Kroz deset dana u otvorenom kinu pod zvijezdama na livadi parka prikazat će se deset odabranih zanimljivih foodie filmova: „Burek“, „Pariz može čekati“, „Najbolji recept“, „Soul kuhinja“, „Teatar života“, „Mr. Church“, „Mravi na škampu“, „Carigradska kuhinja“, „Sushi na meksički način“ i „Okus života“. Svaki od ovih filmova je poseban na svoj način i teško će biti odabrati one koji se ne smiju propustiti.
Uz sljubljivanje najfinijih okusa i aroma čak dviju najljepših svjetskih kultura, one hrane i filmova, na Coca-Colinoj prvoj kućici posuđivat će se dekice za gledanje filmova na livadi te piknik košare koje će posjetitelji sami moći ispuniti delicijama čak 25 vrhunskih ugostitelja, njihovim streetfood specijalitetima te raznim Coca-Cola kombo menijima.
Tako će posjetiteljima festivala okusne pupoljke razigravati: El Toro, Tač, AperEATivo, Pani, Smyrna, Klub ljubitelja janjetine, Kofer., Milky, Pofferties/Cellar, Beer bar, Mc čevap - Brko & Brko by Kotanyi, Amelie, Trdelnik, Rakijarnica&Mangosta bar, Street food passage+, Istarska hiža, Plac, The driver, Fantastic food&drinks, OPG Čorić Soparnik, Nadine fritule, Klara premium store, Cukeraj i Jack Daniels.
Uz uživanja u filmovima i nevjerojatnim okusima, posjetitelji će moći uživati i u dobroj glazbi, tako će osim svakodnevnih nastupa DJ-a, u subotu 15. rujna u 20 sati nastupati zanosan ženski band „The Frajle“.
Po prvi puta ove godine, Food Film Festival Zagreb nam donosi i Chill & piknik zonu by Staropramen u kojoj će svi koje se odluče posjetiti ovaj sjajan festival moći uživati i zabavljati se i tijekom dana i večeri.
Po popularnosti samog događanja, ali i zainteresiranosti njegovih posjetitelja, očekuje se da će kroz festival proći ukupno preko 100.000 što Zagrepčana, što turista, tako da vam ne preostaje ništa drugo nego biti jedan od njih i uživati svim okusima u onome što Zagreb nudi ovu jesen.
Foodie filmovi koje možete pogledati na Food Film Festivalu Zagreb by Coca-Cola
Ovogodišnji Food Film Festival by Coca-Cola počinje u četvrtak 6. rujna VIP projekcijom filma „Barbecue“(2014.) u Kaptol Boutique Cinema, dok će se ostalih deset odabranih foodie filmova prikazivati u otvorenom kinu pod zvijezdama, na livadi parka Zrinjevac na dekicama.
U petak 7.9. u 20:30 film prikazat će se film „Burek/Bourek“ (2016.)
"Burek" je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na originalan i duhovit način, glumci iz Grčke, Srbije, Amerike i s Cipra, kroz priču predstavljaju svako svoj narod, što i čini srž ovog filma. U svemu tome, grupa ljudi iz cijelog svijeta, uključujući američkog milijardera, osiromašenu Grkinju i turskog dilera, sklanjaju se na grčkom otoku Kronosu, gdje svatko od tih likova upoznaje nekog novog tko mu mijenja život, a sve ih na neobičan način spaja ljubav prema bureku. U filmu glumi i Sergej Trifunović.
U subotu 8. 9. u 20:30 starta film „Pariz može čekati/Paris can wait“ (2016.)
U redateljskom i scenarističkom filmskom debiju 81-godišnje Eleanor Coppole glavnu ulogu igra za „Oscar“ nominirana Diane Lane kao žena holivudskog producenta koja neočekivano krene na putovanje Francuskom koje će u njoj probuditi svijest o sebi i radost življenja. Anne (Lane) nalazi se na raskrižju života. U dugovječnom braku s ambicioznim, ali nemarnim filmskim producentom (Alec Baldwin), ona krene na putovanje iz Cannesa u Pariz s poslovnim partnerom svog supruga (Arnaud Viard). Ono što je trebala biti sedmosatna vožnja pretvori se u putovanje puno otkrića koje uključuje slikovite znamenitosti, finu hranu i vino, humor, mudrost i još puno toga što Anne nanovo budi osjećaje i daje novu žudnju za životom. Ono što je posebno interesantno je da je Coppola je angažirala posebnu savjetnicu koja se brinula da za točan wine pairing i uvjerljivost restoranskih scena.
