Najave 03. rujna 2024.

Tijesto se već razvlači, sve je spremno za 9. Štrudlafest!

Povrće
25 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
štrudlafest
Štrudlafest
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ljubitelji štrudle ovaj vikend, točnije od petka do nedjelje, obavezno moraju posjetiti Jaškovo gdje će se održati 9. Štrudlafest

Svake godine početak rujna rezerviran je za nezaobilazni Štrudlafest, festival koji se slavi omiljena tradicionalna hrskava poslastica sočnog punjenja - štrudla.

Domaće vučeno tijesto i sočan nadjev, uglavnom sladak (iako su sve češći i slani nadjevi) recept su za vrhunsku štrudlu, a recept za Štrudlafest također je jednostavan - puno raznih štrudli, zanimljivih radionica i dobre zabave! Ovogodišnji Štrudlafest održat će se od petka do nedjelje, 6.-8. rujna.

Na Štrudlafest stižu štrudle iz Chicaga i Seebodena

U petak 6. rujna sve kreće štrudla safarijem u kajaku na rijeci Dobri, nastavlja se vodenom pješačkom turom Štrudla step by step, dok je u 17 sati na redu piknik Štrudlomanijak te vođena ruta Štrudla by bike.

Isti dan na glavnoj pozornici u 17.15 počinje Gastro show zlatne ambasadorice tete Marice "9 let već je prešlo", dok je u 18.30 na rasporedu Festival indijanske banane na Štrudlafestu. U petak nastupaju bendovi Zone Child i Psihomodo pop.

štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest se održava u Jaškovu, pokraj Ozlja foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U subotu 7. rujna program počinje već u 10 sati, a uz razne sportske aktivnosti i brojne radionice, u subotu je na redu i natjecanje u izradi štrudle "Gdo bu zafrknul i rastegnul najbolju štrudlu", gastro radionica Pivovare Medvedgrad, gastro show Pepas savijača, pa i gastro show "Štrudla iz Chicaga".

Za subotu je osmišljen i bogat dječji program, a detaljnu satnicu za sva tri dana Štrudla festa pronađi ovdje.

U nedjelju 8. rujna, zadnjeg dana Štrudlafesta, posjetitelje očekuju brojne outdoor aktivnosti u kojima će bolje upoznati ozaljski kraj. Naravno, i najmlađi štrudloljupci doći će na svoje.

Također, bogat je i program na glavnoj pozornici gdje nas očekuje "Ambasadorska štrudla", "Sonjina ribnička štrudla", "Najbolja štrudla Hrvatske 2023." te "Austrijska štrudla iz Seebodena".

štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Slavni rekord za najdužu štrudlu

Inače, Jaškovo se 6. rujna 2015. godine upisalo na kartu svijeta postavljanjem Guinnessovog rekorda za najdužu štrudlu na svijetu. Štrudla je postala prepoznatljiv brend ovog kraja, a Štrudlafest se od svog početka do danas razvio u najznačajniju gastro manifestaciju u Karlovačkoj županiji.

Manifestacija Štrudlafest nastala je kao logičan slijed nakon sada već legendarnog događanja “Iz Jaškova za svijet… štrudla za Guinnessa” na kojem je ispečena štrudla dugačka čak 1479,38 m.

štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudla je glavna zvijezda Štrudlafesta foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Prvi Štrudlafest održan je već iduće 2016. godine, a među gostima su tada u Jaškovu bili legendarni Stevo Karapandža, akademik kulinarstva Branko Ognjenović, te Josip Abičić, šef kuhinje Milenij hotela iz Opatije. Štrudlafest je u zadnjih 9 godina rastao i razvijao se, a organizatori su slušali želje posjetitelja te su program obogatili brojnim dodatnim sadržajima.

A dok čekamo petak i početak ovogodišnjeg Štrudla festa uživamo u odličnom receptu za štrudlu od poriluka, mesa i piva. Dobar tek!

štrudlafest | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Štrudla od poriluka, mesa i piva
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso - Junetina 500 g
  • Poriluk 2 kom
  • Pšenično pivo 100 ml
  • Gljive 300 g
  • Maslac 50 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Dimljena paprika 1 žličica
  • Domaće tijesto za štrudlu
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200°C i pripremi veliki lim za pečenje te ga namasti uljem.


  2. Poriluk očisti, operi pa nareži na tanke kolutove.


  3. Gljive očisti i nareži na trakice.


  4. Na ugrijanu tavu stavi maslac i zatim dodaj poriluk te ga lagano dinstaj uz povremeno miješanje.


  5. Kada poriluk omekša dodaj meso, promiješaj pa sve zalij pivom.


  6. Dodaj začine, promiješaj još jednom i pusti da tekućina ishlapi, tj. da se pivo reducira.


  7. Provjeri okus i začini još ukoliko je potrebno. Ostavi da se nadjev malo ohladi.


  8. Po 2 kore za štrudlu namaži uljem, stavi po dužini smjesu pa pažljivo zarolaj i prebaci u lim za pečenje. Nastavi tim redom dok ne napuniš lim.


  9. Po vrhu savijaču namaže uljem i peci oko 20 minuta.


  10. Malo ohladi, nareži i posluži uz pivo.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.