Najave 04. prosinca 2025.

Vedran Kiridžija predstavio novo vino - dingač Vrime je…

kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je...
Vrime je... za novi plavac Vedrana Kridžije
foto: Pavle Vidaković
Nakon više od 30 godina pravljenja vrhunskih plavaca, pelješki vinar Vedran Kiridžija napravio je još jedan - dingač Vrime je... te ga ponosno predstavio zagrebačkoj publici

"Vrime je...", poručivali su svojedobno Ivanu Perišiću iz Hajduka. On ih je poslušao, no ta priča nije slavno završila. "Vrime je" je i naziv pjesme nikad prežaljenog Olivera Dragojevića, objavljena 2024., nekoliko godina nakon njegova odlaska.  Vrime je je i naziv jedne nezavisne političke organizacije... Ovi zadnji uopće mi nisu zanimljivi!

Ma kao da je Dalmatincima stalno vrime za nešto! A sada je vrijeme, odnosno vrime i za novo vino legendarnog pelješkog vinara Vedrana Kiridžije - Vrime je... Riječ je o uistinu posebnom plavcu malom s položaja Dingač iz berbe 2022. Definitivno kruna jedne posebne vinarske karijere. Prije predstavljanja ovog vina u zagrebačkom Bistrou Nico's Kiridžija je najavio vjerojatan odlazak u vinarsku mirovinu, no poznavajući njega, mnogi su se na predstavljanju složili kako teško da će biti baš tako. "Što ću raditi ako neću raditi (vino)", zaključio je i sam Kiridžija.

kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Vedran Kiridžija foto: Pavle Vidaković kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Predstavljanje dingača Vrime je... u zagrebačkom Bistrou Nico's foto: Pavle Vidaković

Vrime je... za novo sjajno vino

"Odučio sam prije 4-5 godina napraviti ovo vino Vrijeme je... Krenuo sam s pripremama i došla je ta dobra berba 2022. Moj enolog Mario Radić i ja smo ga u tišini pripremali, nismo baš svakome dali da proba to vino, htjeli smo da još jedno vrijeme ostane tajna. 

Pitate me za naziv vina? Pa imate te tri točke na kraju, možete sami nastaviti rečenicu, ako želite, kako god hoćete. Prvo sam mislio da će to biti moje zadnje vino, ali što ću raditi ako ne radim?! Ipak radim za svoj gušt! Radi godina i bolesti odrekao sam se mnogočega, i ostalo mi je samo to moje vino", rekao je Vedran Kiridžija u svojem stilu. 

"Riječ je o dingaču iz dva vinograda, od loze stare četrdesetak godina. Proizvodnju smo vodili u najjednostavnijem mogućem obliku, bez utjecaja moderne tehnologije, s kvalitetom sirovine u fokusu", rekao je o novom vinu Kiridžijin enolog Mario Radić, dodavši kako svatko tko kuša Kiridžijin 'završni rad' osjetiti čar dingača i plavca malog, ali i karakter samog Vedrana Kiridžije.

Proteklog ljeta ovo je vino kušao i svjetski vinski novinar Andrew Jefford, koji je kušajući mnoge plavce posebno oduševljen bio upravo dingačem Vrime je... koji je opisao kao svjetsku klasu.

kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Enolog Mario Radić foto: Pavle Vidaković kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Vinski pisac Željko Garmaz i Kiridžijna nećakinja, food blogerica Ana Antunović foto: Pavle Vidaković

Vrime je... Za što je vrime?

Dugogodišnji Kiridžijin suradnik (zajedno prave kultnu pelješko-primoštensku kupažu Kontra), vinar, profesor vinarstva i predsjednik udruženja Vino Dalmacije Leo Gracin rekao je kako je Kiridžija izbacio još jedan vrhunski dingač s imenom koje pomalo provocira i postavlja pitanje “za što je vrime”, te da je možda vrijeme da netko od mlađih članova obitelji nastavi razvijati toliko vrijedan proizvod.

Svakako, Kiridžijina obitelj, a bili su mu podrška i na ovoj zagrebačkoj promociji, imaju od koga učiti i u ruke dobivaju vrijedno nasljedstvo koje treba znati nastaviti.

kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Vedran Kiridžija i njegova obitelj foto: Pavle Vidaković kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Vrime je... za dingač Vrime je... 2022. foto: Pavle Vidaković kiridžija, plavac mali, dingač, vrime je... | Author: Pavle Vidaković Jela chefa Gorana Kočiša s Kiridžijinim je vinima znalački upario sommelier i voditelj Bistroa Nico's Marko Rundek foto: Pavle Vidaković

Vrime je... da Hajduk postane prvak? Bolje ne (a evo i zašto)

"Vedran je obećao praviti vino sve dok Hajduk ne bude prvak, drugim riječima, Pelješac može mirno planirati još jedno stoljeće opskrbe. Do tada Vedran Kiridžija ostaje ono što je uvijek i bio, čovjek koji se s lozom svađa a s vinom miri, vinar kojeg ništa ne može slomiti, čovjek koji je od dingača napravio religiju", poručio je pak vinski pisac Željko Garmaz, autor najljepših i najljudskijih tekstova o hrvatskim vinarima.

Uz novi dingač Vrime je... iz berbe 2022., na promociji smo, uz zalogaje Bistroa Nico's ( fingerfood te jela rižoto s kestenom, pečeni češnjak, puževi crni tartuf; obrazi crne slavonske svinje, krema od čičoke, hrskavi kukuruz, pržena svinjska kožica, demi glace umak te kare od jelena, krema od crvenog kupusa, glazirani kesten, umak od borovnica) kušali i druga vina Vedrana Kiridžije. Od Kiridžija Plavca malog 2022., Tajano 2022., Dingač 2022. pa sve do Dingača M 2021. 

Vrime je... za kraj ovog teksta, i guštanje u Kiridžijinim vinima. Jer vina sama o sebi uvijek ispričaju najljepšu priču...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.