Najave 19. studenoga 2020.

TAMAN predstavlja prve "bean to bar" čokolade!

foto: TAMAN
gastro postao gastro.24sata.hr
TAMAN artisan chocolates započeli su proizvodnju bean to bar čokolada u nano serijama te predstavili prvu od tri serije bean to bar čokolada kontroliranog podrijetla.

Unatoč krizi i epidemiji, tvorci TAMAN čokolada, naših najnagrađivanijih čokolada, hrabro i optimistično predstavljaju nove proizvode te nakon godina posvećenosti prvenstveno artizanskom čokolatijerstvu gdje su na bazi vrhunskih kuverturnih čokolada razvijali inovativne gourmet čokolade i praline, neuobičajenih, ali savršeno usklađenih kombinacija okusa, ove godine odlučili su se napraviti hrabar i značajan korak te su pokrenuli vlastitu mikro proizvodnju čokolade iz zrna kakaovca, tzv. bean to bar čokolade, u nano serijama.

„Posao je čokolatijera vrlo sličan kuharstvu - odabir vrhunske namirnice koje kroz autorske recepture sjedinjava u cjelinu koja donosi više od zbroja pojedinih dijelova. Sad smo se odlučili pomaknuti korak dalje u procesu proizvodnje čokolade, što je više nalik vinarima koji iz grožđa proizvode vino, jer čokolada ima svoj terroir, baš kao i vino. Čokolada se radi od sjemenki ploda drveta kakaovca kojih ima mnogo sorti i uzgaja se na gotovo svim kontinentima, što uvelike utječe na okus koji će čokolada imati, a naš je cilj u bean to bar čokoladama sačuvati i istaknuti baš te posebnost i karakteristike sorti ili lokaliteta na kojima se uzgajaju. Vjerujemo da će nam takav pristup omogućiti više slobode u kreaciji te dati puno više kontrole nad proizvodnjom i finalnim rezultatima naših gourmet čokolada i pralina, ali i mogućnost ponuditi jedinstven proizvod drugim profesionalcima, kuharima i slastičarima, koji imaju sličan način promišljanja i pristup proizvodnji“, objasnio je Stiv Kahlina, čokolatijer TAMAN čokolada.

 | Author: TAMAN foto: TAMAN

Svjesni su da je u Hrvatskoj to još uvijek velikom broju kupca novina te su za početak odlučili izaći s nizom uvodnih, edukativnih serija, čokolada kontroliranog podrijetla kako bi se svi zainteresiranim mogli bolje upoznati s konceptom terroira u čokoladi te koliko sorte, podneblje i obrada kakaovca utječu na finalni okus čokolade. Uz same proizvode ide i edukativna podrška te svatko tko kupi sve tri TAMAN bean to bar čokolade iz serije dobiva pristup besplatnoj virtualnoj vođenoj degustaciji koju će voditi osobno Sanja Vladović i Stiv Kahlina, pokretači brenda TAMAN Artisan Chocolates.

„Za razliku od komercijalnih čokolada čiji je zadatak da konstantno donose prepoznatljiv proizvod te je dosljednost okusa bitna kvaliteta njihovog proizvoda, craft i specialty čokolade kontroliranog podrijetla fokusirane su na kreiranje čokolade u kojoj je sačuvan i istaknut upravo taj jedinstveni karakter zrna iz kojeg je napravljena ili lokaliteta s kojeg dolazi", rekla je Sanja Vladović, suosnivačica TAMAN čokolada, certificirana kušačica čokolade.

TAMAN bean to bar čokolade za početak će se proizvoditi u ograničenim količinama, od maksimalno 120 komada po vrsti, a na tržište će izlaziti u tematskim serijama, od kojih će prva, koja je upravo stigla na police odabranih trgovina, biti posvećena domovini kakaa, Srednjoj i Južnoj Americi, a koja donosi tri čokolade izrađene od specifičnih kakao vrsta s tih lokaliteta: ECUADOR, Arriba National, 71 % GUATEMALA, Alta Verapaz, 74 % PERU, Sumaqao, 70 %.Nakon južnoameričke serije, slijedi serija čokolada koje donose terroir s različitih kontinenata (Južna Amerika, Afrika, Azija) dok će se treća serija baviti mikrolokalitetima unutar jedne zemlje.

 | Author: TAMAN foto: TAMAN

Na pitanje kako to da su se odlučili na proširenje proizvodnje u ovim izazovnim vremenima odgovaraju: „Bean to bar proizvodnju planiramo već više od dvije godine, uložili smo jako puno energije i vremena u to, otputovali u Ekvador, posjetili farme, učili sa samog izvora znanja o uzgoju, fermentaciji, i daljnjoj obradi kakaovca, te selekciji i testiranjima. Kad je u ožujku krenulo zatvaranje gospodarstva i otkazivanje narudžbi, kao i mnogi drugi, i mi smo bili u dilemi - što i kako, da li pauzirati proizvodnju ili ne? Pandemija nas je svakako usporila u našim planovima, jer utjecala je na cjelokupnu situaciju u svijetu, no ipak smo odlučili ne posustati, ne predati se okolnostima i vjerovati da se sav naš trud i strast uloženi u ovaj posao zadnjih pet godina ne mogu tek tako ugasiti. Ostali smo u stalnom kontaktu s kupcima, trgovcima s kojima surađujemo, kolegama kuharima i slastičarima te se pokušali prilagoditi situaciji. Slušali smo što naši kupci traže od nas, uveli smo direktne narudžbe, prilagodili recepture i proizvodne principe gourmet čokolada kako bi im produžili rok trajanja bez da izgube na kvaliteti, te u konačnici, odlučili krenuti s mikro bean to bar proizvodnjom te kupcima ponuditi edukativne serije s obzirom na to da postoji veliki broj ljudi koji su željni naučiti više o čokoladi i uživati u vrhunskim proizvodima, a trenutno im se ne nude na našem tržištu. U ovoj situaciji svi ćemo biti više doma, bit će manje događanja pa vjerujemo da će ljudi prepoznati vrijednost svega ovoga što smo im ponudili.“

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.