Najave 22. svibnja 2024.

U Kutini se u petak i subotu održava 30. MoslaVina

bijelo vino
Na 30. izdanju festivala MoslaVina na svoje će doći ljubitelji škrleta, i drugih autohtonih sorti
foto: Matthieu Joannon/Unsplash
Ovaj petak i subotu, 24. i 25. svibnja održat će se jubilarno 30 izdanje Festivala vina – MoslaVina Kutina 2024. na kojem su u fokusu autohtone sorte, ali i druga vrhunska vina

Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri.

No Moslavina je daleko poznata i po voćarstvu, vinogradarstvu i poljoprivredi što dokazuje jačanjem OPG-ova, ali i jakom vinskom cestom na kojoj dominiraju vina autohtonih vinskih sorti s posebnom zvijezdom Škrletom.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Moslavački vinogradi foto: Nikola Zoko

Najveće mjesto Moslavine, ujedno i gospodarsko i trgovačko središte je grad Kutina koja će ovog vikenda biti domaćin manifestacije Festival vina – MoslaVina Kutina 2024., a najavljena je i izložba vina izvornih hrvatskih sorti. Manifestacija se održava u petak i subotu 24. i 25. svibnja u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Croatia osiguranja d.d.

Promocija autohtonih sorti i kulture pijenja vina

''Ovo je prilika za promociju moslavačkih vinara, autohtonih sorti vina, kulture pijenja vina te utjecaja na jačanje suradnje unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja. Tako će se u petak 24. svibnja u 16 sati održati panel rasprava "Sadašnjost i budućnost autohtonih sorti s aspekta eno-gastro turizma“, nakon koje će uslijediti svečano otvaranje Festivala u 17:30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana", najavljuju organizatori.

Kvanrer Wines, Miroslav Palinkaš | Author: Ivana Čutura Stižu i jake snage udruge Kvarner Wines, koja je posebno posvećena autohtonim sortama foto: Ivana Čutura

Svoja vina predstavit će 18 izlagača i Udruga Kvarner Wines, a kako priliči ovoj manifestaciji neće nedostajati i atraktivne zabave uz Paint & Wine, koktel i škrlet radionice, a moći ćete saznati i kako je moslavačko vino došlo uz bok najboljih hrvatskih kupaža.

Autohtone hrvatske sorte vina predstavljaju bogatstvo i raznolikost vinogradarske baštine Hrvatske, izvor su u ponosa za hrvatske vinare i kulturno nasljeđe koje se njeguje i promiče potičući tako očuvanje i valorizaciju vinske baštine zemlje. Tako će u bogatom programu biti predstavljene najvažnije autohtone sorte Hrvatske na vinskoj radionici koju će održati Hrvoje Košutić u 19:30 sati.

Zabavan vinski kviz i glazbeni program

Za one željne brušenja znanja i odlične zabave spreman je vinski kviz Moslavina Wine Wisdome uz kojeg će biti poslužen koktel sa škrletom.

Subotnje poslijepodne, 25. svibnja, započet će Gala tastingom – dijagonalnim kušanjem različitih sorti i godišta Vina Košutić i pjesničkom priredbom Grozdovi i stihovi. Uz dobre kapljice neće nedostajati ni glazbene zabave jer će sve posjetitelje u petak zabavljati Parni valjak i The Juky & Saxente, a u subotu Sanja, Marinko i Zec s najvećim hitovima grupe Novi fosili i Prima Bend. Koncerti su besplatni za sve posjetitelje!

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Tomislav Trdenić foto: Nikola Zoko

Blizu su i sjajne vinarije

Želiš li vikend provesti na ovoj manifestaciji, Kutina i njezina okolica nudi savršene vinske sadržaje. U krugu od dvadesetak kilometara od centra Kutine, na obroncima moslavačke gore nalaze se brojne vinarije koje će tijekom manifestacije,ali i svakog drugog dana vinoljupcima ponuditi jedinstveno iskustvo.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Vina vinarije Trdenić foto: Nikola Zoko

Trdenić - između tradicije i trenda

Nedaleko od centra Kutine, okružena vinogradom koji s posjetiteljima svakog dana ispraća sunce na horizontu nalazi se obiteljska vinarija Trdenić. Pod sloganom "Između tradicije i trenda" domaćin ove vinarije Tomislav Trdenić posjetiteljima će poslužiti najbolja moslavačka vina - od opojnog pjenušca, aromatičnog rosea 2021., pa sve do zvijezda ove vinarije, Škrlet Private Collection 2021. i Gewürztraminera Private Collection 2020.

