Najave 04. srpnja 2018.

Turneja koja slavi savršeni espresso stigla je u Rijeku!

foto: Barcaffé
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon Osijeka i Splita, Caffe bar La Bodega u Rijeci je 29. lipnja, bio treća postaja u sklopu prve službene turneje kave u Hrvatskoj. Zvijezda turneje bio je Barcaffe, jedan od regionalno najznačajnijih brendova u espresso kavi te njegovi baristi - vrhunski stručnjaci koji od pripreme kave čine pravu umjetnost.

Uz Barcaffe i bariste, još jedna zvijezda s riječkom adresom se okušala u pripremanju vrhunskog Espressa: Ivanka Mazurkijević iz Stampeda, koja ne može zamisliti niti jedan svoj dan bez kave! Riječka nogometna legenda Milan Radović također se okušao u pripremi Espressa i te savladao osnove latte arta!

 | Author: Barcaffé foto: Barcaffé

Ugostitelji i gosti su saznali zanimljivosti o porijeklu kave, o pripremi vrhunskog espressa, okušali su se u latte artu i uživali u pripremi i okusu savršene kave, bilo da je riječ o espressu ili napicima za koje je on osnova, kao što su cappuccino ili macchiato.

Barcaffé espresso – organizator turneje, nositelj je 6 zlatnih medalja na istaknutom međunarodnom natjecanju (International Coffee Cup Tasting) u Italiji, a posjetiteljima u Campus Cafeu otkrio je tajne famoznih 5M: mješavina, mlin, mašina (ili aparat), ruke (na talijanskom mano) i održavanje (manutenzione).

Turneja se nastavlja u Zagrebu 14. i 28. rujna!

 | Author: Barcaffé foto: Barcaffé

5M
Miscela (mješavina kave)

- Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kave. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kave i poseban način prženja jamče idealnu kombinaciju okusa i arome.


Macinadosatore (mlin za kavu)
- Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja ni uz najbolju mješavinu nećete postići idealan okus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kave ne uspiju otopiti, dok kroz presitno mljevena zrna voda ne uspijeva proći.


Macchina Espresso (aparat za espresso)
- Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste ima čitav niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u rasponu 88 – 92 °C, tlak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kave 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso jamče kvalitetu Barcaffè espressa.


Mano (ruke, iskustvo)
- Od umijeću barista ovisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barist zna kako i koliko kave treba staviti u filter. Pravi barist ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina točno određena, šalice su pravilno zagrijane, a kava se toči polako i po strani.

 | Author: Barcaffé foto: Barcaffé


Manutenzione (održavanje aparata)
- Aparat traži redovno održavanje, posebno dijelova ključnih kod pripreme kave. Odstranjivanje kamenca i taloga od kave još su jedan bitan aspekt održavanja.Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti okus kave.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.