U 72. godini preminuo je Ivan Molnar, ugledni bjelovarski chef, poznat po tome što je bio posljednji osobni kuhar Josipa Broza Tita. Bio je poznat po svom poštenju, vedrom duhu, osmijehu i iskrenosti.
Najbolji učenik u generaciji
Kuhati za predsjednika bivše Jugoslavije počeo je u ranim dvadesetima, kao izuzetno mlad profesionalac, postavši najmlađi kuhar koji je obavljao taj zadatak. A kako je došao do Titove kuhinje? Nakon završene kuharske škole, kao najbolji učenik u generaciji, 1973. poslali su ga na praksu u Titovu rezidenciju na Brijune. Sve ostalo je (kulinarska) povijest...
Ivan Molnar s Josipom Brozom Titom i ostalim osobljem
Za Tita i Jovanku često je pripremao roštilj
"Kuhao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. Sve – od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste, svakodnevno. U timu smo bili Slovenac Lilijan Gabrijel, Marija Petrović i ja.
Bio sam više nego upola mlađi od njih, ali učio sam od najvećih majstora. Taj Slovenac bio je pravi virtuoz, radio je na brodu kraljice Elizabete prije Drugog svjetskog rata. Još uvijek sam mu zahvalan za sve što me podučio", ispričao je Molnar u jednom od svojih mnogobrojnih razgovora za medije.
Chef Ivan Molnar
Nakon kuhanja za Tita, vratio se u Bjelovar i otvorio restoran
"Ostao sam član njegovog osoblja sve vrijeme do Maršalove smrti 1980. godine. Osim na Brijunima, kuhao sam na brodu Galeb, u Beogradu i drugim rezidencijama kojima se služio Tito", ispričao je u jednom intervjuu Molnar, koji je velik dio jela iz Titova menija i spremao u svojem restoranu. Dodao je da Tito nje bio komplicirana osoba kad je bila riječ o hrani, a da je najviše volio domaću hranu.
Više o Ivanu Molnaru i tome što je sve kuhao za Tita pročitaj na linku...
Nakon kuhanja za Tita, Molnar se vratio u Bjelovar, gdje je niz godina uspješno vodio poznati restoran Stara ura. Bilo je to omiljeno omiljeno mjesto za one koji cijene izvrsnu domaću hranu i srdačnu atmosferu.