Najave 10. lipnja 2024.

Tajna vrhunske frankovke je u klonskoj selekciji

Enosophia frankovka
Frankovka na položaju Srednjak
foto: Enosophia PR
Sinonim za vrhunsku frankovku, vinarija Enosophia pokrenula je iznimno važan projekt za čitavu Slavoniju i hrvatsko vinarstvo

Ako je frankovka, tada je iz Feričanaca! To će potvrditi vinski stručnjaci i ljubitelji ove sorte, ali i brojne nagrade koje godinama stižu u feričanačku vinariju Enosophia, u svijetu poznatu po vrhunskim frankovkama.

S ciljem očuvanja ove u podrumu iznimno zahtjevne sorte koja traži znanje i iskustvo, stručnjaci vinarije Enosophia u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, na jednom od svojih najstarijih položaja - Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili su više od 25.000 sadnica frankovke izdvojene u selekciji iz svojeg starog nasada poznatog po vrhunskoj kvaliteti grožđa.

Tradicija uzgoja frankovke u feričanačkom vinogorju seže u doba Austro-Ugarske, a zanimljive priče dolaze iz Kurije Mihalović u kojoj je Franz List skladao neke od svojih najboljih skladbi upravo pijući feričanačku Frankovku.

Enosophia frankovka | Author: Enosophia PR Frankovka na položaju Srednjak foto: Enosophia PR

Elitni nasadi iz 51-godišnjeg vinograda

Na području ove slavonske općine frankovka daje vrhunske rezultate te zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju njezinih pozitivnih karakteristika kako bi se kvaliteta podigla na još višu razinu. Jer u Enosophiji znaju da se najbolja vina proizvode isključivo od najboljeg grožđa.

"Nastavno na dugogodišnju tradiciju i iznimne rezultate ove sorte odlučili smo i znanstveno potkrijepiti navedene činjenice te dokazati njezine superiorne karakteristike u našem vinogorju. Projekt je od iznimne važnosti za budućnost feričanačkog, a i cijelog hrvatskog vinogradarstva.

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2022. godine započeli smo označavanje elitnih trsova u našem najstarijem vinogradu frankovke iz 1973. Pratili smo njegova ampelografska obilježja kroz jednu sezonu i proveli zdravstveno testiranje – ELISA test, kako bismo bili sigurni da trsovi nisu zaraženi virusima.

Nakon zimske rezidbe plemke smo dostavili u rasadnik, a nakon godinu dana proizvodnje ovo proljeće posadili prve sadnice naše frankovke. Trenutno smo pri kraju prve faze postupka masovne klonske selekcije", objašnjava Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.

Enosophia frankovka | Author: Enosophia PR Frankovka Miraz foto: Enosophia PR

Atraktivno vinogorje u Feričancima

Voditelj projekta, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo izv. prof. dr. sc. Darko Preiner ističe kako je cilj selekcije izdvojiti klonove frankovke koji će imati vrhunske karakteristike prikladne za uzgoj na području Feričanaca. To je zahtjevan i dugotrajan proces, a prvi se rezultati očekuju kroz deset godina.

Enosophia frankovka | Author: Enosophia PR Enologinja Lucija Kovačević foto: Enosophia PR

Vrhunska frankovka - od lepršavih pjenušaca do unikatnih predikata

"Iznimnom kvalitetom frankovki u svim kategorijama već smo potvrdili kako smo najbolje podneblje za ovu sortu u Hrvatskoj, a to ćemo sada i znanstveno potkrijepiti.

U našem podrumu u Feričancima nastaju izvrsne frankovke u svim kategorijama – od lepršavih pjenušaca, pitkih Rosea, laganih i voćnih Dika do kompleksnih Miraza i unikatnih predikatnih vina, pri tome mislim na našu nagrađivanu ledenu berbu frankovke koju u Hrvatskoj jedini proizvodimo“, kaže Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia.

Enosophia frankovka | Author: Enosophia PR Frankovka Dika foto: Enosophia PR Enosophia frankovka | Author: Enosophia PR Lucija i Martin Kovačević foto: Enosophia PR

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.