Najave 08. studenoga 2019.

Pomeri je predstavio odličan sezonski meni!

1/5
foto: Damir Fabijanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznati zagrebački bistro Pomerí predstavio je ovaj tjedan novi meni koji je osmislio Goran Sertić.

Chef Sertić poznat je publici iz restorana kao što su Noel, Apetit City i Peta četvrtina (jedan je od brojnih Galvagnovih učenika na hrvatskoj restoranskoj sceni) kreirao je mikrosezonski meni koji ovisi o sezonskim namirnica.

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić „Satelitska“ jela kako ih zovu u Pomeriju, jela su pripremljena posebnim namirnicama poput rijetke ribe ili na drugi način specifične namirnice, planirane su kao dio nadopune standardne ponude a sastoje se od tri menija:

  • S-meni jedan obrok uparen s čašom vina ima svoju riblju, mesnu, vegetarijansku i vegansku opciju primjerice je imao jako dobar odaziv kod publike koja posjećuje bistro za vrijeme ručka
  • R-meni je regularni a'la carte meni, a podrazumijeva pozdrav iz kuhinje, juhu, glavno jelo te desert dok
  • D-meni ili DeBistro je slow food inačica degustacijskog menija uz prijedlog wine pairinga.

Na predstavljanju novog menija probali smo sedam jela od kojih izdvajamo brkatu krem juhu od kukuruza šećerca s ukiseljenim nitima od kukuruza, pečenim kokicama te uljem od čilija koja nas je oduševila kreativnošću i lijepim balansom, kremasti rižoto od dimljene paprike s tostiranim pinjolima i ukiseljenom žutom mrkvom te mariniranim Jakobovim kapicama je iznenađujuće lagan i aromatski balansiran, file sabljarke s kremom od dimljenog celera i limuna, karameliziranom mrkvom te ribljim demi-glacom.

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić

Na ovo jelo chef Sertić je jako ponosan jer daje maksimum kuhinje, naime umak se kuha dva dana, tušt se nabavlja od obližnjeg OPG-a koji ga bere samo za bistro te se dodatno kiseli u kuhinji. Sva riba se nabavlja ovisno o ulovu ribara sa Jadrana te se time i meni mijenja.

Današnja vinska karta je proširena ponudom vina na čaše hrvatskih te nekolicinom ozbiljnih inozemnih vinara te je jedini zagrebački lokal koji primjerice ima u ponudi vino od Albariño (čitaj albarinjo) bijele vinske sorte tipične za najsjeverniju španjolsku regiju Galiciju. Uz Tomac amforu, Testament babić, Boškinac cuvee, Bodren muškata, Sancerre dÁntan, Chateau de Beaucastel bijelo, Simčićevu Opoku chardonnay od sljedećeg tjedna u ponudi su vina Saints Hilla, Degrassia te naša domaća autohtona vina s Ilice" Pušipel i Škrlet.

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić

Klupska i neformalna atmosfera bistroa Pomeri uskoro će proširiti svoju ponudu zanimljivim događanjima, naime u suradnji s nekolicinom hrvatskih vinara Pomeri je kreirao poseban meni koji će uparivati s vinima vinarijama Saints Hills, Testament, Degrassi i Feravino vinarijama.

Koncept druženja s vinarom kreću 18.11. te će svoj vrhunac doživjeti u sklopu zagrebačkog festivala vina Vinocom 22.11. pairing večerom s renomiranim zagorskim vinarom Bolfanom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.