Najave 04. travnja 2018.

Svjetska premijera: Pivo sa dna mora

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Marko Dušević i njegova tvrtka Coral Wine već duže vremena spušta na dno mora najkvalitetnije butelje vina. A onda su to napravili i s pivima...

Zagrebačka meka vrhunskog piva, Craft Room na Opatovini, danas će biti bogatiji za jednu svjetsku premijeru, degustaciju piva koje je odležalo pola godine na dnu mora! Na skrovitoj lokaciji na otoku Pagu gdje već otprije Marko Dušević ima farmu dagnji i kamenica, kao i malu tvornicu dimljenih dagnji, pršuta od tune i mariniranih trlji i kozica, nedavno se rodila ideja za potapanje vina.

Osim što se vino na dnu mora ponaša drugačije nego u podrumu, boce prekrivene morskim „ožiljcima“ i raznim nakupinama postaju prava mala remek djela i savršen dar za posebne prigode.

 | Author: Facebook foto: Facebook
 

No, danas u poznatom Craft Roomu po prvi puta otvaramo bocu od 0.75 cl, Porter od 7.8%, vol. Alc. srm 24, i 40 IBU-a. U moru je provelo 180 dana na 20 metara dubine, gdje je tlak oko tri bara.

„Potopili smo za test 30 boca, a do kraja godine planiramo izbaciti oko 500 boca i to uglavnom magnume (1,5 l. Op. A.). Naš je dojam  da se jako se mijenja u moru, i to na bolje. Ovo je samo dio projekta, jer imamo u moru 100 vrsta vina iz 30 vinarija.“ Rekao nam je ponosni Marko Dušević.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Podmorski porter napravila je Pivovara 8 iz Zadra, koja tek počinje ozbiljno proizvoditi – ovo je tek probna serija. O svom pivu kažu sljedeće:

"Pivo zvano Kraken's treasure adriatic sea edition, je baltic porter, koji spada u jaka i tamna piva s pet vrsta ječmenog slada (pils, munich, caramel, brown, chocolate) i dvije vrste hmelja (east kent golding i casade). Naglašene slatkoće od slada kao i drugih okusa (karamelnog, blage kave), koji se prožimaju dok se pivo ispija. Hmelj nije dominantan iako se da naslutiti. 7.8 alkohola je u pozadini koji se na prvu ne pokazuju. jakog je tijela i dobre pjene." Dobro, takvo je bilo prije 6 mjeseci, ali sada...

Bocu nove tekućine iz mora otvorit ćemo u Craft Roomu u srijedu 4.4. točno u 20.45 a ako nećete biti prisutni, gledajte nas uživo na Facebooku Gastro.hr-a! Koraljna vina i piva možete izbliza pogledati i naručiti ih na ovim stranicama: Coral Wine i Adriatic Shell.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.