Najave 02. veljače 2021.

Samoborska kremšnita zaštićeno je kulturno dobro!

foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Samoborska kremšnita zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro...

Iz Ministarstva kulture i medija stigla je odlična vijest za Samobor – njihova je kremšnita upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Odluka je donesena 18. siječnja, a nositelji su Kavana Livadić i slastičarnica U prolazu.

Samoborska kremšnita sastoji se od dvije kore lisnatog tijesta i rahle kreme od tučenih jaja te se obavezno posipa šećerom u prahu. Originalan recept je slastičar Đuro Lukačić zapisao davne 1923. i prema njemu je kremšnite radio sve do odlaska u mirovinu 1966. godine. Potom su ga slastičarke Višnja Vukmanović i Branka Žganjer prenijele u spomenute Kavanu Livadić te slastičarnicu U prolazu. 

 

[SJAJNE VIJESTI] Naša najpopularnija slastica, Samoborska kremšnita, od sada je i zakonski zaštićena kao autohtoni...

Objavljuje Grad SamoborPonedjeljak, 1. veljače 2021.

 

Izvedenice ove slastice nerijetko se mogu vidjeti u vitrinama slastičarnica u srednjoeuropskim i mediteranskim zemljama, ali Samoborska je kremšnita nadaleko poznata. Ovo priznanje Samoboru je stiglo tri godine nakon što je u Registar upisana i njihova Rudarska greblica.

1/6
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.