U nedjelju 9. 9. u 20:30 ide film „Najbolji recept/Final recipe“ (2013.)
Mark je student ali i iznimno talentirani kuhar koji želi jednog dana naslijediti vođenje restorana koji je u vlasništvu njegovog djeda Haoa. Hao je samostalno odgojio svog unuka i želi da on završi prestižni fakultet i postane inženjer, a ne da postane kuhar. Kada se djed teško razboli, a restoran dođe do bankrota i zatvaranja, Mark se odluči kockati. Prijavljuje se na televizijsko kulinarsko natjecanje koje vodi Julia, a pobjednik osvaja milijun dolara. U tom natjecanju Marku će najveći protivnik biti David Chan, buntovni kuhar čiji se otac također protivi njegovoj kulinarskoj karijeri.
U ponedjeljak 10. 9. u 20:30 emitirat će se film „Soul kuhinja/Soul kitchen“ (2009.)
Zinos Kazantsakis (A. Bousdoukos) vlasnik je neuglednog restorana u predgrađu Hamburga, inače preuređenog hangara, u koji zalazi sirotinja. Kako posao sve slabije ide, a nema baš nagovještaja da bi se situacija mogla promijeniti, Zinos odlučuje prodati restoran. Istodobno, njegova djevojka Nadine (P. Roggan) dobiva poslovnu ponudu u Šangaju te ga ostavlja i odlazi, ali odlazi i zbog toga što smatra da ju je previše zanemarivao. Da bi je vratio, odlučuje otići za njom, no prije toga zapošljava novog kuhara koji je vrlo poduzetan. Počinje kuhati izvrsna jela te uvodi DJ-a kao zabavljača. Uskoro restoran osvane u novom ruhu, dobiva nove mušterije, što sasvim izmijeni nekadašnju rupu koja je bila pred propašću... Zinos se vraća jer je ulovio djevojku s drugim tipom pa njih dvojica kreću zajedno voditi restoran…
U utorak 11. 9. u 20:30 ide zanimljiv dokumentarac „Teatar života/Theater of life“ (2016.) koji prošle godine nije bio prikazan zbog kiše, nadamo se da to neće biti slučaj ove godine.
U izvanrednoj pučkoj kuhinji u Milanu, dva beskrajno različita svijeta sjedinila su se u jedinstvenom društvenom eksperimentu. Teatar života prikazuje nevjerojatan odnos stvoren između najboljih svjetskih chefova otmjenih restorana i najugroženijih grupa u gradu: izbjeglica, bivših ovisnika, bivših zaposlenika seks industrije i brojih drugih koji nemaju gdje. Na svjetskom sajmu Expo Milano 2015., poznati chef Massimo Bottura, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen najboljim u svijetu 2016. godine, pozvao je svojih 60 međunarodnih kolega da mu se pridruže u transformiranju hrane namijenjene kontejneru u ukusne, hranjive obroke za najgladnije stanovnike Italije. Međutim, dokumentarac ulazi još dublje u ovu važnu priču o hrani: bilježi dirljive susrete gostiju pučke kuhinje kojima je zajednica ovdje iskazala dobrodošlicu te nam pruža uvid u njihovo srce i dušu u cijelom tom procesu.
U srijedu 12. 9. u 20:30 prikazat će se fora film s Edijem Murphyjem „Mr. Church“ (2016.)
Mr. Church je priča o jedinstvenom prijateljstvu koje se razvija kada mlada djevojčica i njena majka zadrže talentiranog kuhara - Henry Joseph Church-a. Drama je inspirirana istinitim događajima, a radnja prati kuhara Henryja Josepha Churcha i rastuće prijateljstvo između njega i mlade Charlotte. Kuhar dolazi u dom obitelji Brody zbog danog obećanja da će se brinuti za Marie koja umire od raka i njenu kćer Charlotte. Kći nikako nije oduševljena ovim razvojem događaja i opire se sprijateljiti s nepoznatim kuharom. Planiranih 6 mjeseci pretvori se u 6 godina zajedničkog života Marie, Charlotte i gospodina Churcha, tijekom kojeg Church postaje iznimno važna osoba u Charlottinom životu.
