Sutra, u četvrtak 11. rujna počinje 13. Izdanje omiljenog festivala mediteranske gastronomije Taste the Mediterranean. Ovo je prvi put da se festival dolazi u Mali Lošinj, nakon nekoliko izvrsnih festivalskih godina u Splitu.
Osim vrhunskih chefova, njihovih slasnih kreacija I fenomenalnih vina, u tri dana festivala očekuju nas poučni masterclassevi koje će voditi gostujuću chefovi, paneli, predstavljanja vina I novih knjiga, ali I večere koje će se još dugo prepričavati.
Chefovi na festivalu stižu u gondolama
Pravi spektakl čeka nas već na svečanom otvorenju u Muzeju Apoksiomena gdje uzvanike čeka kvarnerski pjenušac dobrodošlice, degustacija jela Apoksiomenove antičke kuhinje, koja će pripremiti chefov Adrijano Nikolić i restoran Za Kantuni, te selekcija vina članova udruženja Vina Kvarnera.
Festival će otvoriti dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera (podjećamo Kvarner je proglašen Europskom regijom gastronomije 2026., što je sjajan povod da festival TTM dođe upravo u mali Lošinj), Ana Kučić , gradonačelnica Malog Lošinja, Dalibor Cvitković, direktor TZ Mali Lošinj i Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.
Otvorenje festivala Taste the Mediterranean održat će se u četvrtak 11. rujna u Muzeju Apoksiomena
Tijekom otvorenja festivala očekuje nas i spektakularno razbijanje Lošinjskog krokanta, tradicionalne lošinjske slastice (Lošinjski krokant uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći krokant na svijetu, s visinom od 273 cm), a nakon toga nastupa operna pjevačica Antonella Malis koja nas vodi na glazbeno putovanje Mediteranom.
Otvorenje, kao i čitav festival uveličat će venecijanski gondolijeri, pa će tako chefovi sudionici festivala TTM uploviti na otvorenje u gondolama. Sve je to dio Festivala LOSINAVA (Lošinjskim jedrima oko svijeta) posvećenog bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja.
Mladi kuhari puno će naučiti od svojih slavnih kolega
Prvi dan festivala, u četvrtak 11. rujna masterclasseve u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malome Lošinju održat će renomirani gosti: chefica Teresa Gutiérrez (Španjolska, Restoran Azafrán, Villarrobledo, Michelin Bib Gourmand, JRE) i njezini kolege Amos Novak (Hrvatska, Restoran Terbotz, Štrigova, Međimurje, 2 toques Gault&Millau, Gault&Millau Croatia Mladi talent 2025.) i Ippei Uemura (Japan/Francuska, Restoran Tabi, Marseille, 3 toques Gault&Millau, Michelin preporuka, JRE, Gourméditerranée).
Drugi dan festivala masterclasseve će na istoj lokaciji održati chefovi Marco Danelli (Italija, Palazzetto My Venice, Boutique hotel Venezia), Raffaele Ros & sommelier Michela Berto (Italija, Restoran San Martino, Scorzè, 1 Michelin*) te Renato Kraljev (Hrvatska, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije, autor Autohtone kuharice Zadarske županije).
Odlične mediteranske večere
Drugog i trećeg dana festivala Taste the Mediterranean u lošinjskim restoranima održat će se odlične mediteranske večere koje će zajedno pripremati chefovi domaćini, kao i njihovi gostujući kolege.
Sve počinje u petak 12. rujna kada će se u restoranu Bocca Vera u 19 sati održati pravi Tuna show, gdje će Japanac s francuskom adresom Ippei Uemura filetirati tunu pred znatiželjnicima. Nakon toga u tome će restoranu chef Uemura kuhati večeru "Mediteran na tanjuru u izvedbi 3 chefa" s kolegama Amosom Novakom (Terbotz) i domaćinom Dragom Rančićem (Bocca Vera).
U petak će se održati i večera u Deveron Gastro Pubu, nazvana "Venecija u Malom Lošinju", a kuhat će gost iz Italije chef Marco Danelli (Restoran Palazzetto My Venice) i njegov domaćica iz Deverona, chefica Zdravka Grgić.
U petak je i večera "Okusi Španjolske i Hrvatske" u Restoranu Bava Innovation Hotela Bellevue, a kuhaju španjolska chefica Teresa Gutierrez i njezin domaćin chef Davor Fornažar (executive chef Diana Steakhouse, Mali Lošinj).
U subotu 13. rujna održat će se večera "Michelin duo" u restoranu Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra, a kuhaju chef Raffaele Ros (koji dolazi sa sommelierom Michelom Bertom, obojica su iz Restorana San Martino u Scorzeu koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu) te njegov domaćin, chef Michael Gollenz (Alfred Keller, Michelin *).
U isto vrijeme u Konobi Cigale u Malom Lošinju održat će se večera "Ova strana Jadrana" koju kuha sjajan slovenski chef Jure Tomič (Ošterija Debeluh, BRežice, 4 G&M toke, Michelin preporuka, JRE) te njegov domaćin, chef Konobe Cigale Dinko Lekić (2 G&M toke).
Uz brojne popratne događaje te dva zanimljiva panela, ne sumnjamo da će svaki ljubitelj vrhunske gastronomije pronaći nešto za sebe, uz napomenu da je svoje mjesto na večerama potrebno rezervirati unaprijed.
Više detalja o programu pronađi na web stranici festivala, kao i na društvenim mrežama TTM-a Instagramu i Facebooku.