Najave 16. lipnja 2023.

Počeo je Asian Street Food Festival u centru Zagreba!

foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
Od soja umaka s japanskog carskog dvora, preko wagyu sendviča, do sushija s jagodama i gyoza s patkom ali i jabukama - zagrebački Strossmayerov trg od 15. do 25. lipnja utjelovljava bogatstvo okusa, mirisa, zvukova i duha najvećega kontinenta

Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih festivala u Zagrebu, prvi po redu Asian Street Food Festival, otvoren je jučer, u četvrtak 15. lipnja i već prvoga dana privukao brojne posjetitelje koji su s izrazitim odobravanjem dočekali ponudu 11 kućica na trgu Josipa Jurja Strossmayera u srcu metropole.

Ova svima omiljena festivalska destinacija, šarmantan trg smješten između Tomislavca i Zrinjevca, u idućih će deset dana biti raj za sva čula i utjeloviti bogatstvo okusa, mirisa, zvukova i estetike najvećega kontinenta.

Jedinstven duh Istoka

Posjetitelje, među kojima i brojne turiste i Azije, oduševilo je originalno uređenje i jedinstveni duh Istoka koji su prisutni u svakom detalju, a ponajviše su uživali u delicijama koje nude Jellyfish in Space, Sushi & Poke by Soho, Thai Thai, Purple Monkey, Asian Burgers by Mate Janković, Full Circle Katsu by Marko Palfi,  Bite of Fun by Melkior, K-dog, Picnic Craft Bar, Gingle Bells i Central bar. 

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Mogućnost da po prvi put na jednome mjestu probaju širok izbor azijskih specijaliteta koje pred njima spravljaju vrhunski chefovi, svi koje smo susreli pozdravljaju s velikim veseljem. Najviše se kušao sushi kojeg na Asian Street Food Festivalu, kako je i za očekivati - ima u zaista brojnim varijacijama. Tu su Jellyfish in Space Futomaki surimi (sushi u tempuri s rakovim mesom), Crispy losos (pečeni losos i rakovo meso blendano s majonezom), Cosmic Berry -  sushi s jagodama, lososom, mangom, Starburst - sushi s lososom, breskvama, jabukama i umakom od marakuje, te Luna - vege uramaki s jagodama, kremom od vrhnja i breskve. Ova kućica osim sushija nudi i kozice u tempuri s pet različitih umaka, te velik izbor originalnih ljetnih koktela.

Soho Sushi & Poke posebno je omiljen među mlađim posjetiteljima i ima 6 vrsta Uramakija: Philadelphia, Ebi original, Chicken teriyaki, Tiger roll, Hawaii roll i Soho spicy tuna. K tome, idealan izbor ovih dana u kojima dočekujemo ljeto svakako su i Poke Bowls - a oni nude Tuna supreme, Salmon in Green i Spicy chicken. Soho Sushi & Poke također imaju i Philadelphia fry, te Spicy tuna fry, a ljubitelji slatkog već naveliko uživaju u njihovim Mochi sladoledima.

Bite of Fun by Melkior nudi pak četiri vrste Onigirija : Onigiri Maguro (pržene rižine rolice s tartarom od tune) Onigiri Ikura (s tartarom od lososa), Shiromi Onigiri (s tartarom od bijele ribe) te Tofu Onigiri (sa dimljenim tofuom) i četiri vrste Yakimeshi no Kyūbu, odnosno sushi kocki sa tartarom od tune, lososa, bijele ribe i dimljenog tofua. Posjetitelji su također oduševljeni njihovim azijskim koktelom od marakuje pod nazivom Mizu no Yūwaku, koji miksa Hrvoje Rihtarić.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Tajlandska kuhinja, koreanske delicije, gyoze, egzotični burgeri...

Ljubitelji tajlandske kuhinje uživali su u su aromatičnim i pikantnim okusima Pad Thaija, kao i kremastim i aromatičnom Green Curryju koje sprema Thai Thai. Koreanske delicije mogu se pronaći na kućici K - dog koji nude Korean corn-dog a imaju i vegetarijanske varijante poput mozzarella k-doga, cheese lover k-doga, te neodoljive Dalgona sladolede.

Nitko nije želio otići s festivala a da ne proba ponudu Gyoza bara by Purple Monkey gdje je moguće birati između 5 vrsta gyoza - s patkom, s piletinom, sa svinjetinom, s povrćem i slatke gyoze s jabukama. Posjetitelji sami odabiru žele li pržene ili parene gyoze, te žele li 6, 12 ili 24 komada. Osim gyoza imaju i  hrskavu karaage piletinu.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Tri egzotične verzije burgera mogu se kušati na kućici Asian Burger Institut by Mate Janković. On je pripremio Japan Umami burger u kojem je 100 % junetina, azijski kupus, svježi krastavac, ukiseljeni đumbir i wasabi majoneza, zatim Spicy Korean gdje junetinu nadograđuje azijski kupus, kimchi, pečeno carsko meso i gochujang majoneza, te Thai Surf’N’Turf u kojem uz junetinu kombinira, thai coleslaw, marinirane kozice i green curry majonezu. Za potpuni doživljaj chef Janković preporučuje i prilog Sweet Potato Nori - batat sa nori majonezom i sezamovim uljem.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Da bi azijski specijaliteti bili začinjeni vrhunskim soja umacima, brine se Kikkoman sa svojim prirodno fermentiranim umacima koje koriste svi chefovi na Festivalu jer su bez aditiva i bojila i nastaju prirodnom fermentacijom u tri mjeseca od samo 4 sastojka : sol, voda, soja i pšenica.