U četvrtak 13. 9. u 20:30 počinje interesantan dokumentarac o najkarizmatičnijem Chefu svijeta Reneu Redzepiju „Mravi na škampu/Ants on shrimp“ (2017.)
U siječnju 2015. Noma, prepoznat kao najbolji svjetski restoran, koji vodi Chef René Redzepi, preselio je s cijelim timom iz Danske u Japan. Može li Redzepi, poznat po svojoj jedinstvenoj kuhinji i prenošenju danskog krajolika kao i “vremena i prostora” na tanjur, zajedno sa svojim timom primijeniti svoju filozofiju na posve strano iskustvo koristeći sastojke koje nikada prije nije vidio i sve to pod intenzivnim pritiskom i kontrolom koja dolazi s vođenjem najboljeg svjetskog restorana? Ovaj dokumentarac prepun hrane po prvi nam put pruža uvid u um jednog o najutjecajnijih ljudi u svijetu (prema Time Magazinu) i njegovog međunarodnog tima dok prihvaćaju jedan od najvećih izazova u svojim karijerama. „Mravi na škampu“ film je o istraživanju kreativnosti i inspiracije, putovanje o otkrivanju ljudi i mjesta, znamenitosti i zvukova, okusa i aroma jedne od najljepših svjetskih kultura – hrane.
U petak 14. 9. u 20:30 je film „Carigradska kuhinja/Touch of spice“ (2003.)
Fanis je Grk odrastao u Istanbulu, s djedom koji je bio izvrstan kuhar i vlasnik prodavaonice začina. Slušajući djedovu filozofiju kako hrana pridonosi ljepoti života, dječak usvoji ljubav prema kuhanju, a kao malen se i zaljubi u djedovu susjedu, lijepu Turkinju Saimu. Nakon Istanbulske pobune protiv Grka 1955. godine (u kojoj je mnogo Grka bilo prisiljeno napustiti Istanbul), Fanis se s roditeljima odseli u Atenu, dok mu djed ostane u Turskoj. Trideset i pet godina kasnije Fanis je postao profesor astronomije no nikako se nije uspio pomiriti sa životom u Ateni. Odluči se vratiti u Tursku, susresti se s djedom i Saimom...
U subotu 15. 9. film „Sushi na meksički način/East side sushi“ (2014.) ide iza koncerta popularnih „Frajli“, u 22:30
Godine rada u prehrambenoj industriji učinile su Juanine ruke jako, jako brzima. Juana zna velikom brzinom i preciznošću narezati na kriške i isjeći na kockice sve što joj se donese. Kad odustane od prodaje voća na pokretnom štandu da bi pronašla sigurniji posao, zaposli se kao pomoćnica u kuhinji u lokalnom japanskom restoranu. Upravo tamo otkriva potpuno novi svijet kuhinje i kulture, daleko drukčiji od svega što je do tada znala. Dok radi u restoranu, Juana potajno promatra sushi chefove i naposljetku sama nauči praviti sushi. Probuđena kreativnost i ponovno zapaljena strast za hranom tjera je da želi više od svog posla i života. Juana u konačnici pokušava postati sushi chef, ali to joj ne uspijeva jer ostali smatraju da pripada „krivoj“ rasi i spolu. Unatoč svim preprekama, Juana započinje putovanje samootkrivanja odlučna ne dopustiti nikom da je zaustavi u ostvarenju vlastitog sna.
Posljednji film „Okus života/Sweet bean“ (2015.) na ovogodišnjem festivalu prikazat će se u nedjelju 16. 9. u 20:30
Voditelj male pekarnice nađe se suočen s čudnom, ali simpatičnom staricom u potrazi za poslom. Okus njezine domaće paste od graha uvjeri ga da je zaposli, što započne odnos koji se svodi na puno više od puke hrane.
Sentaro vodi malu pekarnicu koja prodaje dorayakije – peciva punjena slatkom pastom od crvenoga graha („an“). Kad se stara Tokue ponudi pomagati u kuhinji, on nevoljko prihvati. Ali Tokue dokazuje da ima čarobne ruke kada je u pitanju pravljenje „ana“. Zahvaljujući njezinu tajnom receptu posao počne cvjetati... A s vremenom, Sentaro i Tokue otvorit će svoja srca kako bi otkrili stare rane sve dok Sentaro ne otkrije da je Tokue bolesna...