Imamo odličnu vijest za sve ljubitelje vrhunskog panettonea! Naime, od danas može se napraviti vrhunski domaći panettone u dva okusa - jedan s kandiranim voće, grožđicama i bademima te drugi, čokoladni, napravljen od vrhunska čokolade Valrhona. Oba se proizvode u Zaprešiću, a na tržište ih, nakon duge pripreme i edukacije, na tržište stavlja Dubravica u čijim će se prodavaonicama i moći nabaviti.
Nakon prošlogodišnje limitirane serije panettonea nastale u suradnji s renomiranim talijanskim slastičarom Andreom Tortorom koja se rasprodala brzinom svjetlosti, ove godine Dubravica s ponosom najavljuje, po prvi puta, panettone iz vlastite proizvodnje koji je nastao po recepturi Andree i Krunoslava!
Panettone
Panettone se s razlogom naziva Mount Everestom slastičarstva i pekarstva, a panettone priča iz Dubravice započela je prije dvije godine, kada je njihov glavni tehnolog, te ujedno i jedan od vlasnika, Krunoslav Mikelec, proveo nekoliko nezaboravnih dana u Italiji u pogonu renomiranog slastičara Andree Tortore. Ove je godine pak Andrea došao u Zagreb i dva tjedna držao edukaciju te uvježbavao tim Dubravice kako bi mogli samostalno izrađivati panettone najviše kvalitete.
O nevjerojatno kompliciranom postupku izrade panettonea imali smo priliku čuti na premijernom predstavljanju u zagrebačkom restoranu Mano2 gdje smo uz pjenušce obiteljske vinarije Tomac kušali dva okusa s premium sastojcima (panettone klasični i panettone 3 čokolade) koje ove godine rade u Zaprešiću po metodi Andrea Tortore.
Lievito madre
Lievito madre
“Poanta panettonea leži u vrlo složenom dugotrajnom procesu pripreme prirodnog kvasca, tzv. lievita, kroz tri precizno vođene fermentacije, a koji je duša i tijelo svakog pravog zanatskog panettonea. Dodatak prirodnog kvasca u kojem omjer alkoholne i lakto fermentacije mora biti vrlo precizan, ključan je korak prilikom izrade ove vrhunske slastice. Presudnu ulogu igra tehnika, kao i odabir visokokvalitetnih sirovina.
Priča o panettoneu je nastala zahvaljujući vještoj primjeni prirodnog kvasca, ukrašena sočnim kandiranim voćem i mesnatim grožđicama. Nježni mirisi mliječnog maslaca obavijeni su egzotičnom aromom bourbon vanilije i začinskim notama agruma. Naime, panettone sadrži veliku količinu kandiranog voća i grožđica koje pri svakom zalogaju u ustima stvaraju malu eksploziju svježine i ugodne slatkoće.
S druge strane, čokoladni panettone pruža potpuno drugačiju, ali jednako posebnu rapsodiju okusa. Njegov glazirani omotač, pun kakaa i uljepšan lomljenim lješnjacima iz Piemonta, otkriva tijesto u kojem glavnu ulogu ima čokolada u svim svojim oblicima” rekao je Krunoslav Mikelec.
Panettone
Panettone
Predivne limene kutije za panettone dizajnirao je Predrag Zagorac iz Biroa.
Andrea Tortora, "kralj panettonea”, proglašen je najboljim slastičarom Italije 2018. godine, a njegov panettone isto tako najboljim, 2018., 2019. i 2022. godine. Bogato iskustvo stekao je kao pastry chef restorana St. Hubertus (3 Michelinove zvjezdice).
Ovom prilikom predstavljen je i specijalni Andrein panettone iz ovogodišnje nove kolekcije od kruške i pralina. Taj će se panettone naći u vrlo ograničenoj seriji od svega 100 komada u odabranim Dubravica prodavaonicama u Zagrebu. Isto tako u prodaji će se naći i njegov izvrsni Pandoro, također tradicionalna talijanska božićna slastica.
Panettone
Suradnja Krunoslava Mikeleca i Andree Tortora nastavit će se i u idućim godinama pa je za očekivati da ćete i ubuduće u Hrvatskoj imati prilike kušati fantastične razne verzije ove svjetski tražene slastice.
Panettone iz Dubravice ostaje svjež oko 35 dana, a može se nabaviti od dana, 4. prosinca, u većini poslovnica Dubravice u Zagrebu te u nekoliko odabranih u Zaprešiću. Klasični stoji 37, a čokoladni 39 eura.
Panettone