Najave 13. lipnja 2024.

Sommelieri izabrali: 100 najboljih vina Hrvatske

vinski klub, 100 najboljih vina hrvatske
100 najboljih vina Hrvatske
foto: Press
Sutra će u hotelu Sheraton biti održana dodjela priznanja najboljim vinima, a bit će prilike i da se ista kušaju

Zagrebački hotel Sheraton sutra, u petak 14. lipnja, ugostit će Festival 100 najboljih vina Hrvatske. Tom će se prilikom proglasiti i po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih.

Kako napominju organizatori iz Vinskog kluba, ovo je prvi festival posvećen vinima, a ne vinarijama. Bit će podijeljen u dva dijela. Od 13 do 15 sati bit će to poslovno druženje s vinarima za vinske trgovce, ugostitelje, sommeliere, novinare te ostale kojima je vino i biznis. Od 15 do 18 sati festival se otvara za javnost, za sve zaljubljenike u vino koji će na jednome mjestu imati priliku kušati sam vrh ponude hrvatske vinske scene.

vinski klub, 100 najboljih vina hrvatske | Author: Press 100 najboljih vina Hrvatske foto: Press

Festival će biti veliko finale projekta koji je ekipa Vinskog kluba pripremala mjesecima. Pozvali su 24 poznata hrvatska sommeliera da nominiraju vina za izbor, a oni su pak naveli više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva. Prema broju nominacija, lista je svedena na 114 vina, a među njima su slijepim ocjenjivanjem došli do 100 najboljih.

Najbolja vina birali su sommelieri Roko Bekavac, Željko Bročilović Carlos, Daniel Čečavac, Antonija Čizmić, Denis Despot, Kristijan Harjač, Klaudio Jurčić, Jana Košćec, Daniela Kramarić, Siniša Lasan, Darko Lugarić, Ines Matić Matešković, Mario Meštrović, Monika Neral, Josip Orišković, Sandi Paris, Emil Perdec, Goran Petrić, Manuela Plohl, Mirko Prijić, Marko Rundek, Ivan Stiblik, Filip Veselovac i Ivona Vučaj te Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin iz Vinskog kluba.

vinski klub, 100 najboljih vina hrvatske | Author: Press 100 najboljih vina Hrvatske foto: Press

Devet je vina od plavca malog nominirano, što među crvenima, što među ružičastima. Osam je graševina, bijelih i desertnih te sedam čistih malvazija u bijelom, jantarnom i desertnom izdanju.

Po broju nominacija slijede vina od chardonnayja i pošipa, a na listi 100 najboljih su i vina od hrvatskih izvornih sorata maraštine, moslavca, babića, trojišćine, crljenka, terana, refoška... Vodeće internacionalne sorte po broju nominacija su sauvignon, rizling te cabernet franc. 

vinski klub, 100 najboljih vina hrvatske | Author: Press 100 najboljih vina Hrvatske foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.