U bogatom dvodnevnom programu Bundevijade moći ćete doživjeti običaje i baštinu Gorskog kotara, zabaviti se i opustiti kroz brojna natjecanja. Zbog epidemioloških mjera manifestacija se i ove godine održava na otvorenom, na Gradskoj tržnici i u izletištu Kamačnik. Na tim lokacijama se od 10 do 18 sati mogu kupiti autohtoni proizvodi na prodajnoj izložbi od lokalnih izlagača, poput bundeve, bučinog ulja, te druge proizvode od bundeva, kao i sve ostale eko-etno proizvode, te kušati razne delicije bogate gastronomske ponude. Za dodatnu zabavu i opuštanje pobrinut će se izvedbe kulturno – umjetničkih društava.
Također će biti predstavljena starinska i nesvakidašnjih jela, a održat će se i razna natjecanja i natječaji. Tradicionalno će se održat natjecanje za najmanju, najinteresantniju i najtežu bundevu, kao i natjecanje za najljepši izlagački prostor, dok se na nagradni foto-natječaj sa svojim fotografijama mogu prijaviti građani sa prigodno ukrašenim kutkom svog doma i gosti sa svojom fotografijom s Bundevijade. Razne delicije od bundeve moći ćete također kušati u svim ugostiteljskim objektima i OPG-ovima na području Grada Vrbovskog, a neke od njih pripremit će i restoran Kamačnik koji nam je ustupio nekoliko svojih receptura koje vas očekuju za njihovim stolom, a to su juha od bundeve, pileći odrezak u umaku od bundeve i bučnica, koje vam donosimo u nastavku.
Juha od bundeve
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g bundeve
- 50 g poriluka
- 1 mrkva
- celer, peršin
- 50 ml vrhnje za kuhanje
- bučino ulje
- sol, papar, muškatni oraščić
Priprema:
- Bundevu očistiti, oguliti i narezati te staviti kuhati s ostalim povrćem sa nekoliko kapi bučina ulja.
- Kad sve povrće potpuno omekša, usitniti ga štapnim mikserom, dodati vode, po želji začiniti, prokuhati te na samom kraju dodati vrhnje za kuhanje.
Pileći odrezak u umaku od bundeve
Sastojci za 4 osobe:
- 800 g pilećeg filea
- 300g bundeve
- celer
- mrkva
- manja glavica luka
- peršin
- sol, papar
- bučino ulje
- 100 ml vrhnje za kuhanje
Priprema:
- Od pilećeg filea napraviti odreske, posoliti ih, popapriti te s jedne strane uvaljati u brašno.
- Popržiti ih na zagrijanom ulju i izvaditi sa strane.
- Na ulje dodati povrće sitno nasjeckana, lagano pirjati uz dolijevanje vode, dok potpune omekša.
- Povrće propasirati, začiniti po ukusu, dodati vrhnje za kuhanje, dodati odreske i još kratko prokuhati.
Bučnica
Tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 0,1 lit ulja
- sol
- voda
Nadjev:
- 0,5 kg svježeg sira
- 0,5 kg naribane bundeve
- 0,2 lit kiselog vrhnja
- sol
- 2 jaja
Premaz:
- 0,2 lit kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Priprema:
- Od brašna soli, ulja i vode, umijesiti glatko tijesto te ga pustimo da odstoji.
- U međuvremenu pripremamo nadjev, pomiješamo sve sastojke i dodamo sol po ukusu.
- Tijesto rukama razvući vrlo tanko, rasporediti nadjev do polovice tijesta te zarolati pomoću stolnjaka. Staviti u protvan, premazati i peći u zagrijanoj pećnici na 160 C 30 minuta.