie Maracay, La Central, Cunami, Vinkl, La Riserie... te brojni drugi chefovi i ugostitelji koji će petcima biti dio ovog projekta.
Purica s mlincima, skradinski rižoto, punjene paprike, pohanci, kamenice, jakobove kapice, kajzeršmarn, tuna tataki, pljukanci s lososom i kozicama, fuži sa šumskim gljivama i pršutom, tuna u šalši, hobotnica na galicijski način, pincho moruno, sendvič sa srdelama…. Samo su neka od jela u kojima će posjetitelji moći uživati po fer cijenama.
Znamo svi da uz vrhunsku klopu ide i jednako dobro piće, za što će se pobrinuti GINgle Bells i Tipsy šankovi. Osim vrhunske klope i cuge, tu je naravno i glazba, live svirke te dj nastupi.
Jedna od zanimljivosti svakako će biti i štand Instituta za razvoj i međunarodne odnose koji će u suradnji sa Suzy Josipović Redžepagić predstaviti projekt Klimatske kuharice o utjecaju gastro sektora na emisiju CO2 i klimatske promjene. Projekt financira Europska unija kroz Erasmus + program.
Na Dolcu će se naći i kutak za OPG-ove s oznakom Plavi ceker koji je znak kvalitete te je namijenjen označavanju, isticanju te promociji najkvalitetnijih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz cijele Hrvatske koji se plasiraju na tržište Grada Zagreba pod motom "Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola-jamči Zagreb".
Svi proizvodi iz Plavog cekera su visokokvalitetni i dodatno provjereni u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Tako će se na PLACE marketu naći neki od najkvalitetnijih proizvođača meda, likera, vina, džemova, rakija, domaćih mesnih delicija, sireva, sokova i voćnih sirupa, ulja, raznih namaza od povrća te drugih proizvoda…
Ovaj projekt realiziran je u suradnji s generalnim partnerom Cocktom, partnerima Jamnicom, Hendricksom, Thomas Henryjem, Staropramenom, Pienom, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, TZ Zagreb te TZ Split.