Najave 20. lipnja 2024.

Tunalicious Street Food Festival u rujnu stiže u Poreč

Tunalicious Street Food Festival
Tunalicious Street Food Festival
foto: Manuel Paljuh
Vrhunska jela od tune u porečkim restoranima i gastro kornerima na rivi, sjajan glazbeni program te gastro spektakl u restoranu Spinnaker obilježit će ovogodišnje izdanje festivala posvećenog kraljici Jadrana

Od 9. do 15. rujna, održat će se novo izdanje Tunalicious Festivala, već tradicionalne tuna manifestacije koja na porečke ulice i rivu donosi raznolike gastronomske trendove te bogat zabavni i sportski sadržaj. Tunalicious ove godine stiže s čak četiri programske kategorije: Tuna Restaurant Week, Spinnaker Gourmet Stage, Tunalicious Street Food Festival i TunIstra – sportsko natjecanje u lovu na veliku ribu, odnosno “big game fishing”.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Manuel Paljuh Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh

Prepoznatljiv događaj

"Tunalicious Festival je od svog prvog izdanja 2015. godine postao prepoznatljiv događaj koji okuplja lokalnu i međunarodnu publiku, a Poreč pozicionira kao grad u kojem se lovi i jede najkvalitetnija tuna, ne samo na Jadranu nego i u ovom dijelu Sredozemlja. Događanjima poput ovoga aktivno radimo na podizanju kvalitete turističke ponude i destinacije, omogućavamo produljenje turističke sezone i kreiramo uvjete za cjelogodišnji turizam.

Posjetitelji će moći uživati u bogatom zabavnom programu te svjedočiti bogatstvu i kvaliteti naše tune, glavne zvijezde ovog festivala. Sretni smo jer ove godine Tunalicious stiže u originalnom izdanju, kakav je bio prije pandemije, zajedno s TunIstra big game natjecanjem”, komentirala je u ime organizatora Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamaru.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Manuel Paljuh Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh

Vraća se TunIstra

Vraća se TunIstra, međunarodno sportsko natjecanje u lovu na veliku ribu Od 11. do 14. rujna u Poreč stižu natjecateljski brodovi koji će u tri ribolovna dana testirati svoje granice u lovu na “kraljicu Jadrana”.

Za ovo natjecanje je odobrena kvota za izlov plavoperajne tune od minimalno 830 kilograma tako da će se najveće ulovljene tune svakodnevno vagati i bodovati na porečkoj rivi, što posjetiteljima daje priliku da ih vide uživo. Ostali primjerci tuna i drugih riba bit će prema „catch & release“ principu pušteni natrag u more.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Manuel Paljuh Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh

Rujan nije slučajno odabran kao termin ovog festivala, naime tada se u istarskom akvatoriju kreću kapitalni primjerci tune. Na posljednjem izdanju TunIstra natjecanja, održanom 2019. godine, ulovljena je rekordna tuna težine 198,75 kg i duljine 213 cm, a u ovim vodama nije rijetkost susresti još grandioznije primjerke.

Radi toga se Poreč nameće kao logičan odabir za sve ljubitelje adrenalina koji se žele okušati u ovom sportu, te iskusiti neizvjesnost potrage za kraljicama Jadrana, kao i doživjeti uzbuđenje u borbi s njima.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Press Tunalicious Street Food Festival foto: Press

Od fine didninga do street fooda

Gastronomska ponuda i zabavni sadržaj bogatiji iz godine u godinu Tunalicious Festival će početi u ponedjeljak, 9. rujna, i to Tuna Restaurant Weekom koji će trajati sve do nedjelje. Tijekom sedam dana brojni će restorani poreštine kreirati posebne jelovnike s inovativnim jelima od tune i to po promotivnim cijenama.

Vrhunac ovog gastronomskog događanja bit će Spinnaker Gourmet Stage 12. rujna. Radi se o posebnoj gourmet večeri u Valamarovom nagrađivanom restoranu Spinnaker koju potpisuje poznati gostujući chef te tom prilikom priprema pravi gastro spektakl s tunom u glavnoj ulozi.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Press Tunalicious Street Food Festival foto: Press

Za one koji ipak preferiraju street food varijantu i uživanje u zalogajima „s nogu“ uz festivalsku glazbu, Tunalicious Street Food Festival će od 12. do 14. rujna na porečkoj rivi na gastro kućicama i prikolicama nuditi zanimljive iteracije svima omiljene tune - od specijaliteta pripremljenih na azijski način do popularnih burgera ili pak sočnih odrezaka.

U sklopu događaja će na festivalskoj pozornici na rivi nastupati i poznata imena hrvatske i regionalne glazbene scene, a organizatori će uskoro otkriti koga ćemo imati priliku slušati uživo.

Organizaciju ovog događaja potpisuje agencija MPG u suradnji sa sportsko-ribolovnim klubom Big Game 4 Tuna, dok je generalni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar. Podršku pružaju i sponzori domaćini Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica. Više detalja o festivalu možete pronaći na web stranici www.tunaliciousporec.com.

Tunalicious Street Food Festival | Author: Press Tunalicious Street Food Festival foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.