Najave 04. prosinca 2023.

Uz pomoć talijanskog majstora u Zaprešiću se peče vrhunski panettone

Panetttone iz Dubravice
'Klasični' panettone s kandiranim voćem, grožđicama i bademima foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrhunski panettone dio je talijanske blagdanske tradicije,a sve češće nalazi se i na blagdanskim stolovima u Hrvatskoj! I zato veseli vijest da su od danas dostupna čak dva okusa panettonea proizvedenog u Zaprešiću, u Dubravici

Imamo odličnu vijest za sve ljubitelje vrhunskog panettonea! Naime, od danas može se napraviti vrhunski domaći panettone u dva okusa - jedan s kandiranim voće, grožđicama i bademima te drugi, čokoladni, napravljen od vrhunska čokolade Valrhona. Oba se proizvode u Zaprešiću, a na tržište ih, nakon duge pripreme i edukacije, na tržište stavlja Dubravica u čijim će se prodavaonicama i moći nabaviti.

Nakon prošlogodišnje limitirane serije panettonea nastale u suradnji s renomiranim talijanskim slastičarom Andreom Tortorom koja se rasprodala brzinom svjetlosti, ove godine Dubravica s ponosom najavljuje, po prvi puta, panettone iz vlastite proizvodnje koji je nastao po recepturi Andree i Krunoslava!

 | Author: Press Panettone foto: Press

Panettone se s razlogom naziva Mount Everestom slastičarstva i pekarstva, a panettone priča iz Dubravice započela je prije dvije godine, kada je njihov glavni tehnolog, te ujedno i jedan od vlasnika, Krunoslav Mikelec, proveo nekoliko nezaboravnih dana u Italiji u pogonu renomiranog slastičara Andree Tortore. Ove je godine pak Andrea došao u Zagreb i dva tjedna držao edukaciju te uvježbavao tim Dubravice kako bi mogli samostalno izrađivati panettone najviše kvalitete.

O nevjerojatno kompliciranom postupku izrade panettonea imali smo priliku čuti na premijernom predstavljanju u zagrebačkom restoranu Mano2 gdje smo uz pjenušce obiteljske vinarije Tomac kušali dva okusa s premium sastojcima (panettone klasični i panettone 3 čokolade) koje ove godine rade u Zaprešiću po metodi Andrea Tortore. 

 | Author: Press Lievito madre foto: Press  | Author: Press Lievito madre foto: Press

“Poanta panettonea leži u vrlo složenom dugotrajnom procesu pripreme prirodnog kvasca, tzv. lievita, kroz tri precizno vođene fermentacije, a koji je duša i tijelo svakog pravog zanatskog panettonea. Dodatak prirodnog kvasca u kojem omjer alkoholne i lakto fermentacije mora biti vrlo precizan, ključan je korak prilikom izrade ove vrhunske slastice. Presudnu ulogu igra tehnika, kao i odabir visokokvalitetnih sirovina.

Priča o panettoneu je nastala zahvaljujući vještoj primjeni prirodnog kvasca, ukrašena sočnim kandiranim voćem i mesnatim grožđicama. Nježni mirisi mliječnog maslaca obavijeni su egzotičnom aromom bourbon vanilije i začinskim notama agruma. Naime, panettone sadrži veliku količinu kandiranog voća i grožđica koje pri svakom zalogaju u ustima stvaraju malu eksploziju svježine i ugodne slatkoće.

S druge strane, čokoladni panettone pruža potpuno drugačiju, ali jednako posebnu rapsodiju okusa. Njegov glazirani omotač, pun kakaa i uljepšan lomljenim lješnjacima iz Piemonta, otkriva tijesto u kojem glavnu ulogu ima čokolada u svim svojim oblicima” rekao je Krunoslav Mikelec.

 | Author: Press Panettone foto: Press  | Author: Press Panettone foto: Press

Predivne limene kutije za panettone dizajnirao je Predrag Zagorac iz Biroa.

Andrea Tortora, "kralj panettonea”, proglašen je najboljim slastičarom Italije 2018. godine, a njegov panettone isto tako najboljim, 2018., 2019. i 2022. godine. Bogato iskustvo stekao je kao pastry chef restorana St. Hubertus (3 Michelinove zvjezdice).

Ovom prilikom predstavljen je i specijalni Andrein panettone iz ovogodišnje nove kolekcije od kruške i pralina. Taj će se panettone naći u vrlo ograničenoj seriji od svega 100 komada u odabranim Dubravica prodavaonicama u Zagrebu. Isto tako u prodaji će se naći i njegov izvrsni Pandoro, također tradicionalna talijanska božićna slastica.

 | Author: Press Panettone foto: Press

Suradnja Krunoslava Mikeleca i Andree Tortora nastavit će se i u idućim godinama pa je za očekivati da ćete i ubuduće u Hrvatskoj imati prilike kušati fantastične razne verzije ove svjetski tražene slastice.

Panettone iz Dubravice ostaje svjež oko 35 dana, a može se nabaviti od dana, 4. prosinca, u većini poslovnica Dubravice u Zagrebu te u nekoliko odabranih u Zaprešiću. Klasični stoji 37, a čokoladni 39 eura.

 | Author: Press Panettone foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.