Najave 24. travnja 2024.

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

šuma hrane, WFF
U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj
foto: WFF Press
WWF Adria, Grad Koprivnica i Komunalac posadili više od 900 biljaka u samoodrživi voćnjak koji će koristiti građani Koprivnice i studenti Sveučilišta Sjever

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila je najveću šumu hrane u Hrvatskoj obilježivši tako Dan planeta Zemlje. Ova šuma hrane, koja će biti javno dostupna studentima i građanima, 'niknula' je na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu.

Što je to šuma hrane?

Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje.

šuma hrane, WFF | Author: WFF Press U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: WFF Press šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL

"Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Ovaj Dan planeta Zemlje obilježavamo sadnjom najveće šume hrane, čak pet puta veće od prošlogodišnje, sa 150 stabala voćaka i čak 750 sadnica komplementarnog aromatičnog i začinskog bilja, te manjih voćaka i povrtnica. Najljepše od svega je da je zbog sadnje na permakulturan način ona zapravo – samoodrživa", istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL

Najbolji način sadnje s obzirom na klimatsku sadašnjost

Uoči sadnje šume hrane, u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, kao i brojni vrtićari, učenici i studenti iz tog grada, tijekom kratkog osvrta na Dan planeta Zemlje, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji Dunja Mazzocco Drvar istaknula je zašto je šuma hrane najbolji način sadnje s obzirom na klimatsku sadašnjost.

"Iz mjeseca u mjesec svjedoci smo različitih klimatskih rekorda pa i vremenskih ekstrema koji nas podsjećaju da se klima već promijenjena te da se i dalje mijenja i čini i prirodu i nas sve ranjivijima.

šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL

Baš je danas objavljen izvještaj europskog klimatskog servisa Copernicus u kojem uz ostalo stoji da je u 2023. godini zabilježen rekordan broj dana s ekstremnim toplinskim stresom te da se smrtnost povezana s vrućinom povećala za 30% u posljednjih 20 godina.

Zelene površine u gradovima jedan su od efikasnijih načina smanjenja toplinskog otoka, a ovako sađene šume i same će sebe očuvati u promijenjenim klimatskim uvjetima. Upravo su ovakve akcije i ohrabrivanje građana da repliciraju šume hrane u svojim domovima koristan alat prilagodbe na klimatsku krizu i sve vremenske ekstreme s kojima se suočavamo", rekla je Mazzocco Drvar.

šuma hrane, WFF | Author: Damir Špehar/PIXSELL U Koprivnici je posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj foto: Damir Špehar/PIXSELL

Tijekom ove proslave Dana planeta Zemlje proglašeni su i pobjednici Terrapije 2.0 "Glasaj za Zemlju!". Nakon prošlogodišnje Terrapije, koja je predstavila prvi hrvatski digitalni Klimatski rječnik, u svom nastavku projekt je usredotočen na pojašnjavanje tematike klimatskih promjena uz poziv na akciju. Studenti Sveučilišta Sjever predstavili su svoje radove, dok je u dvorištu nicala šuma hrane.

Sadnja najveće šume hrane održala se zahvaljujući financijskoj podršci partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Intesa Sanpaolo.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući održivu upotrebu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipnu potrošnju. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.