Novi jelovnik zagrebačkog restorana Time baziran je na tri pojma – hibachi, yakitori i Izakaya. Namjera neformalnog uživanja u hrani i alkoholnim pićima karakteristika je japanskih Izakaya restorana, dok je hibachi tradicionalan japanski grill na drveni ugljen. Yakitori pak je originalno jelo od piletine nabodeno na štapić i grilano na hibachi grillu, no naziv se koristi i za druge vrste mesa, ribu te povrće na ražnjiću.
Premijera hibachi grilla u Hrvatskoj
Na večeri u Timeu dijelili smo, po principu Izakaya restorana, yakitori s piletinom, brancinom, svinjskom potrbušinom, kobasicama, prepeličjim prsima i kozicama, ali i povrtne verzije s bamijom i padron paprikom. Posluženi su nam i prilozi s novog jelovnika, izvrsni prženi krumpirići i krumpir salata s wasabijem i komoračem, fried rice te naan, na koji smo mazali njihov domaći ajvar i Kansas city BBQ umak.
Yakitori su, uz nahvaljeni sushi, nova okosnica Timeovog jelovnika. Pojedinačne se cijene kreću između 25 kuna, za povrtne, do 90 kuna, koliko stoji ražnjić s fileom brancina. Yakitori je dostupan i u sklopu menija za ručak u kombinaciji s prilogom. Na naše zadovoljstvo, utorkom će vrijediti akcija 2 + 1 gratis.
Osim za pripremu yakitorija, chef Marko Alilović Hibachi je iskoristio i za grilanje vrata crne slavonske svinje, odležanog sirloina galicijskog goveda, steaka od janjećeg buta te ribe eye steaka. Na novom je jelovniku zadržao i uspješnice poput ramena i pokea, ali i All you can eat sushi ponedjeljkom od 17 sati.
Slatko... i kokteli
Od početka tjedna, kada su novi jelovnik predstavili, moguće je dijeliti i desert – dvije vrste sladoleda. Kombinaciju čokolade i limunske trave poslužuju uz puslice s togarashi papričicom, a kokos uz crumble od manga.
Rijetko nailazimo na toliko kremast sladoled punog okusa, a činjenica da ga pripremaju neposredno prije serviranja, uz pomoć tekućeg dušika, svakako doprinosi krajnjem dojmu.
Treba istaknuti i novu kartu koktel majstora Romana Rabika s devet izvanserijskih koktela. Redovna im je cijena 77 kuna, no četvrtkom će biti dostupni po promotivnoj cijeni od 55 kuna.
Ne znamo jesu li nam bio bolji yakitori od brancina, naan s ajvarom, hrskavi krumpirići ili pak koktel Bricks od gina, naranče i korijandera. Srećom, ne moramo birati.
Naše preporuke za novi jelovnik!