Najave 29. ožujka 2024.

S prestižnog natjecanja u Istru i Dalmaciju stiže 8 zlata!

Concours Mondial de Bruxelles
Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session - hrvatska vina koja su osvojila zlatnu medalju foto: Ante Gusić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prestižno natjecanje Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session održano je u Splitu od 20. do 22. ožujka, a Hrvatska se može pohvaliti izvrsnim rezultatima! Čestitamo svim nagrađenim vinarima

Sjajne vijesti stigle su iz Bruxellesa, objavljeni su rezultati kušanja rosé vina međunarodnog natjecanja Concours Mondial de Bruxelles koje se održalo u Splitu od 20. do 22. ožujka! Hrvatska su vina dobila ukupno 17 medalja, od 33 pristigla uzorka.

Bravo za Hrvatsku!

Imajući na umu da natjecanje ima vrlo stroge kriterije kod ocjenjivanja te da samo 30-ak % pristiglih uzoraka biva nagrađeno medaljama, vijest da je preko pola pristiglih hrvatskih vina dobilo odličje izvrstan je dokaz kvalitete. Od ukupno 8 osvojenih zlatnih medalja, Dalmaciji su 4 donijele vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, dok su preostale 4 otišle u Istru - 2 za Vina Laguna te po jedna za Bastian i Fakin.

Concours Mondial de Bruxelles, Split Možda vas zanima... U Splitu započelo prestižno ocjenjivanje ružičastih vina Najave

Hrvatska je dobila i 9 srebrnih medalja od kojih su 2 stigle u Dalmaciju za vinarije Fiolić i Merga Victa, zatim 5 u Slavoniju za vinarije Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku za vinarije Dešković i Bedekovich.

Na natjecanju je dodijeljeno ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih. Pregled svih nagrađenih vina dostupan je na stranici Concours Mondial de Bruxelles.

Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu foto: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu foto: Ante Gusić

Medalje kao dokaz truda i rada i prilika za međunarodnu suradnju

"Hvala našem timu i svima koji su prepoznali naš rad. Nastavljamo s istim entuzijazmom i posvećenošću stvaranju vrhunskih vina koja će oduševiti ljubitelje diljem svijeta", kazao je vinar Milan Grabovac te naglasio je da ova zlatna medalja potvrđuje njihovu predanost kvaliteti i stručnosti u proizvodnji vrhunskih vina te ona nije slučajnost, već rezultat rada i istraživanja kroz zadnjih 25 godina.

"Osobito sam ponosna na vrhunski posao koji je Udruženje na čelu s predsjednikom Leom Gracinom te brojnim suradnicima odradilo oko organizacije natjecanja budući da su predstavnici Vinopresa, kao i ocjenjivači imali samo riječi hvale.

Otišli su iz Dalmacije puni izvrsnih dojmova i s obećanjem da se uskoro vraćaju, a što je najvažnije, stvoreni su temelji za daljnju suradnju s vinskim novinarima osobito nakon trodnevnog putovanja Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life Press Trip po Hvaru, Komarni, Pelješcu i Dubrovniku na koje smo poveli 10 najutjecajnijih novinara", istaknula je Monika Prović iz Vinarije Prović, ujedno i menadžerica Udruženja Vino Dalmacije te naglasila kako je ponosna na osvojeno zlato što je prava potvrda izvrsnosti cijelog tima obiteljske boutique vinarije.

Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu - nagrađena hrvatska vina foto: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu foto: Ante Gusić

Ukupno ocijenjeno 1205 uzoraka vina

Ukupno je na ocjenjivanje u Splitu pristiglo 1205 uzoraka vina iz ukupno 32 zemlje, a ocjenjivalo ih je 55 međunarodnih vinskih sudaca koji su najboljim vinima dodijelili srebrne i zlatne medalje te velika zlata.

Titula Vinolok International Revelation Trophy dodijeljena je talinskom roséu Villa Cordevigo Gaudenzia 2019. Vinarije Vignetti Villabella iz Veneta, koja je, uz ovo priznanje osvojila I 3 zlata te jedno srebro. Zapravo, sva njihova vina koja su poslana na natjecanje osvojila su neko priznanje.

Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu foto: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles | Author: Ante Gusić Concours Mondial de Bruxelles - Rosé wines session u Splitu foto: Ante Gusić

Francuska očekivano najbolja, odlične Rumunjska i Grčka

Francuska je ponovno prednjačila u broju osvojenih medalja sa čak 137 nagrađenih vina, gotovo dvostruko od drugoplasirane Italije koja je dobila 76 medalja.

Osim Hrvatske sa 17 medalja, odlično se plasirala i Rumunjska koja odnosi njih 18, a odličnu kvalitetu roséa pokazala je i Grčka sa 10 osvojenih medalja. Grčka ima i jedno veliko zlato, za vino Lenga Pink vinarije Avantis Estate.

Concours Mondial de Bruxelles prestižno je međunarodno ocjenjivanje vina podijeljeno u 4 sesije od kojih je jedna posvećena ružičastim vinima, i prošli se tjedan održala u Splitu. Kroz sve 4 sesije ocijeni se godišnje ukupno više od 10.000 vina, a ocjenjuju ih vrhunski međunarodni ocjenjivači s velikim iskustvom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.