Najave 16. kolovoza 2018.

Što ćemo jesti za deset godina?

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Dr. Morgaine Gaye, futurologinja koja se specijalizirala na temu prehrane, donosi nam odgovore kako će hrana izgledati u budućnosti te što to znači za način prehrane koji smo njegovali do sada. Otkrijte zašto smo njezine riječi sa zanimljivošću upijali od početka do kraja i što nas toliko veseli u gastronomskoj budućnosti.

Pričali smo s Dr. Morgaine Gaye, futurologinjom koja se, najjednostavnije rečeno, bavi proučavanjem hrane iz budućnosti. Ova poprilično zanimljiva znanstvenica istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica, predviđa što ćemo jesti za pet do 10 godina te na koje bismo se namirnice trebali fokusirati kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. 

Dr. Morgaine Gaye primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga i ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti određena previđanja, a smatra i kako se okus, iako ga doživljavamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen. Dodaje i kako s obzirom na to što kupujemo, jedemo, uzgajamo, održavamo vlastite kulturne obrasce.

Kako obožavamo hranu i istom smo u velikoj mjeri okruženi doslovno svakog dana, posve smo se zainteresirali za ovu temu i odlučili saznati nešto više. Upitali smo znanstvenicu kako će naša hrana izgledati, hoće li namirnice imati isti okus, koja bi hrana mogla biti popularna te ono najvažnije, hoće li to utjecati na naš način prehrane.

 

 | Author: Promo foto: Promo


Hoće li naša prehrana biti dosadnija u budućnosti?

Mislim da naša hrana zapravo postaje zanimljivija. Zato što imamo veću raznolikost. Puno smo više izloženi globalnoj hrani. Zapravo, hrana postaje uzbudljivijom godinu za godinom. Zanimljivija i inovativnija.

Hoće li namirnice u budućnosti izgubiti okus, kao što je to slučaj danas?

Ovo je veliko pitanje jer puno stvari koje povezujemo s određenim okusom zapravo su samo lažni okusi. Dakle, kada razmišljamo o okusu jagoda, mi zapravo više ne znamo što je okus jagoda jer imamo namirnice s okusom jagode koje mijenjaju našu perspektivu izvornog okusa jagoda. Dakle, hoće li namirnice izgubiti ukus u budućnosti? To ovisi o tome koje su to namirnice, ali kad nisu divlje
ili organske, one već nemaju izvorni okus.

Koje će biti najpopularniji namirnice budućnosti?

Mislim da ćemo jesti više sezonske hrane, a da će nam ishrana biti djelomično temeljena na troškovima. Više lokalno i više sezonski, rekla bih. Mislim da ćemo u budućnosti jesti više insekata, sada ih već konzumira dvije trećine svijeta pa tako ih i mi u Londonu jedemo. Postoji mnogo kafića koji služe voćne proizvode i hranu za pregristi s insektima u njima.

Hoćemo li biti deblji ili mršaviji u budućnosti? Budući da znamo točno što trebamo jesti i stoga ćemo to konzumirati u većim količinama

Mislim da ćemo biti usklađeniji s našim tijelima. Na neki način, jedan od razloga zašto smo postali deblji je zbog toga što ne znamo što naše tijelo treba. Također, ne usklađujemo se s hranom koju jedemo i onim što ona zapravo radi za nas. Drugi razlog je i nedostatak razumijevanja našeg mentalnog zdravlja. Mislim da je za puno ljudi danas hrana lijek. Dakle, tu postoji emotivna veza. Ljudi jedu da se bolje osjećaju. Ne nužno da bi dobili njihove nutritivne vrijednosti. Mislim da ćemo u budućnosti, nekad - ne u idućih pet godina, moći to držati pod kontrolom i bolje razumjeti. Dakle, nadam se da ćemo biti mršaviji u budućnosti. I zdraviji.

Želite li saznati više, koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, rezervirajte 2. listopada 2018. godine, kada će Gaye će govoriti na Future Tense konferenciji u zagrebačkoj Laubi.

 

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.