U ovoj vinariji modernog dizajna s bazenom 'iznad vinograda' hrana je sljubljena s domaćim specijalitetima okolnih OPG-ova.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Impresivni podrumi OPG.-a Glavica foto: Nikola Zoko

OPG Glavica - fascinantni podrumi

Nešto dalje, na Mramor brdu, u Repušnici, nalazi se OPG Glavica. Gdje god pogledate vidjet ćete vinograde, a pustite li pogled da odluta zaustavit će se na dijelu Lonjskog polja. Kušanje vina na ovom mjestu upotpunjuje doživljaj svima koji žele malo odmoriti i uživati u prirodi uz čašu vrhunskog škrleta, graševine ili možda frankovke.

Vlasnik ovog OPG-a mladi vinar Antun Glavica stare je kleti u vinogradima pretvorio u luksuzne kuće za odmor koje će uskoro otvoriti vrata brojnim turistima koji žele uživati u vinskom turizmu bez da pri tome sjedaju za volan.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Antun Glavica foto: Nikola Zoko

Dok boraviš na ovom mjestu oduševit će vas podrumi - jedan klasičan i jedan skroz moderan, ukopan u zemlju i zaštićen staklenim podom. Pogled je impozantan na izgled vinskog podruma gdje se nalaz preko tri tisuće butelja, ali i amfore u kojima odležava vino.

''Naša dugogodišnja tradicija proizvodnje vina za osobne potrebe prerasla je u još veću ljubav prema tome i potaklo nas da proširimo svoju proizvodnju.

To se pokazalo kao dobra odluka jer su naša vina na natjecanjima osvojila zlatne, srebrne i brončane medalje. Kada nešto voliš i uložiš svu svoju energiju i trud u to, rezultat je nezaobilazan. Lijepo je čuti pohvale s raznih strana, i zato dođite, kušajte i uvjerite se sami u kvalitetu naših proizvoda'', rekao je Antun Glavica.

MoslaVina, Klet Romić | Author: Nikola Zoko Nikica Katić s bakom Nadom i djedom Dragom foto: Nikola Zoko

Obiteljska priča Kleti Romić

Odlično gostoprimstvo će pružiti i Klet Romić koja se nalazi u selu Kutinska Slatina. Tu je glavni gazda Nikica Katić, koji će već u prvim trenucima boravka na ovom mjestu gostima ispričati cijelu obiteljsku priču o nastanku ovog gospodarstva kroz koju ćete saznati da je gazda zapravo djed Drago.

Naime, njegovi djed i baka - Drago i Nada prvo vino na ovom mjestu napravili su 1974 godine, a od 1980 godine u svojoj kleti počeli su primati i goste. Dobro utisnutim temeljima dali su priliku novim generacijama da nastave s poslom pa je tako Nikica 2000. godine dedinu klet pretvorio u ozbiljan OPG i obrt koji je u Moslavini poznat po odličnom spoju vina i autohtone hrane.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Nikica Katić foto: Nikola Zoko MoslaVina | Author: Nikola Zoko Vina Kleti Romić foto: Nikola Zoko

Na ovom mjestu može se kušati škrlet, graševinu ali i vinsku zvijezdu ovog domaćinstva vino Dragonada (Po djedu i baki Dragi i Nadi) koja odlično prati domaću hranu na tanjuru. U kuhinji ovog OPG-a kuha baka Nada (umirovljena kuharica koja je nekad kuhala u Petrokemiji pripremajući više tisuća gableca svaki dan), a specijaliteti su joj kokošja juha s jetrenim knedlama, pečenja, vratina u škrletu, gulaš od divljači s domaćim knedlama.

Budući da se dobro zna da se na ovom mjestu odlično jede i pije prije dolaska na OPG Romić svakako je potrebno unaprijed rezervirati mjesto i - ne zakasniti! Jer bakine su knedle najbolje kad su tople.

MoslaVina | Author: Nikola Zoko Damir Košutić foto: Nikola Zoko

Vinarija Košutić vinom se bavi od davnina

I na kraju - izdvajamo još jednu zanimljivu vinsku priču koja se nalazi u blizini kleti Romić. Vinarija Košutić, osnovana 2006.godine iako su joj temelji utisnuti daleko u prošlosti. Naime, u ovoj su se obitelji vinogradi sadili i vino radilo od davnina, a ta ljubav se prenosila s koljena na koljeno.

Posebnost ove vinarije je kultivacija vinove loze (na 3 hektara površine) što znači da imaju potpunu kontrolu nad kvalitetom ručno ubranog grožđa. Košutići uzgajaju graševinu, cabernet sauvignon, riesling, pinot bijeli, muškat žuti i, naravno, zvijezdu moslavačkih sorti – škrlet.

U ovoj vinariji obavezno se nazdravlja čašom pjenušca Noel. Riječ je o prirodnom pjenušavom vinu nastalom tradicionalnom metodom sekundarnog vrenja u boci uz odležavanje 24 mjeseca na talogu kvasaca.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.