Najave 10. srpnja 2020.

Veralda je predstavila eko vina idealna za ljeto

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Veralda Malvazija Xtriana 2019 i Xtrian rose 2019. prva su ekološka vina vinarije Veralda i stvorena su za ljetnu sezonu!

Istarska vinarija Veralda poznata je po izvrsnim vinima i maslinovim uljima te inovativnom pristupu i otkrićima koja su ostavila velik trag u hrvatskom vinarstvu. Ova vinarija smjestila se na jednom od najprestižnijih položaja bujskih brežuljaka, između Brtonigle i Buja, a 26 hektara vinograda, obrađuje se i njeguje u ekološkom duhu kako bi se sačuvao okoliš i održala veća bioraznolikost.

Iako je svjetski ugled stekla svojim crnim vinom Istrian 2015, koji je na Decanter World Wine Awardsu osvojio „Platinium Best in show“ nagradu, bijela i rosé vina vinarije Veralda također su posebna priča, stvorena za ljetnu sezonu pred nama. Vinogradi i vinski podrum vinarije Veralda, od 2019. godine imaju eko markicu, a njihovi prvi ekološki predstavnici na tržištu su svježa i aromatična vina, punog, harmoničnog i skladnog okusa: Veralda Malvazija Xtriana 2019 i Veralda Xtrian Rosé 2019.

 | Author: Promo foto: Promo

Veralda Malvazija Xtriana 2019 je vino slamnato-žute boje s blagim zelenkastim odsjajem. Miris mu je cvjetan i voćan, a na nepcu je ugodno, zaokruženo i osvježavajuće. Karakterističan je izvrstan završetak, obogaćen izvanrednom svježinom danom mineralnim solima. Izvrsno se slaže uz ribu i školjke, a zbog svoje postojanosti sljubljuje se i uz crveno meso.

Veralda Xtrian Rosé 2019 proizveden je od autohtone sorte grožđa Teran, pažljivo ubranog i nježno prešanog da se ne bi izvukla boja. Ružičaste je boje te postojanog voćnog okusa koji podsjeća na šumsko voće i maline. Završetak je obogaćen ugodnom svježinom, gotovo pjenušavom. Odličan je uz škampe, a nezamjenjiv kao aperitiv.

 | Author: Promo foto: Promo

Elegancija, svježina, izvrsnost i trajnost karakteristike su vina Veralda berbe 2019.

Filozofija ove vinarije temelji se na konstantnoj težnji izvrsnosti te inovativnim pristupima u sinergiji s tradicijom i njenim vrijednostima, bez straha od novih izazova. Autohtonim sortama u vinariji Veralda pristupa se na dosad neviđen način. U njoj je proizveden prvi rosé od terana, što je ubrzo postao stil u proizvodnji istarskog roséa, a kasnije i pjenušca. Time je teran dobio eleganciju i potpunu novu dimenziju u sljubljivanju u eno-gastronomskom smislu na globalnoj vinskoj sceni.

„Htjeli smo proizvesti pjenušac od autohtone istarske sorte i odlučili smo se za sortu teran jer je jedina sorta u Istri koja se može usporediti sa sortama za proizvodnju dobrog šampanjca. Teran je sorta od koje se uvijek radilo samo crno vino i najprije smo morali otkriti kako dobiti rose od terana koji je bogat antocijaninima. Kad smo uspjeli dobiti prvi rosé, ostali smo fascinirani i odlučili ga flaširati iako to nije bio naš prvotni plan. Teran od davnina nije bio pretjerano poznata sorta, ali je u našem slučaju prošla kroz evolucijski ciklus, dospjevši na sam vrh vinske scene dobitkom priznanja Decanter. Veliki potencijal vidimo i u pjenušcu Xtrian brut proizvedenom od terana što za nas predstavlja izvrsnost i eleganciju vrijednu postolja“, ističe Keti Visintin.

 | Author: Promo foto: Promo

U rad vinarije Veralda uključena je cijela obitelj, velik i stručan tim koji živi vino: Keti Visintin, profesorica biologije, enolog i somellierka trećeg stupnja, Marina Diminić Visintin, dipl. ing. prehrambene tehnologije, uskoro i vlasnica EMBA diplome te somellierka prvog stupnja, Olga Visintin, dipl. enologinja i Luciano Visintin, dipl. ing. građevine. „Nema stroge podjele zadataka, uglavnom smo svi uključeni u sve segmente djelatnosti, od primarne proizvodnje do razvoja, dizajna, prodaje i ugostiteljskih segmenata. Vezani smo kao obitelj i kao tim, a naš rad temeljimo na poštivanju tradicije, uvažavanju različitosti, entuzijazmu, strastvenosti i ljubavi prema poslu kojeg radimo“, dodaje Marina Diminić Visintin.

Vina Veralda cijenjena su i tražena po Europi i svijetu te posebno SAD-u zbog čega je vinarija odlučila internacionalizirati nazive svojih vina. Istrian je tako postao Xtrian kako bi ljudi lakše povezali vino s područjem s kojeg potječe. Kroz ovo specifično ime, vinarija je spojila tradiciju i modernistički pristup.

Na domaćem tržištu, vinarija Veralda ističe se položajem vinograda, izvrsnom kvalitetom grožđa te vrhunskim vinima uz zavidnu razinu stručnosti, visoku opremljenost podruma i kontinuirana ulaganja u opremu. Na svjetskoj razini, ona predstavlja autohtone sorte u njihovom najboljem obliku i prenosi priču o jedinstvenom vinorodnom području i vinima vrhunske kvalitete, proizvedenima u skladu s prirodom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.