Predanost svakom detalju i posvećenost najvišim standardima kvalitete osigurali su Kikkomanu stoljetnu tradiciju. Zanimljivo je da je Kikkoman jedna od najstarijih, ako ne i najstarija obiteljska tvrtka na svijetu i još je uvijek u vlasništvu osam japanskih obitelji. Značenje riječi „kikko“ tumači se kao „kornjačin oklop“, a „man“ označava brojku „10 000“. Prema japanskoj legendi kornjače žive 10 000 godina, pa su stoga simbol sreće, bogatstva i dugovječnosti. Danas je Kikkoman lider na tržištu soja umaka, a njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač, baš kao i za prvi Asian Street Food Festival.

Ljubitelji koktela su došli na svoje!

Uz ovako bogat izbor hrane, ne zaostaje ni ponuda pića - a svi ljubitelji koktela već su na otvorenju uživali u originalnoj ponudi Picnic Craft Bara koji na Asian Street Food Festivalu predstavlja svoje autorske koktele od kojih izdvajaju Medicine i Coast Card, a posvetu Aziji ispisuju novim koktelom Wabi Sabi. Svoje vjerne obožavatelje imaju i uvijek odlično raspoloženi i inspirirani momci na Gingle Bells kućici. Savršeno ohlađeno Staropramen pivo, vrhunska vina Šoškić i sve što žedno grlo zaželi, posjetitelji lako i bez čekanja pronalaze na Central baru.

Za urban i autentičan glazbeni program zadužen je Ozren Kanceljak kojem je ideja vodilja kod slaganja pozadinske glazbe za Asian Food Festival bilo, kako nam je otkrio, kreiranje globalne moderne lounge chill atmosfere s azijskim zvučnim začinima. “Posjetitelje dočekujemo glazbom kakva svira danas u najboljim cocktail i asian fussion barovima i restoranima, od Bangkoka, Singapura, Hanoia, Dubaia, Tokya pa sve do New Yorka, Londona ili Pariza”. Na prvoj večeri je u programu nazvanom Summer in Siam nastupio DJ Kanca, već idućega dana nastupa DJ Robert Mareković s programom Harum Scarum, slijedi u subotu 17.6. DJ Jazzozo i program Wok on the Wild Side, dok će idućeg četvrtka ponovno nastupiti DJ Kanca sa Samba Curry programom, slijedi

DJ Bocca Sofistifunk u petak 13.6 sa Sushi Grooveom, dok posjetitelje u iduću subotu čeka Gumbao Disco by DJ Mirzaisfab.

Cjelokupan glazbeni program festivala odvijat će se u Samsung STUDIO 23 atraktivnoj zoni  gdje se posjetitelji mogu educirati, isprobati nove tehnološke inovacije, sudjelovati u različitim aktivacijama te uživati u raznolikom zabavnom i glazbenom programu sve do kraja trajanja festivala.

Prvo izdanje Asian Street Food Festivala posjetiteljima nudi i sudjelovanje u kulinarskim radionicama: prva na redu je u ponedjeljak 19.06. od 14:00 -17:00 sati - Cooking show (Poke, Sushi, Ramen) by Kikkoman koju će voditi chef Danijel Grlić iz Soho Sushi & Poke.

Radionice su gratis!

Slijede  22.6 i 24. 6. od 19,30 - 21:00 sati radionice Centra za kulturu prehrane & It Makes Sushi powered by Metro. Sve su radionice gratis, ali je nužno prijaviti se na vrijeme putem društvenih mreža Asian Street Food Festivala, jer mogu primiti do 20 sudionika koji će svi aktivno sudjelovati u izradi jela pod stručnim vodstvom.

Bogat i maštovit program očekuje i najmlađe posjetitelje u Kids Zoni by Zagi gdje djeca mogu uživati u brojnim kreativnim radionicama, bojankama, temperi igri kolaž papirom, oblikovanju kamenčića na kartonu, slikanju azijskih cvjetova i životinja, društvenim igrama kockom, starim kineskim igrama poput Tangrama, izradi nakita i posebno atraktivnim Origami Radionicama by Kikkoman. Rasporede radionica također možete pronaći na društvenim mrežama Festivala.

Cjelokupan glazbeni program festivala odvijat će se u Samsung STUDIO 23 atraktivnoj zoni  gdje se posjetitelji mogu educirati, isprobati nove tehnološke inovacije, sudjelovati u različitim aktivacijama te uživati u raznolikom zabavnom i glazbenom programu sve do kraja trajanja festivala.

Budite i vi dio ove azijske bajke, posjetite Asian Street Food Festival sve do 25. lipnja, svakog dana od podneva do ponoći. Organizatori vas pozivaju riječima: “Dočekajmo zajedno ljeto uz fenomenalnu klopu, neponovljive koktele, u opuštenoj i vedroj vibri - ulaz je besplatan, a Azija nikad nije bila bliže!”

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.