Nakon ovogodišnjih održanih 30 izdanja PLACe marketa, najpopularnijeg street food projekta ovaj petak 13. prosinca na Dolcu u Zagrebu od 18 sati održava se posljednje ovogodišnje, blagdansko izdanje ovog odličnog projekta.
PLACe market, nacionalni projekt oživljavanja tržnica koji svaki petak na Dolcu u Zagrebu te proljetnim subotama na Pazaru Splitu okuplja neke od najpoznatijih domaćih chefova i ovaj zadnji petak u ovoj godini donosi respektabilna imena na najpoznatiju zagrebačku tržnicu.
Dojmovi od prošlog petka
Posjetili smo PLACe market prošli tjedan. Unatoč hladnoći, atmosfera je bila vruća, a raspoloženje vrhunsko. Najmlađe, ali i one nešto starije koji su tijekom godine bili dobri. darivao je Sveti Nikola. Po mom skromnom mišljenju najbolju hranu imao je splitski Artičok na čelu sa chefom Stipom Šušnjarom - odlične fritule od mola (oslića) i sjajne riblje kobasice na njihov su štand privukle brojne ljubitelje dobrog street fooda.
Također, odličan sendvič s buncekom pripremio je chef Martin Reljanović koji je kuhao na štandu METRO-a. Super posloženi okusi, dovoljno sočno, ali i hrskavo, i sve upakirano u genijalno brioche pecivo Boogie Laba! E to je pravi zimski zalogaj!
Na Dolac sutra stiže Dubravkin put
Dubravkin put, drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, nakon Noela koji je također redovan sudionik PLACe marketa, ovaj će petak sa chefom Tiborom Valinčićem gostovati na blagdanskom izdanju jedinog hrvatskog noćnog marketa.
Dubravkin put pripremati će odojak i sarmu, odnosno trgani odojak u sourdough foccacii uz pesto od pistachija i badema, jabuku kuhanu u smeđem maslacu te creme fraiche. Sarma je u biti šiš-sarma iz kamado roštilja, s kremom od kulena crne slavonske svinje i espumom od sarme, a tu je i slatka spicy apple carrot karamela (biskvit od badema i mrkve, karamela, krema od jabuka te Chantilly bijela čokolada). Uz ove zalogaje posluživati će se i vrući koktel na bazi pelina i lješnjaka.
Iz Splita stižu Roko Nikolić, Pigeria Gudin i Sexy Cow
Chef Roko Nikolić dijelit će štand sa svojim prijateljima iz Splita, Pigerijom Gudin koja je napravila pravu malu revoluciju na Pazaru u Splitu svojim jelima od svinje. Chef Roko Nikolić pripremati će Scotch Egg – kuhano jaje umotano u meso kobasice, obloženo krušnim mrvicama.
Ono što je posebno zanimljivo je susret starih prijatelja iz Splita – Pigerije Gudin i Sexy Cowa, susret prasice i kravice. Sexy Cow najpopularniji je street food lokal u Splitu koji je već jednom gostovao u Zagrebu i za čije su ručno rađeni „wrapove“ odnosno tortille Zagrepčani čekali u nikad dužim redovima.
Bloger Vedran Bošković pripremat će kobasice u pizza tijestu
Na tržnicu Dolac vraća se i food bloger Vedran Bošković koji će pripremati zanimljive kobasice u pizza tijestu. A tu je i po prvi puta štand artisan proizvoda od kave WellBean World koji će nuditi brojne slastice i koktele bazirane na kavi.
Osim navedenih tu su i neki standardni specijaliteti na Tržnici – odležani steakovi iz Meat the Kinga, tjestenina u kolutu parmezana iz Al Dentea, vrhunski Pad Thai iz Thai Thai-ja gulaš od divljači i crni rižoto od chefa Vedrana Stojanca iz Oui chefa, sushi, tempura kozice i gyoze iz SoHo sushija.
Uz vrhunsku klopu, tu su vrhunski topli kokteli, kuhano vino, kuhani gin i svakakvi topli blagdanski miksevi koji će nas, uz grijalice i grijati. Za atmosferu će biti zadužen DJ MM, a za one kojima će i dalje biti zima, tu će biti Iggy štand koji će prodavati premekane i predivne šalove i kapove idealne za blagdanske poklone, ali i momentalno utopljavanje.
Podsjećamo, ovo je zadnji PLACe market prije proljeća pa ga nikako nemojte propustiti!